Ludzie, spokojnie...
Ona nie pisze o NORWEGII, tylko o SKANDYNAWII podkreslajac wyraznie, ze mieszka w DANII.
Dania do Norwegii ma sie niestety jak erekcja do elekcji... podobne z nazwy. Dania to kraj cywilizowany, europejski, o wielowiekowej historii, kulturze, sztuce, tradycji. Dania to Europa. Dania to CYWILIZACJA. Zas Norwegia to po prostu Norwegia... Kraj przymierajacych glodem rolnikow ktorzy 40 lat temu kupili kupon na Lotto, wygrali pole naftowe i teraz uwazaja sie za rownych Szwedom, a nawet jeszcze lepiej, Szwedzi to moga sie od nich wszystkiego uczyc... Tymczasem niesmialo przypomne, ze jesli widzimy jakis produkt norweski technologicznie choc ciut bardziej skomplikowany niz mlotek, szpadel czy tluczek do ziemniakow, to mozemy byc pewni, ze jest to szwedzka mysl techniczna... Czasem jednak norweska, ktora wyszla z umyslu rodowitego Norwega... ktory odebral staranna edukacje w Szwecji lub Danii...
Nie chodzi mi o to, aby jechac po Norwegii. Chodzi mi o to ze dziewczyna pisze o Skandynawii z wyraznym wskazaniem na Danie, a wy po niej jedziecie, gdyz w Norwegii jest inaczej.
To troche tak, jakby ktos pisal o obyczajach Europejskich, a ktos inny mu odpisal: Bzdury i glupoty, pojecia o europie nie masz, ja od 10 lat mieszkam w Moskwie i ...