Smutne historie kryjace ludzkie tragedie.
W poszukiwaniu milosci i z checi uwierzenia, ze "nettkjæreste" jest tym jedynym i na cale zycie, ludzie sa chetni do wielu rzeczy.
Artykul po norwesku:
www.nrk.no/magasin/forelsket-i-en-svindler-1.12211136
Jak widac proceder oszustw przez internett jest olbrzymi. Ludzie codziennie decyduja sie na szukanie partnera. Zakochac sie latwo w zdjeciu przystojnego mezczyzny czy pieknej dziewczyny. Jezeli juz raz wyslalo sie pieniadze, trudno sie zatrzymac. Poczatkowo nie mysli sie o konsekwencjach, a pozniej wstyd powstrzymuje przed poinformowaniem o tym policji.
W USA policja aktywnie tropi przestepczosc tego typu.W USA kobieta, ktora jest ofiara "uroczego narzeczonego" odsiaduje kare wiezienia za ukrywanie transakcji bankowych przed wladzami. Zostala zmanipulowana przez "narzeczonego" do posrednictwa.
W UK tylko 500 brytyjczykow poinformowalo policje o oszustwach, a ocenia sie ze okolo 230.000 zostalo oszukanych.
Mysle, ze podobne liczby dotycza innych krajow.
Bardzo latwo powiedzic, ze mnie sie to nie zdarzy, on/ona sa glupcami i naiwnymi osobami. Ja jestem madrzejszy i mnie to nie dotyczy. Oby tak bylo, ale tej pewnosci nie ma nikt z nas.