Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(3114 niezalogowanych)
472 Posty
lu j
(luj)
Wyjadacz
@pacifius
Ile ty masz lat,ze sie tak dajesz podpuszczac (jak dziecko!) forumowemu blaznowi?!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
luj napisał:
@pacifius
Ile ty masz lat,ze sie tak dajesz podpuszczac (jak dziecko!) forumowemu blaznowi?!

No trochę daję się podpuszczać.
A co mi tam szkodzi.
I tak sobie czytam jak to białe jest czarne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
zawsze sie znajdzie swinia co w temacie o norwegi bedzie pisac o Polsce


zastanawiajace czemu norwedzy w Szwecji co sobote kupuja koszykami polskie wedliny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Nawet w ŚREDNIOWIECZU ...
Wrogowie odwieczni ... / ci z za miedzy /
Dawali Sobie nawzajem w Tłusty Czwartek spokój i przesyłali nawzajem PĄCZKI ...!!!
---
A trzeba wiedzieć iż drzewiej w pączkach , lokowano SKWARKI , LUB TŁUSTY BOCZEK .
---
A My Tukej na Forum Tylko Siekierę w plecy jak zwykli banderowcy ...!
ECH
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
bierzmy dla przykładu kefir
który z gatunków polskich dorównuje
temu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
jasta102 napisał:
jaki język znasz najlepiej
to może w nim się zapytam o nazwę smacznego polskiego sera, masła, wędliny, ciastka, czekolady, piwa, wódki itp


A może by tak pasztet z jasty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
patim napisał:
zawsze sie znajdzie swinia co w temacie o norwegi bedzie pisac o Polsce


zastanawiajace czemu norwedzy w Szwecji co sobote kupuja koszykami polskie wedliny

nazwy widziałeś może jełopie
no tych wędlin
bo chcę je znać, aby nabyć takowe również i rozkoszować się
bo po tym co można w Polszy znaleźć w sklepach to tylko wymioty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
PACIFIC napisał:
jasta102 napisał:
jaki język znasz najlepiej
to może w nim się zapytam o nazwę smacznego polskiego sera, masła, wędliny, ciastka, czekolady, piwa, wódki itp


A może by tak pasztet z jasty

dobre bo polskie
Pasztety sterylizowane w aluminiowych kubeczkach i puszkach



Przykładowy skład pasztetu z drobiem wygląda następująco:

Woda, tłuszcz wieprzowy, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząc i gęsi 14%, wątroba z kurcząt 12%, wątroba wieprzowa, jaja, kasza manna z pszenicy, serca z kurcząt 3%, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy.



Inny pasztet drobiowy:

Woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, tłuszcz roślinny, wątroba i skóry z kurcząt, kasza manna, sól, białko sojowe, skrobia ziemniaczana, warzywa suszone, przyprawy naturalne, mleko w proszku, serwatka, cukier, maltodekstryna, hydrolizat białka pszennego, ekstrakt drożdżowy.



Przykładowy pasztet wieprzowy:

Woda, tłuszcz wieprzowy, wątroba wieprzowa 20%, mięso wieprzowe 6%, jaja, kasza manna z pszenicy, sól, białko sojowe, cebula prażona, cebula, papryka, przyprawy.



Jak można zauważyć określenie „z drobiem” nie oznacza, że pasztet jest całkowicie drobiowy – mogą się w nim znaleźć dodatki wieprzowe takie jak tłuszcz czy podroby.

Jeżeli chodzi o mięso dodawane do pasztetów to jest to zwykle mięso oddzielone mechanicznie zwane MOM. Jest to praktycznie najgorsze gatunkowo mięso, którego nie udało się oddzielić ręcznie od kości. Są to zatem pozostałości mięsa, a także tłuszcz i chrząstki, które udało się przecisnąć przez tłok. Zawartość MOM w pasztetach nie powinna przekraczać 40%. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu w MOM produkt ten jest narażony na psucie, dlatego często dodawane są do niego konserwanty lub jest on szybko przetwarzany i sterylizowany, aby nie mogły rozwinąć się drobnoustroje. Podroby takie jak wątroby i serca stanowią zwykle nieco mniejszy udział w pasztecie.

Zawartość tłuszczu w pasztetach jest zwykle wysoka z uwagi na to, iż ma on zapewnić odpowiednią smarowność i konsystencję produktu. Pasztety te są sterylizowane, dzięki czemu mają dość odległą datę przydatności do spożycia i nie trzeba ich przechowywać w warunkach chłodniczych.
vitalia.pl/artykul6441_Obnazamy-produkt-pasztet.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
472 Posty
lu j
(luj)
Wyjadacz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów
sebastian sebastian
(sebaseba)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
patim napisał:
zawsze sie znajdzie swinia co w temacie o norwegi bedzie pisac o Polsce


zastanawiajace czemu norwedzy w Szwecji co sobote kupuja koszykami polskie wedliny

nazwy widziałeś może jełopie
no tych wędlin
bo chcę je znać, aby nabyć takowe również i rozkoszować się
bo po tym co można w Polszy znaleźć w sklepach to tylko wymioty
A ja Tobie durniu jeden proponuje zywienie pozajelitowe (kroplowki). Plus witaminy - Francuski pieseczku!!!!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok