Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

POMOCY Z TELEWIZOREM!:) - Norwegia

Czytali temat:
Adam + Dariusz DBM Anna Habinska jan nowak Brajan Cebula Błażej Pietrewicz Wojciech Hejnowski (1057 niezalogowanych)
221 Postów
P. yy
(DratilHelvete)
Stały Bywalec
WItam)

Mam pytanko do ludzi ktorzy w Norwegii mieszkaja NA STAŁE i doskonale znaja prawo;przez co beda mogli mi w jakis sposob poradzic co i jak

Mianowicie w zeszlym roku bodajze pod koniec listopada zakupilem w elektromarkecie Telewizor dostalem jakos w styczniu pisemko ze mam zaplacic 1600 koron z groszami...podatku za ..uzywanie nie ukrywma ze mnie to zirytowalo i olalem sprawe,ze termin platnosci by do ktoregos czerwca to ladnie kilka dni temu napisalem do NRK ze nie zaplace poniewaz telewizor zostal kupiony TYLKO DO PLAYSTATION,nie ogladam telewizji,nie mam podlaczonej telewizji w domu itp Telewizor jest ze tak powiem meblem do ktorego podlaczone jest playstation

napisalem ze nie zaplace po czym dostalem zawiadomienie ze fakture MUSZE zaplacicponiewaz generalnie ich to wali do czego telewizor jest uzywany ..i teraz do Was pytanie
czy tego gowna nie mozna ominac? dla mnie to jest totalnie CHORE,bo nie po to czlowiek kupuje telewizor taniej zeby potem placic jakies chore podartki za sprzet grajacy i kolumny na szczescie nie musialem placic

dziekuje z gory za KONKRETNE odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(oola)
Nowicjusz
Zazwyczaj jak sie kupuje TV i nie chce placic to juz w samym markecie musisz zaznaczyc iz Tv wyjezdza z tad bo np jako prezent i tu nie bedzie wtedy na granicy steplujesz karte i czesc pa pa Zas jesli jak widac tego nie zrobiles i masz abonament ba ktory ci rosnie bedzie to wygladalo nastepujaca Jak pracujesz to wejda ci na pensje.....i powiadomia odpowiednie instytucje ze jestes dluznikiem i moga to byc konsekwencje na pozniej z brakiem mozliwosci np wziecia koniecznego kredytu ..jakie wiecej nie wiem ale jak masz do zaplaty mozesz rozlozyc na raty ale musisz juz placic nawet jako za mebel Jak masz nowy mozesz np oddac uzyskac pieniadze zglosic do nrk /oplacajac to co masz do zaplaty /i kupic ponownie za czas jakis ale na warukach jak wyzej napisalam INNEGO WYJSCIA NIE MASZ
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
277 Postów
M N
(MareckiMarecki)
Stały Bywalec
Oola ma rację . Ja tylko dodam że najlepiej przy kupnie telewizora nie podawać swojego numeru .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów

(petro6)
Początkujący
Placisz tzw.abonament, cos podobnego jak w Polsce,fakture zaplac i potem sie odwolaj,jesli nie zaplacisz to bedziesz mial na glowie lindorf albo cos podobnego,wykaz ze uzytkujesz tv jedynie do grania i nie masz anteny i kablowki w mieszkaniu.Twoje odwolanie musza rozpatrzyc i dac Ci konkretna odpowiedz co moze troszke potrwac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
xxx xxxx
(chudy1)
Początkujący
ja wziąllem tax free ale nie podstemplowalem na graicy i narazie mi nic nie przychodzi od grudnia,jak uwazacie przyjdzie czy nie....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
chudy1 napisał:
ja wziąllem tax free ale nie podstemplowalem na graicy i narazie mi nic nie przychodzi od grudnia,jak uwazacie przyjdzie czy nie....

Informacja o sprzedazy wysylana jest automatycznie. Jezeli nie podales swojego f-nummer'u, to nie przyjdzie, bo nie ma mozliwosci sprawdzenia, czy wwiozles tv do innego kraju. Problem pojawi sie, gdy przyjdzie kontroler z NRK... bo bedziesz mu musial powiedziec, skad i jak dlugo masz telewizor..

Abonament placi sie noe tylko za uzytkowanie telewizora, ale rowniez jakiegokolwiek innego urzadzenia opatrzonego znakiem MediaCenter (kompter, laptop, odtwarzacz przenosny z wbudowanym tuneremTv etc..).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów
P. yy
(DratilHelvete)
Stały Bywalec
Dzieki Wam wszystkim pieknie za odpowiedz

a Nie mozna np napisac ze telewizor polecial jako prezent z tym że nie wiedzialem ze trzeba jakies tax free wybrac ?tymbardziej tak jak napisalem,nie uzywma telewizora do niczego poza playstation

Znajomy Norweg mowil mi ze mozna napisc odwołanie,wtedy wysylaja komisje ktora sprawdza czy rzeczywiscie nie ogladam tv itp
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
co za głupoty wygadujecie.......????????????????
W norge jest tak: kazdy dom/mieszkanie ma obligatoryjnie przypisany abonament za tv!
jeden dom jeden abonament!
czy wynajmujesz,czy kupiłes dom, masz obowiazek płacic abonament!
rach przychodza w styczniu(za pierwsze półrocze),nastepnie pod koniec czerwca za drugie pół roku!
jest to około 1200 nom za 6 mies!
I nie ma zmiłuj od tego!
Ja doswiadczyłem to na własnej skórze > mam tv,ale nie korzystam,nie uzywam nrk,baaa nie mam nawet anteny,ponioewaz mamy polska cyfre+ i własna antene+dekoder!
nie wazne jest to dla nich w ogóle,bo masz dom/mieszkanie,masz abonamet przypisany.....
ja wynajmuje dom od 5 lat i od 5 płace za norweska tv,której nie mam......
niektórzy maja to w czynszu i nawet nie wiedza,ze własciciel to płaci!
ja mam tanszy czynsz,ale sam musze ogarnac media: tv,net,swiatło : )
takze nie zmienia faktu ani przywieziony tv z PL, a ni tu zakupiony!!!
ps:uwazam to za bardzo mądre rozwiazanie,choc mnie krzywdzace,to jest najprostrzym sposobem na sciaganie abonamentu! W PL jest z tym ogromny problem,tu poszło im gładko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
marianek73 napisał:
co za głupoty wygadujecie.......????????????????
W norge jest tak: kazdy dom/mieszkanie ma obligatoryjnie przypisany abonament za tv!
jeden dom jeden abonament!

Bzdura(!)..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
w takim razie moje vest agder okrada tysiace ludzi, naliczajac abonament obligatoryjnie do kazdego domu/mieszkania.................
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok