Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(1292 niezalogowanych)
38 Postów

(KristianAndersen)
Nowicjusz
Niestety ale niemam tak dobrze jak moi norwescy koledzy po fachu. jakbym na starcie dostal to co oni dostaja to by problemu nie bylo.

Co do opinni, to sie nie zgodze, bo norweskich przemytnikow wcale nie jest mniej niz naszych. Kazdy zdaje sobie sprawe ze ceny tutaj sa za wysokie w stosunku do wartosci towaru. W daniii zarabia sie podobnie a ceny o polowe mniejsze. Sami norwegowie kupuja polskie papierochy i alko.

Nie chodzi o to zeby sobie odmawiac fajek czy browara, chodzi oto zeby ich cena byla adekwatna do faktycznej wartosci. Bo Tyskie nie powinno kosztowac 14zl za puszke :/ A o tym ze w barze 35zl za 0,4 szczyny to norma juz nie wspomne - paranoja normalnie. Jakby nie bylo knaippa albo loffa w sklepie to bedziesz placic 26 koron za bochenek bo zlej opinni narobisz jesli kupisz od piekarza z polski chleb za 5 zl ? czy moze przestaniesz jesc chleb? To ze norwegowie jak te owce na strzyzeniu godza sie zeby ich panstwo i markety skubaly z tego co zarabiaja to nie znaczy ze tak byc powinno. Ja jak tu przyjechalem to zaczynam od totalnego zera. Niestac mnie jeszcze na ich ceny. Oni sie tu urodzili i tu maja rodziny, znajomych i dlatego jakos daja rade na poczatku. Wiekszosc norwegow dluugo mieszka z rodzicami bo tak im wygodniej i nie stac ich zeby pojsc na swoje. Ja niemam tej przyjemnosci zeby jadac obiadki u mamusi :[

Chlopakow mi szkoda, bo trafili dobra zylkem, ale ryzyko tez znali...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów

(KristianAndersen)
Nowicjusz
I nie myl prosze, stawek minimalnych z tym co faktycznie powinno sie dostac w danej branzy, zadko daja to odrazu... a norwedzy maja na starcie... Wiec co bys chcial zglaszac ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
KristianAndersen napisał:
Niestety ale niemam tak dobrze jak moi norwescy koledzy po fachu. jakbym na starcie dostal to co oni dostaja to by problemu nie bylo.

a wyobraź sobie, że tak tu było jeszcze parę lat temu
nawet umowy wypisywali na tych samych blankietach, i tylko po norwesku, a związkowcy się dopytywali, czy aby na pewno tyle samo dostaliśmy
czy przypadkiem dumpingu nie ma
ale później kurestwo polskie się zwiedziało i jak zaczęło się tu zjeżdżać w ciemno i jasno jak do jakiego raju to
mata jak mata
i chuj wam w dupę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
I nie myl prosze, stawek minimalnych z tym co faktycznie powinno sie dostac w danej branzy, zadko daja to odrazu... a norwedzy maja na starcie... Wiec co bys chcial zglaszac ?
A jaki widzisz problem w tym by mieć taką samą stawkę jak twoi norwescy koledzy ?.
---
Potwierdź sobie , Polskie uprawnienia w norweskim urzędzie naucz się płynnie norweskiego w mowie i piśmie i zatrudnij się bezpośrednio do norweskiej firmy , też dostaniesz taką sama stawkę jak inni Norwedzy .
---
Najłatwiej jest narzekać na wszystkich dookoła i psioczyć na głupi i drogi system .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak

Co do opinni, to sie nie zgodze, bo norweskich przemytnikow wcale nie jest mniej niz naszych. Kazdy zdaje sobie sprawe ze ceny tutaj sa za wysokie w stosunku do wartosci towaru. W daniii zarabia sie podobnie a ceny o polowe mniejsze. Sami norwegowie kupuja polskie papierochy i alko.

Nie chodzi o to zeby sobie odmawiac fajek czy browara, chodzi oto zeby ich cena byla adekwatna do faktycznej wartosci. Bo Tyskie nie powinno kosztowac 14zl za puszke :/ A o tym ze w barze 35zl za 0,4 szczyny to norma juz nie wspomne - paranoja normalnie. Jakby nie bylo knaippa albo loffa w sklepie to bedziesz placic 26 koron za bochenek bo zlej opinni narobisz jesli kupisz od piekarza z polski chleb za 5 zl ? czy moze przestaniesz jesc chleb? To ze norwegowie jak te owce na strzyzeniu godza sie zeby ich panstwo i markety skubaly z tego co zarabiaja to nie znaczy ze tak byc powinno. Ja jak tu przyjechalem to zaczynam od totalnego zera. Niestac mnie jeszcze na ich ceny. Oni sie tu urodzili i tu maja rodziny, znajomych i dlatego jakos daja rade na poczatku. Wiekszosc norwegow dluugo mieszka z rodzicami bo tak im wygodniej i nie stac ich zeby pojsc na swoje. Ja niemam tej przyjemnosci zeby jadac obiadki u mamusi :[

Chlopakow mi szkoda, bo trafili dobra zylkem, ale ryzyko tez znali...

Jezeli cie nie stac nie ,nie kupuj.Pewnie bys chcial zarabiac korony a tyskie zeby kosztowalo 5 koron
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów

(KristianAndersen)
Nowicjusz
Nie no problemu nie widze w tym zeby zarabiac tyle co norki
Fagbrev mam, jezyk znam, odpiero zaczalem prace i ze Polak jestem to mniej dostalem. Kto z was dostal tyle co norwedzy jak zaczynal!? ta... juz to widze... Chyba za 10 lat temu. Czasy sie ciagle zmieniaja i teraz tak zadko bywa. Mysle ze z juz niedlugo dobije do norweskich plac, ale na poczatku nie jest latwo.

A co do systemu, to moze jest G ? Jest za drogi i wytykac to bede bo taka prawda.., tylko czekac az norwegowie zaczna byc za drodzy dla siebie samych, Kiedy piekarz bedzie sprzedawal chleb po 40 koron bo inaczej nie bedzie mu sie oplacalo ... zastanow sie.

A kolezka co za geja chce robic i pisiora w tylki chlopakow wkladac, to mysmy wszyscy przyjechali zeby teraz ciebie zbiorowo od tylu zadowolic... ale cos chyba nas jeszcze za malo tu jest
Nic sie niemartw, przyjedzie nas wiecej i bedzie pan zadowolony
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów

(KristianAndersen)
Nowicjusz
no pewnie ze bym chcial tyskacza po 5 nok A ty nie?
Norweskiego browara tez zadko kupuje, wole nasze rodzinne i tansze browary, dlatego tez nie jestem az tak negatywnie nastawiony na przemyt piwka i fajek z PL.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
w ostatnia sobote... bez zadnego budzikowego stresu i innych takich... obudzilem sie, zjadlem sniadanko... prysznic, ubranko i tak dalej.... podjezdzam pod vinmonopolet.. niech no dunder świśnie.. 15:08 - zamkniete jebana norwegia... no to w glowie plan: bedzie piwko wobec tego.... nie mam cisnienia na whisky.. hahahaha
ale skoro juz jestem "na miescie" to odkurzylem autko, umylem, kupilem sol do rozpuszczenia reszty starego lodu, jeszcze jakies kolszulki i nnych textylnych fanaberii oraz patrzing sklepowy i inne takie, szybki kebab no i do sklepu... 18:15 a ja z browarami stoje przy kasie... kurwa zapomnialem ze sobota...
podjechalem gdzie trzeba, zostawialem tysiaca i odstresowalem sie pozadnie...

nawet jak chcesz to czasami nie da sie inaczej.... przemyt w norwegii bedzie istanial caly czas.... norki raczej nie wywala swoich pojebanych przepisow... ja sie nie dziwie ze jest przemyt i jest zbyt na takie towary...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Yatsek napisał:
wpodjezdzam pod vinmonopolet.. Kurka wodna! 15:08 - zamkniete jebana norwegia...
jebany Polack barku w domu nie ma
co przyniesie do chałupy to musi wychlać na bieżąco
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jasta102 napisał:
Yatsek napisał:
wpodjezdzam pod vinmonopolet.. nosz kurcze blade.. 15:08 - zamkniete jebana norwegia...
jebany Polack barku w domu nie ma
co przyniesie do chałupy to musi wychlać na bieżąco

niech mnie kule biją... Gosci w piatek mialem.. grants sie skonczyl i ballantines do coli tez, reszta na wykonczeniu.... nie pije tak jak Ty dzwoncu tylko na weselach...

Jasta: Ty taki owaki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok