kristin napisał:
W Norwegii większość ogloszen o aktualnych ofertach pracy jest publikowana w Internecie.
nav.no Vacancies in English eures.europa.eu finn.no/finn/job/fulltime/result może nie wrzucisz tam ogloszenia że szukasz pracy ale są oferty które można przejrzeć i aplikowac w agencjach i na finie można sie zarejestrować
Przez agencje mam małe szanse, aby dostać pracę. Wymagana jest znajomość norweskiego, a dobrze wiemy, że nie wszyscy obcokrajowcy posługują się językiem norweskim jeśli decydują się na pierwszy wyjazd. Raczej zależy mi, aby swoje kwalifikacje przedstawić kowalskiemu i jeśli taki Pan dostanie 30 cv ze swojego ogłoszenia, to jest duże prawdopodobieństwo, że pracy nie dostanie osoba która nie przebywa w kraju do którego aplikuje. Dla przykładu podaję stronę gumtree w uk, gdzie osoby ogłaszają się, że poszukują pracy w danej dziedzinie
www.gumtree.com/work-wanted. Dodając ogłoszenie promujesz się, że pracy szukasz i możesz zostać zauważony, podajesz dokładnie swoje kwalifikacje i jeśli ktoś będzie zainteresowany współpracą, to się być może odezwie. Przeglądając serwisy norweskie, nie spotkałem się z popularnymi stronami w których takie praktyki są stosowane. Z waszego doświadczenia jak sądzicie czy taka prezentacja i zakomunikowanie, ze się szuka pracy w Norwegii jest skuteczna? czy nikomu by się nie chciało. Dodam, że w Anglii i nie tylko w tym kraju metoda jest dość popularna.