Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

„Wiecie, jak oni nas tutaj nazywają? Social dumping”. „Norwegian Dream” wchodzi na ekrany polskich kin - Norwegia

Czytali temat:
Krzysztof ....... Karol Pitek Joanna Kuchnicka Zbigniew Karpinski N O Wladman (1010 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
J M
(y36)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:15  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1) Online
Wiking
Czy to aktualny temat? Kiepsko opłacanych Polaków wywiało z Norwegii podczas pandemii a późniejszy kryzys to poprawił. Dziś, ci którzy mają stawki jak Norwegowie mówią że żyje się tu ciężko. Norwegowie mówili z pogardą o Polakach ponieważ mieli jakieś chore wyobrażenie o naszym kraju. W ostatnim czasie wielu nasz kraj odwiedziło i byli ogromnie zaskoczeni. Sam usłyszałem od bogatego Norwega, który nigdy w bawełnę nie owijał że w Gdyni widział większy dobrobyt niż w Norwegii. Jeszcze 10 lat temu roiło się tu od Polaków, którzy tu koczowali i czekali na telefon by złapać choćby kilka godzin. Dziś jest to nie możliwe, ciężko wyżyć z pełnego etatu a co dopiero mówić z dorywczej pracy. Ostatnio czytałem o UK, że Polacy z tamtąd uciekają, że ich znajomym w polsce żyje się lepiej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:50  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Mirek Koziol
(mcafe)
Wiking
Żałosne gówno, nominowane z wątek homoseksualny..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:35  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Viking V
(Viking V)
Wiking
@Xx1

Polska już nie jest tym samym krajem którym była 10 lat temu, tak samo Norwegia nie jest tym samym krajem, w Polsce poziom życia powoli się podnosi a w Norwegii spada, jak komuś tutaj jest dobrze to nic mi do tego, osoba która ma dobry fach w ręce spokojnie w Polsce sobie poradzi, ja tutaj jeszcze jestem dlatego że z narzeczoną pracujemy razem i jesteśmy w stanie odłożyć ok. 33.000 NOK miesięcznie przy normalnym trybie życia, więc nawet przy tym słabym kursie daje to ok 11.000 zł. Natomiast gdybym był sam i miałbym rodzinę w PL to zapewne by mnie tu już nie było także nie dziwię się osobą które stąd wyjeżdżają lub zmieniają kraj, poza tym Norwedzy dobrze o tym wiedzą i mają już na to alternatywę, zastąpią nas Ukraińcy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:27  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Asgard666
(Asgard666)
Wiking
Ukraińcy nie zastapia poprostu pracy i produkcji będzie mniej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:16  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1) Online
Wiking
Ukraińcy trafiają tu jako uchodźcy. Nie widziałem jeszcze tu Ukraińca na rynku pracy. Znam chlopaka innej narodowości, który przechodził przez ten program przystosowawczy i robił wszystko by pracować, ale warunki były dużo gorsze niż siedzenie na socjalu więc wykorzystał luki w tym systemie by już pozostać na socjalu. Są doradcy, którzy każdego poprowadzą za rękę by oszukać ten system. Obecnie norweski system jest taki że ciężko na pracowniku zarobić, państwo tak zdziera z pracodawcy że jak ktoś kiepsko pracuje to jeszcze do tego trzeba dołożyć. Po prostu cały ten system się rozdupczył. Norwegia ma dość pieniędzy by stymulować gospodarkę, ale o tym jak to robić powinni decydować przedsiębiorcy, mali i duzi a nie banda polityków, którzy nie mają pojęcia jak funkcjonuje świat biznesu, a jeśli mają to z tego świata uciekli na bezpieczne państwowe posady. Politycy niech pilnują by jedni drugich nie wykorzystywali i by każdy był wynagradzany adekwatnie do włożonego wysiłku, ponieważ jest to jedyna motywacja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:21  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
jan kaczmarek
(antychryst)
Wiking
A czy kolega z równika jest katolikiem?
Jeśli nie to słabo....
Bo my Polacy jesteśmy wszyscy zawierzeni Matce Boskiej Zawsze Dziewicy, Królowi Polski Jezusowi...no i komu tam coś jeszcze pasuje.
I to przez Sejm jesteśmy naznaczeni, chcemy czy nie, nieważne.
Jeśli kolega jest poganinem to musi się nawrócić.
Amen.
Pozdrawiam reżysera (nie popisał się), no i całą Afrykę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-13  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
J M
(y36)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Krzysztof .......