Wczoraj widziałem na fb zdjęcie gazety z tytułem na pierwszej stronie - Polacy nam uciekną. Gazeta była złożona na pół więc nie wiem jaka. W podtytule było że możemy tyle samo zarobić u siebie, albo jechać do Holandi czy Niemiec. Dopiero się zorientowali. Przecież już poprzedni rząd podczas pandemii nie wpuścił Polaków do Norwegii, myśląc że będą klepać biedę i czekać aż granice otworzą, to był przykład jakie oni mają rozeznanie w tym co się dzieje w innych państwach, mają tylko swoje błędne wyobrażenie. Zlikwidowali również status pendler. Jakiś czas temu słuchałem wywiadu z biznesmenem norweskim, który biznes solarny rozszerzał na Europę, i bardzo go zaskoczył pozytywnie Polski rynek. Wspomniał wcześniej że Norwegowie myślą stereotypowo o Polsce a to już zupełnie inny świat. Bardzo chwalił główną szefową na rynek Polski, kilka razy o niej wspominał. USA podczas wojen w Europie czy innych zawirowań chłonęła zdolnych ludzi, dawali im możliwości rozwoju kariery na skalę o jakiej nawet nie marzyli, dziś ciągle są największą potęgą, bieda wśród zwykłych ludzi to inna kwestia. W Norwegii natomiast Einstein zamiatał by ulice. Dopiero teraz powoli coś się zmienia, młodsze pokolenia są bardziej otwarte, ale w tym czasie świat im odjechał.