Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
iga.mojanorwegia Karolina Kochańska (1487 niezalogowanych)
1564 Posty
Maniak
Przemko napisał:
...dlaczego na wyspę policja tak późno dotarła dlaczego tak wiele wątków pomineli jak to jest że źle podali liczbę zabitych co ię wtedy działo ?????...

Łódka im się zepsuła, a poza tym, policjanci byli zaangażowani w Oslo. Co do reszty, to odpowiedzialny jest bałagan towarzyszący zazwyczaj kryzysowym wydarzeniom, spotęgowany szokiem spowodowanym skalą zdarzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(akan)
Początkujący
Dino napisał:
Przemko napisał:
...dlaczego na wyspę policja tak późno dotarła dlaczego tak wiele wątków pomineli jak to jest że źle podali liczbę zabitych co ię wtedy działo ?????...

Łódka im się zepsuła, a poza tym, policjanci byli zaangażowani w Oslo. Co do reszty, to odpowiedzialny jest bałagan towarzyszący zazwyczaj kryzysowym wydarzeniom, spotęgowany szokiem spowodowanym skalą zdarzenia.

Tylko, ze moim zdaniem ktos za to powinien odpowiedziec. Zawet, jezeli wybuchy w Oslo byly zaplanowanym manewrem zwodniczym, to i tak dlaczego JEDYNY helikopter policyjny byl "na urlopie" (skoro jest 1 - nie ma prawa do urlopu!)? Dlaczego nie zarekwirowano helikoptera z Luftambulanse, motorowki od ktoregos z mieszkancow, dlaczego Beredskapstroppen (Oddzial do zadan specjalnych) musial sie "zebrac" - Beredskapstroppen ma byc "beredt" (gotowy). Dlaczego karetki zatrzymaly sie 4 km od miejsca, i "cywile" dowozili rannych swoimi samochodami? W ferworze chwili mogli pomylic sie w liczbie ofiar, ale 2 dni na doliczenie sie liczby zwlok, to kpina!

Z opisu sytuacji wynika, ze cywile (okoliczni mieszkancy) uratowali wiecej ludzi niz policja. Po przybyciu policji, Breivik poddal sie bez oporu.

Nie jest TERAZ czas na rozliczenia, ale Storberget wczesniej czy pozniej bedzie musial sie z tego tlumaczyc.

Moze to, co powiem zabrzmi brutalnie, ale mam gleboki szacunek, dla "cywilnych" ludzi, ktorzy z narazeniem wlasnego zdrowia lub zycia udzielili pomocy innym. Natomiast policja czy personel ambulansow nie robi laski - taki zawod swiadomie wybrali i ratowanie zycia jest ich obowiazkiem, za to dostaja pensje, m.in. z moich podatkow. Dlatego jestem wsciekly.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
akan napisał:

Tylko, ze moim zdaniem ktos za to powinien odpowiedziec. Zawet, jezeli wybuchy w Oslo byly zaplanowanym manewrem zwodniczym, to i tak dlaczego JEDYNY helikopter policyjny byl "na urlopie"...

Helikopter ma problemy od początku, policji brakuje pieniędzy, więc oszczędzają, gdzie się da. Policja ma więcej śmigłowców, ale przeznaczony do obserwacji z dużej odległości jest tylko jeden i obsługuje go specjalnie wyszkolona załoga. Myślę, że Norwedzy rozliczą winnych niedociągnięć i wyciągną wnioski na przyszłość. Sytuacja była dość nietypowa, więc mogli nie przewidzieć podobnego scenariusza. Nie mogli również przewidzieć, że napastnik się podda bez oporu, więc nie ryzykowali spontanicznej akcji, a zebranie informacji o tym, co się dzieje i zaplanowanie działania trochę trwa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
akan napisał:
Mysle, ze Breivik, popelnil duzy blad...

Nie był to błąd, on uderzył w swojego odwiecznego wroga, lewicę. Ludzi nienawidzonych przez niego i jemu podobnych. Znienawidzonych tylko za to, że myślą inaczej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(akan)
Początkujący
Dino napisał:
akan napisał:

Tylko, ze moim zdaniem ktos za to powinien odpowiedziec. Zawet, jezeli wybuchy w Oslo byly zaplanowanym manewrem zwodniczym, to i tak dlaczego JEDYNY helikopter policyjny byl "na urlopie"...

Helikopter ma problemy od początku, policji brakuje pieniędzy, więc oszczędzają, gdzie się da. Policja ma więcej śmigłowców, ale przeznaczony do obserwacji z dużej odległości jest tylko jeden i obsługuje go specjalnie wyszkolona załoga. Myślę, że Norwedzy rozliczą winnych niedociągnięć i wyciągną wnioski na przyszłość. Sytuacja była dość nietypowa, więc mogli nie przewidzieć podobnego scenariusza. Nie mogli również przewidzieć, że napastnik się podda bez oporu, więc nie ryzykowali spontanicznej akcji, a zebranie informacji o tym, co się dzieje i zaplanowanie działania trochę trwa.

Moze masz racje. Byc moze podchodze zbyt emocjonalnie. Masz u mnie duzego + za rozwazna i stonowana wypowiedz!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
Bez urazy Dino,ale twoja przedostatnia wypowiedz to chyba jakaś kpina policji w Oslo brakuje piniędzy???? półtora godziny planowanie akcji??? a co byś napisał jak by nie daj Bóg były tam twoje dzieci jest mi strasznie przykro że aż tak długo potrzeba było czasu na zaplanowanie ratowania ludzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
Odkąd tu jestem policja Norweska kojarzyła mi się z siłą i odwagą nad podziw jaki respekt mają ludzie zyjący w Norwegi
Moze i ja też emocjonalnie podchodzę do tej sytuacji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Przemko napisał:
Bez urazy Dino,ale twoja przedostatnia wypowiedz to chyba jakaś kpina policji w Oslo brakuje piniędzy???? półtora godziny planowanie akcji??? a co byś napisał jak by nie daj Bóg były tam twoje dzieci jest mi strasznie przykro że aż tak długo potrzeba było czasu na zaplanowanie ratowania ludzi

Ech... nie manipuluj. Dzielisz otrzymane informacje na porcje i wypowiadasz się jak gliniarz z "Misia", chyba tylko po to, aby się powściekać. W tym przypadku nie ma miejsca na nerwy, jest czas na zimną analizę zdarzeń i wyciąganie wniosków. To, że policja, służba zdrowia i inne instytucje finansowane z budżetu cierpią na niedostatek kasy jest tu normą, gminom również się nie przelewa. W końcu Norwedzy niewiele się różnią od Polaków, więc... .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Off topic:
   Polscy prawicowi ekstremiści mają swoje bożyszcze, Eligiusza Niewiadomskiego, zabójcę prezydenta:

"Zabójstwo Narutowicza

Swój jeden z pierwszych dni w pracy, Narutowicz, 16 grudnia, rozpoczął od podpisania aktu łaski dla więźnia skazanego na karę śmierci. Później miał otworzyć pamiętną wystawę w gmachu Warszawskiego Towarzystwa Zachęty Sztuk Pięknych. Kiedy około południa przechadzał się na pierwszym piętrze padły trzy strzały. Jedna z kul ugodziła Narutowicza w kręgosłup, a dwie pozostałe trafiły w klatkę piersiową, w tym jedna przebiła serce. Na ratunek życia nie było już szans. Prezydent zmarł natychmiast.

Śmiertelne strzały skierował na niego Eligiusz Niewiadomski, malarz artysta, historyk sztuki, a prywatnie fanatyczny endek, niegdyś działacz Ligi Narodowej. Kiedy go schwytano powiedział tylko tyle, że Narutowicz przyjmując posadę prezydenta zgodził się przyjąć wybór dokonany głosami "wrogów państwa polskiego".
(...)
Proces Eligiusz Niewiadomskiego odbył się dwa tygodnie po śmierci prezydenta, 30 grudnia 1922 roku. Po trwającym dwa dni procesie zamachowca skazano na karę śmierci. Podczas procesu nie wyraził skruchy. Nie przyznał się także otwarcie do popełnienia zbrodni. Przyznawał, że złamał prawo. Wyznał także, że początkowo celem miał być Józef Piłsudski, ale po zrezygnowaniu z kandydatury na prezydenta (według konstytucji marcowej prezydent miał pełnić funkcję czysto reprezentacyjną, a Piłsudski chciał mieć władzę jak najszerszą), porzucił swoje plany. Jego ostatnie słowa brzmiały: "Kiedym strzelał, miałem to przekonanie, że za jego życie daję moje. Wystawiłem weksel. Chcę ten weksel spłacić uczciwie. To jest moje ostatnie słowo". W czasie procesu dowiedziono także, że za zamachem Niewiadomskiego nie krył się żaden spisek, a zabójstwo potępiły wszystkie ugrupowania polityczne. Jednak skrajne gałęzie ruchu nacjonalistycznego uznały Niewiadomskiego za bohatera i męczennika i otoczyły go nieprawdopodobnym kultem."

Cytat ze strony historia.pgi.pl/narutowicz.php
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Dino napisał:
Przemko napisał:

Ech... nie manipuluj. Dzielisz otrzymane informacje na porcje i wypowiadasz się jak gliniarz z "Misia", chyba tylko po to, aby się powściekać. W tym przypadku nie ma miejsca na nerwy, jest czas na zimną analizę zdarzeń i wyciąganie wniosków. To, że policja, służba zdrowia i inne instytucje finansowane z budżetu cierpią na niedostatek kasy jest tu normą, gminom również się nie przelewa. W końcu Norwedzy niewiele się różnią od Polaków, więc... .

Co to za bzdura! W takich sytuacjach, gdy dziesiątki dzieciaków siedzą na odciętej od swiata wyspie gdzie jakiś szaleniec strzela do nich jak do kaczek, policja potrafi zarekfirować łódkę od rybaka, ale nie jest w stanie tego uczynić z helikopterem?? W Oslo NIKT nie posiada helikoptera?? Ani jedna stacja tv? Jakieś ośrodki ratownictwa? NIKT??? Nie ma snajpera?? Jakiejś brygady antyterrorystycznej? Kogoś KTO MOŻE COKOLWIEK ZROBIĆ????!!
Był wywiad z jakimś "rybakiem" i facet mówi, że zabrali mu łódź zeby wyławiać ludzi uciekających z wyspy, po czym ją oddali. ( tu nastepuje moment gdzie policja juz nic nie robi, ale wiadomo, ze jest na brzegu) A rybak mówi ze chciał wsiąść do łódki i płynąc po dzieciaki ktore zapewne chowały sie przy brzegu wyspy. Przyznał jednak ze wymiękł bo cały czas było słychać strzały.
Konkluzja jest taka ze policja przyjechała, wyłowiła podtopionych ludzi, i czekała ... aż nie bedzie kogo ratowac????? Do k.. nędzy!! Tam były dzieci, młodzież, LUDZIE!!

No i jeszcze jedno. W polskiej tv mówiono ze tego dnia bądz nastąpnego ( nie pamiętam dokładnie, ale to nieistotne) miał tam być premier. Głowa państwa, osoba z największą władzą w kraju jedzie sobie na wyspę gdzie są bomby porozmieszczane?? Nikt tego miejsca nie sprawdził, nie pilnował ( !!!! ) ?? Tam od kilku dni conajmniej powinni być policjanci czy kto tam jest za takie sprawy odpowiedzialny.

Nie ogarniam..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok