Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Stavanger jest za drogie - Norwegia

Czytali temat:
Adam Peenar (1409 niezalogowanych)
267 Postów
Stały Bywalec
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Stavanger jest za drogie
Nie stać na mieszkanie/. a kogo tu stać? ale bzdury,w byle dziurze na południu,północy czy w centrum,mieszkanie kosztuje 2 000 000 NOK.
W miare dom kosztuje 3 000 000 NOK. I na to ich niby stać a na droższe w Stavanger powiedzmy odpowiednio 3 000 000 NOK za mieszkanie i 4 000 000NOK za dom-to już nie sta? Sorry,ale jak jest różnica między kredytem na 25 lat a na 30 lat,jak jest różnica między zabraniem na comiesięczna rate pół wypłaty czy 2/3 wypłaty?
Ja tu żadnej różnicy nie widzę ,żadnej-ponieważ to i tak dupa i tak dupa,czy po 25 czy po 30 latach i tak już będą kredytobiorcy starzy.Czy z wypłaty połowa czy 2/3 -to i tak zostaje wielkie nic,i tyle.
A wszyscy wiedzą przecież że tak musi być bo inaczej to co? zarobił by sobie taki jeden z drugim,odłożył i w wieku 50 lat zrobił by sobie emeryture na Teneryfie.
A kto będzie robił na tych dziadów?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
balum napisał:
a kogo tu stać?
No na pewno sa tacy co ich stac!!!

Fakt, ze mieszkania kosztuja, jest pozytywny.

Mozna zarabiac na wynajmie!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Sorry ,to ja jeszcze mam myślenie takie 'starodawne' czyli ;
-stać mnie,znaczy mam tyle i kupuje
a nie
-stać mnie na comiesieczna spłate rat.
Jak dla mnie to spora różnica.
Że co? że to taki standard teraz,że nie można inaczej,że wszyscy, że to,że sramto...
Żenujące-tylko wwwyyyy-ukredytowani a właściwie udupieni,macie taki standard,nie chciało się ruszyć głową to teraz płacz i płać i opowiadaj bzdury na soją tylko ILUZORYCZNĄ pociechę że to standard.
A plastikowe jedzenie to pewnie też ten nowy standard?
Auto czy inny mikser,pralka,lodówka na max 5 lat,no chyba że jest zepsuta to na dłużej-to też nowy standard?
W dupe mnie całujcie z takim standardem-to było do NICH,nie do was.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
balum napisał:
Sorry ,to ja jeszcze mam myślenie takie 'starodawne' czyli ;
-stać mnie,znaczy mam tyle i kupuje
a nie
-stać mnie na comiesieczna spłate rat.
Jak dla mnie to spora różnica.
Że co? że to taki standard teraz,że nie można inaczej,że wszyscy, że to,że sramto...
Żenujące-tylko wwwyyyy-ukredytowani a właściwie udupieni,macie taki standard,nie chciało się ruszyć głową to teraz płacz i płać i opowiadaj bzdury na soją tylko ILUZORYCZNĄ pociechę że to standard.
A plastikowe jedzenie to pewnie też ten nowy standard?
Auto czy inny mikser,pralka,lodówka na max 5 lat,no chyba że jest zepsuta to na dłużej-to też nowy standard?
W dupe mnie całujcie z takim standardem-to było do NICH,nie do was.

balum -a ile placisz za wynajem?i ilu metrow ,i w jakim standardzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
3 800 za 56m2-sam.media są w tym.
Wiem- udało mi się,no cuż nie wszyscy mają taka samo.
wiem-jakby przeznaczyć tą kase na spłate kredytu...tak,ale
Koszty wynajmu traktuje jako koszty uzyskania przychodu tutajże i dzisiajże.
Tzn że dziś tu jestem a jutro mogę powiedzieć - żegnaj matriksie i pierdolnął dżwiami,tak że nie jest to zbyt wygórowana cena za wolność wyboru w każdej chwili.
Po dziesięciu latach tutaj,łeb jest/będzie zryty do tego stopnia (znam już takie przypadki) że ewentualne i po raz kolejny ILUZORYCZNE zwroty kosztów po spłaceniu ukredytowania ,będa bez znaczenia.Zresztą to jeszcze 25 lat,no może 24lata,czyli na starość,a jak to na starość ani kasa ani wolność,nawet sex-nie cieszy.
Zapraszam do podawania kolejnych pseudo powodów;
-DLACZEGO KREDYT JEST STANDARDEM I TAK TRZEBA (hehhehehe,nie mogę,po prostu tylko współczuję)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
balum napisał:
DLACZEGO KREDYT JEST STANDARDEM I TAK TRZEBA
Dobre pytanie!!!

Kredyt na "mieszkanie" to faktycznie niezbyt madry pomysl.

Co innego kredyt przeznaczony na "wypracowanie zysku".

Ja mimo, ze mloda jestem nie wahalam sie sprzedac mieszkania
i "kupic" Norwegie, zamiast skamlec jak pies "zyzak" o prace!

BTW
Generalnie jestem z Toba Balum.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
balum-ja przed kupnem placilem 8 tys za wynajem 70m.w zimnej piwnicy,raty place 10500,za 70 m,
dzieki kredytowi place 26% skatt.
sasiad pietro nizej wynajmuje identyczne mieszkanie za 13tys.
wybacz ale placic 100tys.rocznie za zamieszkiwanie a zaplacic 130tys za splate swojego ....
nie nastawialem sie nigdy na splate tego kredytu do zera,ale mieszkac gdzies musze,wole u siebie i placic za swoje niz komus nabijac kieszen,
ale ogolnie sie z toba zgadzam,jest to wszystko chore
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
kamil-bo to prosty rachunek,ale gdybym mogl placic za wynajem czegos przyzwoitego na poziomie takim jak balum to niewiem,chociaz z drugiej strony wartosc poszla 600tys w gore,ale to wszysto wyjdzie jak sprzedam.
narazie to tylko cyferki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
spłacać swoje zamiast wynajmować to wygląda wszystko oky . ale czy ktoś zastanawiał się wcześniej że jak to wszystko pierdolnie , koniuktura zdołuję to ceny mieszkań pójdą w dól nie dość tego to kryzys z robotą . co w tedy ?? klapa wziąłeś kredyt na trzy miliony za chałupę a okażę się nagle że ona jest warta dwa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
no,wlasnie,
kupilem za dwa
ale dalej tak rozumujac to jedyne wyjscie wykopac sobie ziemianke
ja wole zalowac ze cos zrobilem niz ze czegos nie zrobilem,
a jak wszystko pierdolnie to jedyna wartosc bedzie miec karabin amunicja i zarcie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok