Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Norweska młodzież żyje ponad stan - Norwegia

Czytali temat:
(941 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Norweska młodzież żyje ponad stan
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(radocha73)
Wiking
to chore
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Coś bym napisał ale po pierwsze już o tym pisałem, a po drugie zacząłem sobie powolutku układać na tym forum życie z DorHan, więc nie chcę znowu doprowadzać Jej do furii [oczywiście bardzo grzecznej i wyważonej furii]... Zwłaszcza że Ona ma szpicrutę...

Ograniczę się więc do przytoczenia dwu cytatów. Pierwszy ze znajomego młodego Norwega, który swoje beztroskie życie uzasadnił cytuję:

My professional position? I'm a citizen of Norway like my father!

Drugi cytat z księcia Danii, niejakiego HAMLETA: Reszta jest milczeniem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
WujekJanek napisal:
Coś bym napisał ale po pierwsze już o tym pisałem, a po drugie zacząłem sobie powolutku układać na tym forum życie z DorHan, więc nie chcę znowu doprowadzać Jej do furii [oczywiście bardzo grzecznej i wyważonej furii]... Zwłaszcza że Ona ma szpicrutę...

No i za ta wypowiedz pokocham ciebie miloscia moja niewiescia. Na umor nawet.
Jedynie co mnie trzyma przy Jascie to jego gaworzenie o krzywych lufach i jego samochod.
No, ale ja stwierdziles, ze interesowna baba jestem....

Czytanie artykulow na MN napawa mnie zawsze uczuciem jakiegos niepokoju.
Zwlaszcza pytania koncowe kierowane do czytelnikow, uwazanych przez redakcje za imbecyli.

Ale to tak na marginesie

Mlodziez ogolnie, czy norweska, czy polska, czy peruwianska jest do siebie podobna - ma tylko rozne uwarunkowanie spoleczne i materialne. Wszedzie wystepuje presja na pokazywanie swego statusu spolecznego.

Uwazam, ze rodzice powinni pokazywac droge, takze ta ekonomiczna. I wielu rodzicow tak robi. Szkola robi troche w tej dziedzinie, ale moze robic jeszcze wiecej. Wiem, ze sa strony internetowe np. "sjef i eget liv", ktore ucza mlodych ludzi wlasciwego dysponowanie swoimi finansami, aby kiedys w przyszlosci kupic swoje wlasne mieszkanie czy dom.

Beztroska finansowa nie jest uwarunkowana narodowoscia, tylko stanem wiedzy i rozsadku.

Na koniec wypada mi stwierdzic, ze wszedzie wystepuja idioci ( ja to okreslam uniwersalnym okresleniem osoby "mindre begavet", co doskonale widac na tym forum ( gdzie sa one overrepresentert )

Janku, mimo ze sie mozesz ze mna nie zgodzic ( choc wykluczam taka opcje ) to i tak ja ciebie ILU jak mowi mlodziez!

PS. Kot piekny na zdjeciu! Pasuje do ciebie..i do mnie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Droga DorHan

1.No z takim postawieniem sprawy choćbym nie wiem jak bardzo chciał... No muszę się zgodzić...
2.Ale myślę,że w głębi serduszka swego czujesz, że coś jest na rzeczy z tym przeświadczeniem o przynależności do Rasy Panów... Spokojnie, spokojnie... Nie naciskam, nie upieram się...
3.Zdjęcie kocika nie jest -gdybys pytała- ściagniete z netu. To mój i mojej żony prywatny własny kocik. Bardzo grzeczny.

Przy okazji kocika: szukamy właśnie dla niego małego kolegi. Gdybyś miała jakichś znajomych z okolic Oslo którzy mają do oddania małe kotki, będę bardzo wdzięczny za info na priv.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
bodys

tu masz badanie zobacz sobie jak wysoko stoi polska mlodziez( 7 miejsce na swiecie) i jak nisko norweska lezy

wiadomosci.wp.pl/kat,36474,title,Polscy-...07051,wiadomosc.html

juz te wyniki wklejalem na forum

a teraz wysil ta swoja jedyna szara komurke zeby poszukac
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Chlpocy, jak wy sie rozpedziliscie....

Wchodzenie w dyskusje z typami cycek i sentex jest strata czasu. Oni maja swoje male pieklo w glowie i wg. nich tylko ich osobista prawda jest obowiazujaca. Wiec niech zyja w tym swiecie.

Drogi Janku!
Generalizowanie jest dobre w przypadku np. zlych restauracji. Tak wiec mozemy powiedziec: w Stylowej jedzenie jest paskudne ( po sprobowaniu np. 5 roznych dan ).
W stosunku do ludzi, jest owo generalizowanie wysoko niewskazane.

W ciagu mojego dlugiego i owocnego zycia rozmawialam z bardzo wieloma nastolatkami i mlodymi ludzmi. W wielu panstwach.
I dlatego moge powiedziec, ze mlodzi ludzie, a scislej mowiac nastolatki nie roznia sie od siebie zbytnio. Marzenia, pragnienia, cele, sposoby spedzania czasu, chec posiadania dobr materialnych itp. jest niemalze cecha wspolna wszystkich nastolatek.
To co ich rozni, to mozliwosci spelnienia swoich pragnien, marzen i celow.

W biednym kraju afrykanskimmusi biedna dziewczyna latac po wode, zostanie sprzedana za krowe i bedzie musiala rodzic wiele dzieci.

W Norwegii mloda dziewczyna ma zamoznych rodzicow i presje swoich rowiesnikow posiadania np. drogich torebek. I rodzice kupuja owe torebki, kosmetyki itp. Czy owa dziewczyna jest glupia i jej przyszlosc jest czarna?
Nie, ona jest zwykla nastolatka z mozliwosciami, jakich nie maja jej rowiesniczki w innych, biednych krajach.
Tak, jezeli nikt jej nie nauczy podstaw "personlig økonomi". Pieniadze nie pojawia sie na koncie bankowym bez pracy (bardzo wiele mlodziezy pracuje ) a ich niewlasciwe wydawanie moze zakonczyc sie katastrofalnie ( wyrzucenie z wynajmowanego mieszkania, zamkniecie pradu itp)

W krajach o wysokim poziomie rozwoju maja nastolatki inne warunki. Bogaci rodzice sa w stanie zaspokojenie ich potrzeb + troche luksusu. Albo duzo tego luksusu, jezeli sa bardzo zamozni.
I tak jest w Norwegii, USA, Australii, Mexico itp.
I w Polsce, wsrod tej nielicznej grupy ludzi zamoznych.

To co czym wspominasz: "rasa panow" - ten sposob myslenia jest zastrzezony dla nielicznej grupy nieprzyzwoicie bogatych ludzi. Glownie z okolic Oslo i Bærum. Wielu z nich ma przeswiadczenie nieomal o swojej boskosci.
Ale tacy ludzie zdarzaja sie rowniez wszedzie...i w USA, i Australii i o dziwo w Polsce.
I nie oni sa wyznacznikiem sposobu spogladania na przecietnych ludzi.

W Polsce spotkalam wyjatkowo duzo ludzi, ktorzy byli trudni do strawienia dla mnie. Wybujale ego, przekonanie o swojej wyzszosci z powodu posiadania duzych pieniedzy itp.
Ich dzieci byli malymi kopiami swoich rodzicow. Juz 6 latki potrafily komentowac w ponizajacy sposob swoich rowiesnikow. I nie byly korygowane przez rodzicow!

Czy to swiadczy, ze wszyscy mlodzi ludzie pochodzacy z Polski sa bogatymi idiotami? Pytanie retoryczne, ala warte zadania.

cycek i sentex moga nie komentowac mojego postu, bo i tak wiem co napiszecie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
moim zdaniem mlodziez zyje ponad stan poniewaz sa dziecmi hedonistow... nalezaloby rodzicow wyedukowac w pierwszej kolejnosci - jak wychowywac swoje dzieci!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1656 Postów
Joanna Kuchnicka
(Asikhb)
Maniak
cysiek2 napisał:
bodys

tu masz badanie zobacz sobie jak wysoko stoi polska mlodziez( 7 miejsce na swiecie) i jak nisko norweska lezy

wiadomosci.wp.pl/kat,36474,title,Polscy-...07051,wiadomosc.html

A tu jeden z polskich piątkowych uczniów. Poza tym że miał piątki i pomógł wzbić się na wyżyny w rankingach i zna parę wzorów i definicji nie nauczono go podstawowych zasad myślenia i wykorzystywania w życiu szkolnej wiedzy. Tyle właśnie mam do powiedzenia na temat tego typu badań.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
tu masz przecietnego ucznia jak wiekszosc w Polsce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok