jasta102 napisał:
hey
wy sobie odliczta 2,5 miliona hodowców zajęcy i plantatorów mleczu
bo mata w Polszy coś ponad 2 miliony gospodarstw tzw rolnych
średnio na takie gospodarstwo to i jakaś baba, bachor, czy dziad
to trzeba odjąć od liczby ludziow tak na oko 10 milionów co te zające dokarmiajom
i brali, biorom, albo brać bendom pieniondze z KRUS
USA maja sto tysięcy gospodarstw rolnych
a w Polszy więcej niż w NIemcach, Frankach i Angliach razem wziętech
Tyś się chyba za dużo tego piwa z żółcią nachlał i takie banialuki pitolisz.
nie mieszaj instytucji państwowych ze zwykłymi ludźmi...
Składka na krus to ok 250pln na kwartał, na zus "ciut" więcej i to ciut sobie odliczają takie pierdoły jak ty i krzyczą jak to do krusu trzeba dopłacać, jeśli bierzemy pod uwagę pracujących bo rolnik to jak firma w statystykach.
Tylko nikt nie raczy wspomnieć że rolinik za dzień chorobowego dostaje 7pln drobny szczegół.
Rolnik musi płacić podatek od ziemi czy uprawia czy nie.
I najlepsza nigdzie nie podawana informacja, rolnik nie może zostać bezrobotnym, bo ma ziemię i ma z czego się utrzymać. Głupie te rolniki zamiast sprzedać i mieć za darmo ubezp. to płacą i mając ziemie żyją z tego co uchowają( to jest wina poprzedniego systemu, nie ludzi że takie jest rozdrobnione rolnictwo w PL).
Skarb państwa za ubezpieczenie bezrobotnego "płaci" ok 800pln na miesiąc, a taki głupi rolnik sam jeszcze dokłada do tego 100-200 miesięcznie i jakoś sam potrafi się utrzymać przy życiu.
Weź janek policz sobie teraz jakby te głupie rolnik wszystko sprzedały i poszły na bezrobocie. 10mln x 200pln(różnica miedzy wegetującym rolnikiem a składką na bezrobotnego) co miesiąc więcej, to by dopiero było git. krus powinien zemrzeć smiercią naturalną i tak powoli się staje bo rolnicy którzy mają kilkadziesiąt ha i więcej wolą przejść na działalność bo więcej maj z tego korzyści niż z niskiej składki...
No i dopłaty, (reszta UE ma większe) te dopłaty ratują niektórym życie i praktycznie w całości zostają wydane lokalnie, rolnik nie wyda kasy na wycieczkę na dominkę
Zresztą co ja tam wiem, ja chleb z masłem......