Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Paweł Owczarek Karol S Krzysztof ....... krzysztof , Adam Saczawa Aleksander Gidel Krzysztof Erne Ola Tu Bartlomiej Bryndza (3363 niezalogowanych)
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
Brak kultury widać bardziej z naszej strony juz na lotnisku czy w samolocie, nie jest trudno zaobserwować "naszą" kulture, (a raczej jej brak) a kulture norweską. Z tymi sztucznymi usmiechami przesadzają ale zawsze sie pytają co słychać? jak leci? życzą miłego popołudnia czy weekendu. Faktem jednak jest że przy stole nie znają do końca dobrych manier, a juz o spożywaniu alkoholu nie wspomne bo wielu potrafi sie nachlać jak świnia. Dżentelmenami też raczej nie są.
Ogólnie powiedziałbym że to Polakom brakuje kultury
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
Wszystko zależy od człowieka więcej złych spostrzezen mam , kontaktow z rodakami ,nawet Iranczycy czy Pakistancy niekiedy lepiej wypadają od Polakow, choć nowa mloda emigracja uciekajaca z Polskiego stanu nicości. jest to zajefajna sprawa ludzie bez ograniczen, twórczy ,nastawieni na osiedlenie się tu na stale, to nowa jakość polskiej emigracji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
ja chyba mieszkam w innej Norwegii i spotykam innych Norwegów, bo nic mi się nie zgadza z tym artykułem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
SŁAWOMIR P
(MIR)
Wiking
Witam .
Jestem w Norwegi od niedawna i jak na razie odbieram ten naród pozytywnie. Chociaż jestem już starszy gościu to nawet młode laski się do mnie uśmiechają , a może się ...ze mnie śmieją ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
radek perzylo
(radekper)
Wiking
Dlaczego my Polacy za granica myslimy ze nikt nas nie lubi.odp.
Handlujemy szmuglowana wodka i fajkami bez wzgledu na kraj w jakim jestesmy,jesli pijemy to do tzw.odciecia,jak jedziemy mertem lub autobusem to co drugie slowo to k...a (a caly swiat prawie wie co to znaczy),na autostradzie jak jest ograniczenie to tylko polak jedzie jak wariat.Wiecej przykladow???
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(slovian)
Wiking
,,Interesujące, że Norwegowie uważają to za powierzchowne i oczekują, że ci, którzy coś wyrażają mają dokładnie to na myśli."

Ciekawe, nawet bardzo. Do tej pory wypowiadając ,,miłego dnia" zawsze szczerze ,,go" życzyłem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Jagoda Gruchacz
(jagodulec)
Wiking
Bardzo ciekawe i powierzchowne zarazem... Może ktoś rozwinie ten artykuł? Z twierdzenia: "Norwegom nie podoba się, kiedy ktoś używa takich zwrotów uprzejmościowych bez przekonania. Uważają to za obłudne i powierzchowne" wynika, że jeśli NOrweg potrąci nas przypadkiem w autobusie, to nie ma zamiaru nas przeprosić, bo tego nie chce po prostu? " (...) każde jego słowo musi wyrażać swoje prawdziwe znaczenie" zatem nie przeprasza, bo po prostu nie ma na to ochoty, więc nie będzie obłudny ??? Myślę, że te wnioski pani antropolog wyciąga zbyt pochopnie (lub Redakcja nie przytoczyła całej wypowiedzi pani Anh Nga Longva). Może przytoczy jakieś badania na ten temat a nie opiera się na swoich "obserwacjach"? Taka "nauka" krzywdzi ludzi i jest paliwem do wzniecania i podtrzymywania stereotypów. Znajdujmy w ludziach podobieństwo a nie poszukujmy tego co nas różni! To przyjemniejsze, a w dodatku przydatne, bo buduje pomost między kulturami i pomaga zacierać uprzedzenia. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Monika Bp
(monabp)
Wiking
W Norwegii mieszkam ok 1 roku. Zauwazylam ze starsze osoby sa mile i czesto sie usmiechaja zwlaszcza jak idzie sie z dzieckiem. Z mlodszymi osobami jest roznie. Najczesciej mlodzi nie odpowiadaja jak mowi sie do nich "hei". Mieszkam w bloku mam sporo sasiadow i na tej podstawie moge ich tylko ocenic. Ogolnie Norwegowie sa zamknieci, nie sa tacy otwarci jak Polacy. Pewnie sa wyjatki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
815 Postów
mariusz mario
(Marius13)
Maniak
ostatnio rozmawiałem z kilkoma młodymi Norwegami .....nawet pochwalili się ze znaja pare slow po polsku ......w prawo,w lewo, kurwa mac .......wyborowa....zywiec sami ich uczymy na prowincji młodzi odpowiadają hay w 99%
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Moje doświadczenia przez ostatnie siedem lat w Norwegii....starsi Norwegowie , szczególnie Ci z północy, sympatyczni, otwarci. Oslo i okolice bardzo różnie. Moi sąsiedzi przez ponad pięć lat nie zauważali nas zupełnie, za wyjątkiem ojca rodziny, oficera marynarki. Ponad rok temu wyprowadziliśmy się i kiedy odwiedziliśmy poprzednie miejsce zamieszkania, sąsiedzi kłaniali nam się cali w usmiechach i grzecznościach. Myślałam, że padnę! Może wpływ na to ma praca mojego syna w ich szkole...nie wiem.
Mieszkam teraz w Spydeberg u...... wspaniali, mili ludzie. Otwarci i bardzo grzeczni. Młodzi nie mieli zwyczaju kłaniać sie sąsiadom, ale już się nauczyli.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok