Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Thomas Kulpa (2195 niezalogowanych)
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Makaryna napisał:
malynor napisał:
Teraz prosze,o---- zrobienie wywiadu i serialu z trzema osobami ,lub rodzinami ktore zyja w norwegi od kilku dobrych lat,maja domy,auta ,prace.Ciekawe czy NRK to wyemituje

A po co cos takiego produkowac ? Rodzinka w domku z ogrodkiem ??? Toz to przecietna , norweska rodzina, zadne halooooo !!! Byc moze, z twojego punktu widzenia, to jest osiagniecie, ale nie z punktu widzenia przecietnego norwega !
To co jest fascynujace i inspirujace dla norwegow w tym filmie, to determinacja pelna wyrzeczen, aby zbudowac sobie przyslosc, ludzie, ktorzy zaciskaja zeby i pna sie do czegos.... uczciwa praca, parciem do przodu..... Czy wy tego nie widzicie ?! W realu nie jest to takie "szlachetne" jak w filmie i dlatego uwazam, ze tworcy tego filmu podeszli do tematu zbyt idealistycznie.

Czyli starasz się za wszelką cenę podtrzymywać polską tradycję i ją celebrować .Powodzenia w dążeniu do celu .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Makaryna napisał:
EVIL napisał:
Makaryna napisał:
Widac, ze wiekszosc komentujacych film jest intelektualnie niesprawna.
1. Film jest o ludziach z barakow, a nie ludziach z willi. Nie rozumiem pretensji,ze inni mieszkaja w mieszkaniach lub willach.... Co to ma do rzeczy,to nie o nich film !!!
Jezeli film jest np. o polskich gornikach, to juz slysze zarzuty, ze w Polsce sa tez inne zawody, albo dlaczego nie pokaza polskich, np. pisarzy ?!
Pewnie, gdyby robiono film o pisarzach, to pokazywaliby pisarzy, a poniewaz jest o gornikach, to pokazuja gornikow. I odpowiednio: film o ludziach mieszkajacych w barakach, to i takich pokazuja !
Czy to tak trudno zrozumiec?!
2. Film pokazuje biede. A teraz niech mi kto odpowie dlaczego polacy przyjezdzaja do Norwegii??
Ja juz tu czytalam nie raz, ze w Polsce, to 3 "byznesy", willa i 5 samochodow, a przyjezdzaja do Norwegii z powodu krajobrazow i czystego powietrza
Ludzie, komu tu "mydlicie oczy". 90% przyjezdza za chlebem, a nie z powodu jego nadmiaru !!!
3. Film jest troche wyidealizowany, pokazuje polakow TYLKO z pozytywnej strony, a sami wiemy, ze tacy nie sa. No coz, autorka w koncu jest polka i jest troche tendencyjna

zgodzę się z tobą pod kilkoma warunkami ,po pierwsze sama redaktorka nie powiedziała, że pokazuje biedę ,po drugie bohaterów również nie poinformowała o tym w sumie dwa wystarczą bo się spocę pisząc dalej .I nie chodzi o te baraki również jej słowa ,bo mają standard

Nie bardzo lapie, o co ci chodzi..... Nie chodzi o biede jako taka, bo to pojecie wzgledne.....
Wez Lukasza i jego rodzine..... rodzice, mlodzi i dziecko razem w jednym mieszkaniu....
Byc moze dla rodziny rumunskiej czy bulgarskiej to jest to standart i byc moze byliby zadowoleni... zreszta wiele polskich rodzin tak zyje, bo nie ma wyjscia
I widzimy Lukasza, ktory chce to zmienic, widzi, ze moze byc lepiej. Trudno, decyduje sie na rozlake z bliskimi, bierze prace, ktorej byc moze nie bardzo lubi, ale widzi cel: polepszyc zycie sobie i rodzinie kosztem wieloletnich wyrzeczen. To jest obraz niezwykle pozytywny, zeby nie powiedziec unikalny dla przecietnego norwega, zwlaszcza, ze Lukasz deklaruje rowniez pomoc dla rodzicow.... Pomysl jakie to robi wrazenie

Tak bohaterowie sami się obronili

no nie łapiesz ,ja nie mówię ,że bohaterowie nie są pozytywni,każdy w NO ma swoje cele
ogólnie chodzi mi o całokształt przedsięwzięcia ,Pod publikę Makaryno nawet Hanna przeprosiła ,tylko dlaczego nie w czasie antenowym NRK
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
EVIL napisał:
Makaryna napisał:
malynor napisał:
Teraz prosze,o---- zrobienie wywiadu i serialu z trzema osobami ,lub rodzinami ktore zyja w norwegi od kilku dobrych lat,maja domy,auta ,prace.Ciekawe czy NRK to wyemituje

A po co cos takiego produkowac ? Rodzinka w domku z ogrodkiem ??? Toz to przecietna , norweska rodzina, zadne halooooo !!! Byc moze, z twojego punktu widzenia, to jest osiagniecie, ale nie z punktu widzenia przecietnego norwega !
To co jest fascynujace i inspirujace dla norwegow w tym filmie, to determinacja pelna wyrzeczen, aby zbudowac sobie przyslosc, ludzie, ktorzy zaciskaja zeby i pna sie do czegos.... uczciwa praca, parciem do przodu..... Czy wy tego nie widzicie ?! W realu nie jest to takie "szlachetne" jak w filmie i dlatego uwazam, ze tworcy tego filmu podeszli do tematu zbyt idealistycznie.

Czyli starasz się za wszelką cenę podtrzymywać polską tradycję i ją celebrować .Powodzenia w dążeniu do celu .

Gdyby autorka tego filmu byla bardzo doslowna, to na imprezie u Lukasza bylyby k...wy, ch...je, rzygi, byc moze mordobicie i kilku facetow/denatow pod stolem...... Magda oswiadczylaby, ze nie chce jej sie pracowac, bo robi swietne pazurki z zelu kolezankom prywatnie, bo jej sie to bardziej "oplaca", a jej partner "kombinuje" z wodka z przemytu i papierosami. Pan Jan natomiast jest zachwycony, ze NAV placi za postojowe, a on moze miedzy przerwami na rybki popracowac sobie na czarno.
Byloby piekńiej ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Makaryna napisał:
EVIL napisał:
Makaryna napisał:
malynor napisał:

Gdyby autorka tego filmu byla bardzo doslowna, to na imprezie u Lukasza bylyby k...wy, ch...je, rzygi, byc moze mordobicie i kilku facetow/denatow pod stolem...... Magda oswiadczylaby, ze nie chce jej sie pracowac, bo robi swietne pazurki z zelu kolezankom prywatnie, bo jej sie to bardziej "oplaca", a jej partner "kombinuje" z wodka z przemytu i papierosami. Pan Jan natomiast jest zachwycony, ze NAV placi za postojowe, a on moze miedzy przerwami na rybki popracowac sobie na czarno.
Byloby piekńiej ?

Piknie by było i oglądalność 80 % a nie marne 30% jeszcze jak by tak Magdusi łomot spuścił ,to już Eldorado ale to już by była fabuła bo sama bym czekała na kolejny odcinek -dostanie dziś łomot,czy nie oj trzymało by w napięciu.Dobranoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
EVIL napisał:

Piknie by było i oglądalność 80 % a nie marne 30% jeszcze jak by tak Magdusi łomot spuścił ,to już Eldorado ale to już by była fabuła bo sama bym czekała na kolejny odcinek -dostanie dziś łomot,czy nie oj trzymało by w napięciu.Dobranoc

Taka wersja na pewno nie szokowalaby polskiego widza
Dobranoc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
julita angel
(babka.samo.zlo)
Wiking
Wyobraźmy sobie taka sytuację: podobnie kompromitujący i dyskryminujący dokument kręcony jest w Polsce. Temat np. "Rosyjskie prostytutki przy trasie E28". Reportarz nie opowiada o rosyjskich naukowcach, pisarzach czy górnikach. Jest o prostytutkach, alfonsach, prostactwie, chlaniu, mafi, kradzieżach i ...tylko o tym. Aha, jest też kila wizyt w najbardziej zabitych dechami lub na takie wyglądających, wioskach Rosji.. Konsekwencje??? Władimir szybko by się z nami rozliczył. Kilka samolotów by spadło, kilka kurków by zostało przykręconych, może i trochę by sie na mapie pozmieniało....???
Nie chcę w żaden sposób obrażać bohaterów Brakkefolket, polubiłam ich i szanuję ich wybory. Nie godzę się natomiast z manipulacją i pokazywaniem nas w krzywym zwierciadle!!! NIE!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
@Makaryna, ja również szanuje bohaterów tego serialu, ale kto im kazał lub za jakie pieniądze dali sie zmanipulować i skompromitowac, obraz polaków: piją whisky(nie umieją) Pyrzyce (wyglądają jak PGR), p.Lukasz kąpie dziecko w koszulce, ja to rozumie ale BV zastanowi sie czy miał slipy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
108 Postów
EWA J
(ewunia200)
Początkujący
Makaryna napisał:
Widac, ze wiekszosc komentujacych film jest intelektualnie niesprawna.
1. Film jest o ludziach z barakow, a nie ludziach z willi. Nie rozumiem pretensji,ze inni mieszkaja w mieszkaniach lub willach.... Co to ma do rzeczy,to nie o nich film !!!
Jezeli film jest np. o polskich gornikach, to juz slysze zarzuty, ze w Polsce sa tez inne zawody, albo dlaczego nie pokaza polskich, np. pisarzy ?!
Pewnie, gdyby robiono film o pisarzach, to pokazywaliby pisarzy, a poniewaz jest o gornikach, to pokazuja gornikow. I odpowiednio: film o ludziach mieszkajacych w barakach, to i takich pokazuja !
Czy to tak trudno zrozumiec?!
2. Film pokazuje biede. A teraz niech mi kto odpowie dlaczego polacy przyjezdzaja do Norwegii??
Ja juz tu czytalam nie raz, ze w Polsce, to 3 "byznesy", willa i 5 samochodow, a przyjezdzaja do Norwegii z powodu krajobrazow i czystego powietrza
Ludzie, komu tu "mydlicie oczy". 90% przyjezdza za chlebem, a nie z powodu jego nadmiaru !!!
3. Film jest troche wyidealizowany, pokazuje polakow TYLKO z pozytywnej strony, a sami wiemy, ze tacy nie sa. No coz, autorka w koncu jest polka i jest troche tendencyjna

Moim zdaniem,jesli do tej pory nie byli napietnowani...to teraz sa....to jakby mieli refleksy 24 na dobe...owszem...moze i realizm....ale czy ktos pomyslal,jak teraz beda odbierac tą reszte nie z baraków?REALIZM REALIZMEM A ZYCIE IDZIE DALEJ....dla tych nie z baraków tez....ciekawa jestem ..kiedy mnie ktos w pracy zapyta czy do miasta wojewodzkiego koleja czy wołami dojeżdzałam w Polsce...czy nikt z tego serialu nie pomyślal o tych 10 procentach co to nie z biedy tu są!!!Mnie to zabolalo i jest mi najzwyczajniej wstyd....ŁOTYSZE.LITWINI...Rumuni.....inne nacje...nas sie uczepili...a trzymajacy palce w.....dopingują.....jestem Obrazona i zniesmaczona jak wielu moich znajomych..ale jak widze to głos na puszczy...eeeee.szkoda polemiki...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
realizm ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
108 Postów
EWA J
(ewunia200)
Początkujący
patim napisał:
realizm ?

Du....a nie realizm...pod publiczke...wilk syty a owce zjedli zywcem...zreszta....polowa Norwegow do tej bidy na zakupy WIZZAREM lata co weekend...i zachwyca sie jak fajnie i tanio...eeee......konczyc czas....wstydu szczędzic...ide realnego Kiepskiego poogladac....on taki realny jak ten norweski serial..a autorzy mogą sobie z Pażdziochem reke podac....dobranoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok