Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
grzegorz kk Sławomir, Janusz kumpel Grażyny Wiśniewski Tomasz Szymanski Jan Maryjan Zbigniew Karpinski ja ja high octane Urszula Chochrek Łukasz Ch avironek (1009 niezalogowanych)
Komentarz został usunięty ze względu na naruszenie regulaminu portalu
1 Post
Zuzanna kowalska
(zyzannak)
Wiking
To i ja dolacze swoja opinie skladajaca sie z cytatowania zwyklych Norwegow. Po pierwsze nie ma jezyka norweskiego sa tylko dialekty , bo przeciez ny norskiem nie wszycy sie posluguja. Po drugie jak to powiedziala pewna wspaniala nauczycielka w szkole... kiedy w Europie tworzyla sie kultura, elita spoleczna, budowano zamki , palace i dziela sztuki... w Norwegi Vikingowie pili piwo i brutalnie rabowali. Sama przyznala, ze Norwegia to nigdy nie dogoni Europy. Zatem ja glosu nie zabieram..to tylko cytaty normalnych norwegow byly....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
62 Posty

()
Początkujący
Nie wiem czy to tak rozsadne cytowac kogos bez sprawdzenia zrodla:
"Dialekt er en variant av et nasjonalspråk som tales av en del av innbyggerne i et
språksamfunn og i et mindre geografisk område." - DSNL
Jesli te definicje przyjmiemy za obowiazujaca (a jest), to stwierdzenie ze norweskiegi jezyk nie istnieje jest bledne. Dialekt nie moze byc wariantem niczego. Bokmål jest bokmål.
Poza tym odnoszenie do tego czyja kultura jest bogatsza, starsza, lepsza, wieksza czy innych podobnych bzdur, jest malo istotne. Tak wiec odniesienie do okresu budowania zamkow jest tez jak kula w plot. Innymi slowy ................... Jak Janusz chce byc szanowany to niech nie powoluje sie na ilosc zamkow w Europie tylko na to co potrafi i robi dzisiaj. To samo dotyczy Kåre O zamkach to mozna sobie najwyzej porozmawiac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
639 Postów
Josef Satan
(Satan)
Wyjadacz
napisał:
. Tak wiec odniesienie do okresu budowania zamkow jest tez jak kula w plot. Innymi slowy ................... Jak Janusz chce byc szanowany to niech nie powoluje sie na ilosc zamkow w Europie tylko na to co potrafi i robi dzisiaj. To samo dotyczy Kåre O zamkach to mozna sobie najwyzej porozmawiac

Ech, pamietam czasy, gdy sile i bogactwo Polski mierzylo sie iloscia hut i kopalni.
Zamki natomiast sie niszczyly i podupadaly, bo byly oznaka zgnilej arystokracji. Polak lubi sie przechwalac przeszloscia, bo terazniejszosc jest bolesna, a przyszlosc niepewna.
I smieszne jest chwalenie sie nieswoimi zamkami na np. Dolnym Slasku.

Co do Vikingow- Januszom chce podszepnac, iz ich wklad w kulture , handel i zakladanie nowych spolecznosci jest warty uwagi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok