PACIFIC napisał:
jasta102 napisał:
jaki język znasz najlepiej
to może w nim się zapytam o nazwę smacznego polskiego sera, masła, wędliny, ciastka, czekolady, piwa, wódki itp
A może by tak pasztet z jasty
dobre bo polskie
Pasztety sterylizowane w aluminiowych kubeczkach i puszkach
Przykładowy skład pasztetu z drobiem wygląda następująco:
Woda, tłuszcz wieprzowy, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząc i gęsi 14%, wątroba z kurcząt 12%, wątroba wieprzowa, jaja, kasza manna z pszenicy, serca z kurcząt 3%, sól, białko sojowe, skrobia modyfikowana, cebula, papryka, przyprawy.
Inny pasztet drobiowy:
Woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, tłuszcz roślinny, wątroba i skóry z kurcząt, kasza manna, sól, białko sojowe, skrobia ziemniaczana, warzywa suszone, przyprawy naturalne, mleko w proszku, serwatka, cukier, maltodekstryna, hydrolizat białka pszennego, ekstrakt drożdżowy.
Przykładowy pasztet wieprzowy:
Woda, tłuszcz wieprzowy, wątroba wieprzowa 20%, mięso wieprzowe 6%, jaja, kasza manna z pszenicy, sól, białko sojowe, cebula prażona, cebula, papryka, przyprawy.
Jak można zauważyć określenie „z drobiem” nie oznacza, że pasztet jest całkowicie drobiowy – mogą się w nim znaleźć dodatki wieprzowe takie jak tłuszcz czy podroby.
Jeżeli chodzi o mięso dodawane do pasztetów to jest to zwykle mięso oddzielone mechanicznie zwane MOM. Jest to praktycznie najgorsze gatunkowo mięso, którego nie udało się oddzielić ręcznie od kości. Są to zatem pozostałości mięsa, a także tłuszcz i chrząstki, które udało się przecisnąć przez tłok. Zawartość MOM w pasztetach nie powinna przekraczać 40%. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu w MOM produkt ten jest narażony na psucie, dlatego często dodawane są do niego konserwanty lub jest on szybko przetwarzany i sterylizowany, aby nie mogły rozwinąć się drobnoustroje. Podroby takie jak wątroby i serca stanowią zwykle nieco mniejszy udział w pasztecie.
Zawartość tłuszczu w pasztetach jest zwykle wysoka z uwagi na to, iż ma on zapewnić odpowiednią smarowność i konsystencję produktu. Pasztety te są sterylizowane, dzięki czemu mają dość odległą datę przydatności do spożycia i nie trzeba ich przechowywać w warunkach chłodniczych.
vitalia.pl/artykul6441_Obnazamy-produkt-pasztet.html