Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Niejasne regulacje na rynku kredytów mieszkaniowych - Norwegia

Czytali temat:
W Z sM M Wladyslaw Rutkowski Bozena Perkowska Maciej xXx Jarek B Joanna Kuchnicka Wieslaw Ozog magda gruza ja ja Magdalen@ Mateusz.Mojanorwegia Xxx Slawek Prabucki Dom Inik (1919 niezalogowanych)
1 Post
Wojtek P
(wojper)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Niejasne regulacje na rynku kredytów mieszkaniowych
Kto tu mówi o 15% chyba to było kiedyś.Dzisiaj musisz mieć 20%-25% wkładu własnego.Tak było z nami.Gdy uskładaliśmy 15% okazało się że musimy mieć 20% itd.Z komuny staraliśmy się o wlad którego nam brakowało,mily pan obiecał że zrobi wszystko abyśmy dostali dotacje i na tym sie skończyło.No cóż wolna amerykanka.B.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(PiotrKobialka)
Wiking
Najgorzej to trafic w komunie na polaka albo ciapatego. Na pewno nie pomorze ale i z zawiści zaszkodzi. chyba najlepszy czarny bo nie ma zawiści i kompleksow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(macieksz)
Wiking
nie dodali tego ze jak ktos che kupic mieszkanie i planoje sporo pomieszkac to lepiej sie oplaca wlasnosciowe ktore jest sporo drozsze ale w calkowitym rozliczeniu wychodzi taniej i lepiej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Joanna M.
(ajka_2003)
Wiking
Wszystko zależy od komuny.My,w której mieszkaliśmy otrzymaliśmy odpowiedź negatywną,natomiast w sąsiedniej nie było żadnego problemu.No i od roku mieszkamy w swoim domku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Nordea już w zeszłym roku odmawiała udzielenia kredytu osobom które miały startlan z komuny.

Inne banki zaniżały mocno wysokość kredytu (startlan +kredyt z Banku)

Najważniejsze to znaleźć komune która chętnie udziela startlan i szukać banku który nie robi problemów.
Tylko do tego trzeba spełniać warunki udzielenia, a nie bo ja chcę....

Jak dwie osoby mają prace na stałe nie od wczoraj na 100% etatu, nie w firmach krzak i brak innych kredytów (samochody, meble, RTV, AGD, abonament na tel. za kilkaset kr z najnowszym aparatem etc.) to bank nie robi problemu. . . . .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Joanna M.
(ajka_2003)
Wiking
A ja się nie zgodzę z przedmówcą,poniewaz my z mężem mieliśmy wczesniej kredyt na auto,telefony na abonament i bez problemu bank udzielił kredytu.Powiem tylko,że nie jest ważne ile w rzeczywistości wydajesz na życie,bank sam z góry ustala ile na co wydajesz.I powiem,że można się zdziwić niektórymi kwotami
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
ajka_2003 napisał:
A ja się nie zgodzę z przedmówcą,poniewaz my z mężem mieliśmy wczesniej kredyt na auto,telefony na abonament i bez problemu bank udzielił kredytu.Powiem tylko,że nie jest ważne ile w rzeczywistości wydajesz na życie,bank sam z góry ustala ile na co wydajesz.I powiem,że można się zdziwić niektórymi kwotami

Nigdzie nie napisałem że to niemożliwe, bank po prostu bierze to pod uwagę w stosunku do dochodów i jak ktoś ma na granicy dochody do wielkości kredytu to może to zaważyć.
Dwa mając coś na raty, w przypadku gorszych czasów i tak musisz to spłacać, a będąc "czystym" możesz zacisnąć pasa i biorąc tylko kredyt na chałupę mniejsze jest prawdopodobieństwo że ktoś będzie niewypłacalny....

wiem że bank sam z góry ustala niektóre kwoty, jednak można je trochę zbić. ja np. kosztu utrzymania samochodu miałem wyliczone ponad 70tyś rok, a po wytłumaczeniu kilku spraw pani zmieniła to i dzięki temu mogła zwiększyć wielkość kredytu. W sumie nie było mi to potrzebne potem, ale miałem jasność czego mogę szukać do zakupu...

@Kamil chodziło mi o osoby biorące 100% kredytu 85+15% z komuny... Ludzie mający wkład własny są traktowani bardziej pobłażliwie, uważani za bardziej wiarygodnych i bank ma świadomość że nawet jak zbankrutują to ma nieruchomość i 25% wpłacone już, a nieruchomość z dnia na dzień na wartości nie straci 25%....
No i kiedyś było łatwiej...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Maciek G
(Ciamek)
Wiking
Dwa miesiące temu otrzymałem z dziewczyną kredyt na dom, oboje pracujemy na stałych kontraktach, zero jakichkolwiek problemów- 15 % wartości domu plus koszta (2.5 % wartości do kommune plus coś tam jeszcze). Bank Nordea - kompletnie żadnych problemów a nawet kilka praktycznych rad od doradcy finansowego. Żadnych głupich zaświadczeń czy potwierdzeń że posiada się potwierdzenie, aktu ślubu - a przecież jesteśmy parą. Naprawdę żadnych problemów z bankiem nie mieliśmy. Nawet limity kredytowe nam przyznali na kartach - twierdząc że na remont się przyda.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Ciamek napisał:
Dwa miesiące temu otrzymałem z dziewczyną kredyt na dom, oboje pracujemy na stałych kontraktach, zero jakichkolwiek problemów- 15 % wartości domu plus koszta (2.5 % wartości do kommune plus coś tam jeszcze). Bank Nordea - kompletnie żadnych problemów a nawet kilka praktycznych rad od doradcy finansowego. Żadnych głupich zaświadczeń czy potwierdzeń że posiada się potwierdzenie, aktu ślubu - a przecież jesteśmy parą. Naprawdę żadnych problemów z bankiem nie mieliśmy. Nawet limity kredytowe nam przyznali na kartach - twierdząc że na remont się przyda.

No to widać indywidualne podejście podejście maja, albo poszli po rozum do głowy

Mi Noreda jako jedyny bank odmówił z automatu,(bo nie mam wkładu własnego) w innych nie było problemu, wybrałem ten gdzie dali najniższe odsetki...

Całość załatwiłem na trzech wizytach w banku i jednej w komunie plus kilka tel i emalii.. w sumie to jeden dzień nawet by nie wyszedł jakby to zsumować...

Jak ludzi porywają się z motyką na słońce to mogą mieć problemy...

łatwiej jest jak się ma wkład własny, a najlepiej to kupować za gotówkę....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Wiking
Zawsze byłem przeciwnikiem kredytów - taka mądrość wyniesiona z domu. Jednak dzisiaj patrząc na nowe warunki, dziękuję Bogu, że w 2010r. zdecydowałem się na kredyt. Wówczas Nordea przyznała nam Førstehjemslån na trzykrotność naszych zarobków brutto bez wkładu własnego. Rzeczywiście jak ktoś napisał, kwoty na "przeżycie", które zakłąda sobie bank, dla osoby kontrolującej swoje wydatki wydają się wręcz kosmiczne. Z tego co pamiętam, warunkiem była wypłacalność w przypadku podwyżki stóp procentowych do 8%.
Mała rada: jak kogoś stać to niech bierze serielån, gdyż w ogólnym rozrachunku wyjdzie taniej. No i oczywiście na maksymalną dozwoloną liczbę lat. W międzyczasie można nadpłacać kapitał bez dodatkowych opłat, a w gorszych czasach spłacać minimalne raty.
Dodatkowo dostaliśmy też nisko oprocentowany startlån na ćwierć miliona.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok