Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Adam + Dariusz DBM Anna Habinska jan nowak Brajan Cebula Błażej Pietrewicz Wojciech Hejnowski (1058 niezalogowanych)
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
marianek73 napisał:
w takim razie moje vest agder okrada tysiace ludzi, naliczajac abonament obligatoryjnie do kazdego domu/mieszkania.................

Poczytaj najpierw:

www.nrk.no/informasjon/lisens/1.2843183

www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-19801023-8798.html

oraz:

www.lovdata.no/all/nl-19921204-127.html

Nie spotkalem sie jeszcze z oplatami, od ktorych nie mozna sie w zaden sposob odwolac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
marianek73 napisał:
co za głupoty wygadujecie.......????????????????
W norge jest tak: kazdy dom/mieszkanie ma obligatoryjnie przypisany abonament za tv!
jeden dom jeden abonament!
czy wynajmujesz,czy kupiłes dom, masz obowiazek płacic abonament!
rach przychodza w styczniu(za pierwsze półrocze),nastepnie pod koniec czerwca za drugie pół roku!
jest to około 1200 nom za 6 mies!
I nie ma zmiłuj od tego!
Ja doswiadczyłem to na własnej skórze > mam tv,ale nie korzystam,nie uzywam nrk,baaa nie mam nawet anteny,ponioewaz mamy polska cyfre+ i własna antene+dekoder!
nie wazne jest to dla nich w ogóle,bo masz dom/mieszkanie,masz abonamet przypisany.....
ja wynajmuje dom od 5 lat i od 5 płace za norweska tv,której nie mam......
niektórzy maja to w czynszu i nawet nie wiedza,ze własciciel to płaci!
ja mam tanszy czynsz,ale sam musze ogarnac media: tv,net,swiatło : )
takze nie zmienia faktu ani przywieziony tv z PL, a ni tu zakupiony!!!
ps:uwazam to za bardzo mądre rozwiazanie,choc mnie krzywdzace,to jest najprostrzym sposobem na sciaganie abonamentu! W PL jest z tym ogromny problem,tu poszło im gładko

Urzekła mnie twoja historia, ale jesteś w błędzie.

Dwukrotne na różnych mieszkaniach miałem wizytę kontrolera NRK, zapytał sie czy posiadam jakiś telewizor, sprawdził mieszkanie nic nie znalazł i nie miałem nic do płacenia.

to nie masz tej anteny czy ją masz?
Od kiedy to się płaci za norweską tv?
płaci się za posiadanie odbiornika telewizyjnego który jest wstanie odbierać sygnał tv, a co ty tam oglądasz to nikogo to nie obchodzi.
jak udowodnisz że tv używasz jako monitora to też nie trzeba płacić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
56 Postów

(Veileder)
Nowicjusz
Zuzu napisał:
marianek73 napisał:
co za głupoty wygadujecie.......????????????????
W norge jest tak: kazdy dom/mieszkanie ma obligatoryjnie przypisany abonament za tv!
jeden dom jeden abonament!
czy wynajmujesz,czy kupiłes dom, masz obowiazek płacic abonament!
rach przychodza w styczniu(za pierwsze półrocze),nastepnie pod koniec czerwca za drugie pół roku!
jest to około 1200 nom za 6 mies!
I nie ma zmiłuj od tego!
Ja doswiadczyłem to na własnej skórze > mam tv,ale nie korzystam,nie uzywam nrk,baaa nie mam nawet anteny,ponioewaz mamy polska cyfre+ i własna antene+dekoder!
nie wazne jest to dla nich w ogóle,bo masz dom/mieszkanie,masz abonamet przypisany.....
ja wynajmuje dom od 5 lat i od 5 płace za norweska tv,której nie mam......
niektórzy maja to w czynszu i nawet nie wiedza,ze własciciel to płaci!
ja mam tanszy czynsz,ale sam musze ogarnac media: tv,net,swiatło : )
takze nie zmienia faktu ani przywieziony tv z PL, a ni tu zakupiony!!!
ps:uwazam to za bardzo mądre rozwiazanie,choc mnie krzywdzace,to jest najprostrzym sposobem na sciaganie abonamentu! W PL jest z tym ogromny problem,tu poszło im gładko

Urzekła mnie twoja historia, ale jesteś w błędzie.

Dwukrotne na różnych mieszkaniach miałem wizytę kontrolera NRK, zapytał sie czy posiadam jakiś telewizor, sprawdził mieszkanie nic nie znalazł i nie miałem nic do płacenia.

to nie masz tej anteny czy ją masz?
Od kiedy to się płaci za norweską tv?
płaci się za posiadanie odbiornika telewizyjnego który jest wstanie odbierać sygnał tv, a co ty tam oglądasz to nikogo to nie obchodzi.
jak udowodnisz że tv używasz jako monitora to też nie trzeba płacić.

Placisz lisensavgift czy uzywasz TV, czy nie. Takie jest prawo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów

(petro6)
Początkujący
Nikt nikogo nie okrada ,jest takjak napisal SETHUR,jesli maasz w domu ,budynku ,dwa osobne gospodarstwa placisz za dwa odbiorniki,nic nie jest naliczane obligatoryjnie,too juz jakis wymysl .....
albo plota ,sam tego diswiadczylem nie kupujac tv,po prostu pewnego pieknego dnia zadzwonil pan z NRK i stwierdzil ze maja wiedze iz uzywam tv i powinieniem zaplacic,jesli nie oni skieruja sprawe do odpowiednich instucjii i oni juz ogarna sprawe ......
no i chjcac niechcac placde juz kilka lat....za norsk tv.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Artur Kozlowski
(artisandnes)
Początkujący
Witam. Czyli jesli wynajmuje mieszkanie w domu u Norwega, to mimo , ze on placi abonament za tv to ja musze tez, bo mam tv ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Veileder napisał:
Zuzu napisał:
marianek73 napisał:

Placisz lisensavgift czy uzywasz TV, czy nie. Takie jest prawo.

Nie mam i nigdy nie miałem telewizji w NO (poza mieszkaniem firmowym ale to mnie nie obchodziło co tam jest i czy ktoś za to płaci) ani też nigdy nie kupowałem tu tv, to z jakiej okazji miałbym cokolwiek płacić?

lisensavgift mogę co najwyżej płacić w abonamencie za internet, a jeśli tam tego nie ma uwzględnionego to nie płacę.

Telewizja mogłaby w ogóle nie istnieć dla mnie.
Film mogę sobie w kinie/na DVD obejrzeć, a informacje można uzyskać z internetu/gazet.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
zuzu jak siedzisdz w kontenerze,który zasponsorowała ci firma, to nie placisz,bo adres gdzsie "mieszkasz"poprostu nie figuruje nigdzie, wiec kto cie zmusi do płacenia???
antene mam, ale C+ z polskim dekoderem,wiec nie ogladam NRK,ale płacic za to musze i chu....
niech kazdy robi tak jak uwaza,ja ufam człowiekowi,który jest włascicielem domu,który wynajmuje,poza tym mam mase znajomych norków(mądrych) i potwierdzili to co usłyszałem od własciciela.....
aaaaaa ty petroniusz to sie okresli, bo jestes za, a nawet przeciw......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok