Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

bilet miesiczny - Norwegia

Czytali temat:
(612 niezalogowanych)
8 Postów
Marcin Ponikiewski
(mutsi_marcin)
Wiking
Witam,
Mam pytanko czy można odliczać od podatku bilet miesięczny? Jako koszty uzyskania przychodu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
mutsi_marcin napisał:
Witam,
Mam pytanko czy można odliczać od podatku bilet miesięczny? Jako koszty uzyskania przychodu?
Owszem można, jednak globalna kwota do odpisu, musi przewyższać prawie 14 tys.nok, by odpis był realny. W tamtym roku,wolna kwota odpisowa wynosiła ponad 13 tys nok. dopiero powyżej tej kwoty wszystkie wydatki były brane pod uwagę jako koszty uzyskania przychodu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Remigrant napisał:
mutsi_marcin napisał:
Witam,
Owszem można, jednak globalna kwota do odpisu, musi przewyższać prawie 14 tys.nok, by odpis był realny. W tamtym roku,wolna kwota odpisowa wynosiła ponad 13 tys nok. dopiero powyżej tej kwoty wszystkie wydatki były brane pod uwagę jako koszty uzyskania przychodu.

Nie jestem księgowym i nie chce się głupio mądrzyć ale bilet miesięczny [np. w Oslo], ten najtańszy, wyłącznie na pierwszą strefę to chyba 650 NOK, czyli w skali roku już jest około 7,500 koron... Czyli połowa już jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
WujekJanek napisał:
Remigrant napisał:
mutsi_marcin napisał:
Witam,

Nie jestem księgowym i nie chce się głupio mądrzyć ale bilet miesięczny [np. w Oslo], ten najtańszy, wyłącznie na pierwszą strefę to chyba 650 NOK, czyli w skali roku już jest około 7,500 koron... Czyli połowa już jest.

Bardzo trafne spostrzeżenie, tylko szkopuł jest w tym, jak legalnie znaleźć tą resztę, by wyszło na zero
A co dopiero pozostałe do ewentualnego odpisu.
Jak ktoś jeździ tylko komunikacją miejską, oraz trzy razy do roku lata do Polski, to ciężka sprawa.
Natomiast jak ktoś jeździ autem i to sporo, to już inna bajka.
Faktem też jest niezaprzeczalnym iż w ten standardowy odpis, można wklepać wiele pozycji związanych z uzyskaniem przychodu, jednak to trzeba bezwzględnie wiedzieć gdzie i jak szukać oraz jaka jest klasyfikacja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok