Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Koniec wykwalifikowanych budowlańców? - Norwegia

Czytali temat:
(946 niezalogowanych)
1 Post

(Antonimjaro)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Koniec wykwalifikowanych budowlańców?
YYY. o co tu chodzi?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
a m
(imigrant)
Wiking
Ano o to ze tani malarz na zlecenie bedzie musial czy chce czy nie dostac taka stawke jak norek koniec wyzysku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
Remek R
(Remo)
Nowicjusz
Raczej chodzi o to żeby wyrównać stawki i żeby pracodawca mając wybór zatrudnić Norwega albo Imigranta za te same pieniądze wybrał Norwega, wtedy będą miały sens szkoły zawodowe dla Norwegów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
marcin pawlak
(marcinpawlak)
Wiking
ale to samo sie robi co w Polsce bylo . w chwili obecnej jest mnie zawodowek , niz do konca 1999 roku.
Jestem hydraulikiem (monter instalacji sanitarno-budowlanych)z zawodu i go wykonuje juz ponad 13 lat. w miedzy czasie jak nie bylo pracy to pracowalem 2 lata w marketach . a w chwili obecnej u nas hydraulik , malarz , elektryk, ciesla i inne zawody to tak zwane zlote raczki po ktorych trzeba poprawiac . U nas juz dawno sie zakonczyla ta era prawdziwych fachowcow . teraz to juz zlote raczki . ogladasz ogloszenia to pisza ze robia wszystko a w sumie nic.Pracowealem w kilku firmach hydraulicznych to na 12 pracownikow 2 mialo zawod wyuczony a resza samouki . Takie sa realija w Polsce . Tutaj tez to moze sie zrobic . Wystarczy aby zaczeli sprawdzac agencjie czy ich pracownicy maja okreslona szkole ukonczona .Bo w tym jest punkt wyjscia . Znam wielu bardzo wielu Polakow ktorzy pracoja w agencjach jako tomrerzy malarze a ich zawody wyuczona odbiegaja od norm . sa to mechanicy , studeci , badz ludzie po technikum . morze sie znajdzie 20-30% ktorzy maja ukonczona szkole w zawodzie i w nim pracuja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
marcin pawlak
(marcinpawlak)
Wiking
a co do stawek to niema wielkiej roznicy , zalezy jaki jeszcze zawod.
i zalezy jaka firma . Mam znajomych wentylarzy ktorzy sa z zawody nimi pracuja w agencji i ciagna projekty ale dostaja psie pieniadze.
Niech Norwegia wprowadzi przepisy tak , aby chonorowali nasze szkoly nasze tytuly czeladnicze i mistrzowskie i w tedy agencje te stawki by musialy podniesc do gory , a ci co niemaja zawodu , to powinni pracowac jako pomocnicy i taka stawke tez otrzymywac , a po 3 latach do fagbrewu ich wyslac .Nawet by mogli ich w jezyku angielskim sprawdzic .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
marcin pawlak
(marcinpawlak)
Wiking
Skladalem swoje papiery do urzedu tutejszego z pieczatkami msz. i nic to nie pomaga . co z tego ze mam tytul czeladniczy jak go nie chonoruja . Mam tutaj ich fagbrew zdac. A przepisy i robota jest taka sama jak i unas czy w eu . od niczego ona nie odbiega .
Ale moj pracodawca moje papiery uznal i mu nie zalezy abym mial fagbrew Norge . Wie ze jestem doswiadczonym pracownikiem . Sprawdzil papiery i jest ok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
nadin .
(nadins)
Początkujący
Ustawa ustawą,stawka stawką ale zawsze sie znajdzie ktoś kto zepsuje opinie i na czarno będzie za psie pieniądze robił normalna stawka jest ok. 140 kor, a co niektórzy sie nie szanują i robią za połowę stawki a potem mają pretensje do wszystkich świętych, ze sie nie da zarobić jadąc za granice trzeba wiedzieć to i owo o danym kraju a nie żebrać i harować za 20 a płace pobierać jak uczeń.Co nie którzy sami są sobie winni ,i dlatego Norweg tez swój rozum ma i potrafi to wykorzystać także nie dziwcie sie skoro sie nie szanuje samego siebie to się ma to co się lubi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty
Jaymz Thrasher
(Krzych_MetFuk)
Wiking
nadins napisał:
Ustawa ustawą,stawka stawką ale zawsze sie znajdzie ktoś kto zepsuje opinie i na czarno będzie za psie pieniądze robił normalna stawka jest ok. 140 kor [...]i

140??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
nadin .
(nadins)
Początkujący
Ustawa ustawą,stawka stawką ale zawsze sie znajdzie ktoś kto zepsuje opinie i na czarno będzie za psie pieniądze robił normalna stawka jest ok. 140 kor [...]i

140??

Oczywiście, zależy od kwalifikacji ale najniższa brutto
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
A gdzie to normalna stawka jest 140kr?
Bo w większości zawodów min to 160kr
Zgłoś wpis