Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dlaczego doszło do tragedii? - Manifest zamachowca - Norwegia

Czytali temat:
iga.mojanorwegia Karolina Kochańska (1485 niezalogowanych)
42 Posty
Mateus Z.
(Mathiasso007)
Nowicjusz
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Dlaczego doszło do tragedii? - Manifest zamachowca
Fajnie sie czyta takie zapiski Fajnie by bylo rowniez jakbyscie opublikowali wiecej, po norwesku albo nawet po polsku

On wspomnial jeszcze z 40 razy o Polsce, ale z etgo co kojarze to wyrazal sie dosc dobrze o Polsce, wiec ok

Fajny artykul!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Krzysztof .
(blitz)
Wiking
Co prawda nie popieram jego terrorystycznych dzialan, jego zachwytu nad chrzescijanstwem tym bardziej syjonizmem (co jest dla mnie najbardziej niezrozumiale). Jednak w pelni sie z nim zgadzam w tym co dotyczy zalewu Europy przez multikulturalizm i muzulmanski fanatyzm.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(Kovalska)
Początkujący
Mathiasso007 napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Dlaczego doszło do tragedii? - Manifest zamachowca

On wspomnial jeszcze z 40 razy o Polsce, ale z etgo co kojarze to wyrazal sie dosc dobrze o Polsce, wiec ok

Taaak, mówił m.in. o Sobieskiego odsieczy pod Wiedniem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
42 Posty
Mateus Z.
(Mathiasso007)
Nowicjusz
Moim zdaniem to dobrze, ze wypowiadal sie dobrze o Polsce kiedys i w ogole, ze Polska jest innym krajem w Europie niz inne Nie pamietam dokladnie bo jeszcze cos bylo

blitz napisales dobrze i sie z Toba zgadzam co do tego zalezu Eurpy i muzulmanski fanatyzm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(akan)
Początkujący
kamil75 napisał:
witam jestem nowy
znczy czytam to od dawna ale jeszce nigdy nic nienapisalem:

toche nie kumam tego swira !!
jesli twierdzi ze mialna pienku z panmi z synagogi i temu podobnymi to dlaczego nie wysadzil snagogi? abo nie zaplanowal ataku na nich???
szkoda ze sie tak stalo - zl mitych rodzin wszystkich
ale nei zal mi b byl gdyby zrobil to co ( niebede knczyc inteligentny sie dmysli)

Inteligentny, moze tak..
Ty do nich raczej sie nie zaliczasz, sadzac po pisowni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(akan)
Początkujący
Tu juz nie chodzilo tylko o ortografie. Ty zdaje sie uwazasz, ze zycie ma rozna wartosc, z zaleznosci od koloru skory. Przerazajaca mysl, jej praktyczne implikacje niestety widac!

Co do "smietnika", to narazajac sie 99% forumowiczow, musze stwierdzic, ze w ciagu moich prawie 30 lat w Norwegii, najwiekszy "smietnik" w Oslo, w moim odczuciu, zrobila czesc Polakow z najnowszej imigracji.

Poza tym, musze cie zmartwic: Breivik nie mial "na pienku z panami z synagogi", byl/jest syjonista...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Hmm...
   Breivik napisał również: „Spędziłem w sumie 9 lat mojego życia pracując nad tym projektem. Tworzenie tego kompendium kosztowało mnie osobiście 317 000 euro (130 000 euro wydałem z własnej kieszeni i 187 500 to utrata dochodów przez trzy lata). Wszystko to jest jednakże ledwo zauważalne w porównaniu z poświęceniem poczynionym w związku z dystrybucją tej książki, właściwą operacją marketingową ”. Zamach i strzelanina były tylko środkiem niezbędnym do osiągnięcia celu, jakim była dystrybucja "Mein Kampf" XXI wieku. Niestety, cel swój osiągnął, opublikował i zareklamował "Biblię" chrześcijańskich fundamentalistów i udowodnił to, co wielu wydawało się niemożliwe, że jeden samotny terrorysta jest w stanie dokonać takiej zbrodni. Przeniesie to walkę na nowy poziom, trudniejszy do wychwycenia dla służb. Jak widać, Breivik znajduje zwolenników wśród ludzi o radykalnych poglądach prawicowych, więc możemy spodziewać się zalewu breivikopodobnych "Adolfów" planujących gdzieś w ukryciu nowe zamachy. Otrzymali wszak nowe bożyszcze, żywego bohatera, który będzie się starał przekazywać swoje przesłanie póki żyje.

PS.
   Po rozmowach ze znajomymi chrześcijanami i muzułmanami, a także po wydarzeniach przed sądem, zauważyłem dużą zgodność co do rodzaju kary, jaką powinien ponieść Breivik, różnice były jedynie w preferowanych sposobach jej wykonania. Przypadł mi do gustu pomysł znajomego, aby wyekspediować gostka na Svalbard i zostawić bezbronnego w obecności białych misiów. Moim zdaniem, po zakończeniu procesu powinno się odbyć referendum w sprawie wyroku. Jako, że sprawa dotyczy całego narodu, niech naród wyrazi swoje zdanie. Poza tym, Breivik napisał: "Czasami brak litości jest najbardziej litościwą rzeczą, jaką możesz zrobić.", więc niech tak się stanie, bądźmy litościwi.

Cytaty pochodzą z artykułu w tvn24.pl

www.tvn24.pl/0,1711831,0,1,gdy-statek-pl...iczne,wiadomosc.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
Hej,nie wiem czy się mogę odezwać Breivik popełnił okrutną zbrodnie na młodych ludziach poniesie za to karę jest tego świadomy,dla mnie dziś jest zastanawiające tak mocne Norweskie prawo dlaczego na wyspę policja tak późno dotarła dlaczego tak wiele wątków pomineli jak to jest że źle podali liczbę zabitych co ię wtedy działo ?????
Teraz następnie czy Breivik nie zostanie ikoną dla następnych zamachowców?????? Jak Norweskie prawo poradzi sobie z tak WIELKIM problemem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(akan)
Początkujący
Mysle, ze Breivik, popelnil duzy blad (oczywiscie podazajac jego tokiem rozumowania), zabijajac bialych/chrzescijan.
Trudno mu bedzie znalezc nasladowcow utozsamiajacych sie w 100 % z jego obrazem wroga. Muzulmanie - wiekszosc ludzi, ktorych zabil, to chrzescijanie.
Kolorowi - wiekszosc ludzi, ktorych zabil, to biali.
Zdrajcy rasy, "lewacy" - AP nie jest ani najbardziej lewicowa, ani najbardziej przyjazna imigracji partia (ostatnio z ich inicjatywy zaostrzono zasady azylu)

Mysle, ze ekstremisci (niezaleznie od kierunku!), potrzebuja spojnego, prostego (wrecz uproszczonego) obrazu wroga. Inaczej sie gubia... I w tym nadzieja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(Kovalska)
Początkujący
akan napisał:
Mysle, ze Breivik, popelnil duzy blad (oczywiscie podazajac jego tokiem rozumowania), zabijajac bialych/chrzescijan.
Trudno mu bedzie znalezc nasladowcow utozsamiajacych sie w 100 % z jego obrazem wroga. Muzulmanie - wiekszosc ludzi, ktorych zabil, to chrzescijanie.
Kolorowi - wiekszosc ludzi, ktorych zabil, to biali.
Zdrajcy rasy, "lewacy" - AP nie jest ani najbardziej lewicowa, ani najbardziej przyjazna imigracji partia (ostatnio z ich inicjatywy zaostrzono zasady azylu)

Mysle, ze ekstremisci (niezaleznie od kierunku!), potrzebuja spojnego, prostego (wrecz uproszczonego) obrazu wroga. Inaczej sie gubia... I w tym nadzieja.

Myślę, że bardziej mu chodziło o zwrócenie uwagi na problem /jego problem/. Uderzenie w serce białego człowieka i jego symbole przez czystego rasowo białego jest bardziej nośne medialnie.
Można by spróbować sobie wyobrazić sytuację odwrotną; sytuację w której dokonuje zamachu na prawdziwego w jego mniemaniu wroga. Byłby to jedynie odwet za N.Y., Madryt, czy Londyn. Zaostrzyłby sytuację, którą wspólnymi siłami dałoby się załagodzić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok