Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1838 niezalogowanych)
86 Postów

(akan)
Początkujący
Wyjasnij wobec tego, dlaczego w wielu krajach Afryki nawet 70 % ludnosci jest nosicielami wirusa HIV (z tego oczywiscie wiekszosc hetero). Czyli wedlug ciebie HIV w Europie, to kara Boza za styl zycia gejow, za co pokutuja mieszkancy Afryki (w tym dzieci), domorosly teologu?

Inna kwestia jest, ze wieksza ilosc heteroseksualistow uzywa prezerwatyw z obawy przed niepozadana ciaza. Wsrod homoseksualistow nie ma tej obawy. Ciekawe jaki procent heteroseksualistow bylby zarazony HIV, gdyby nie istniala mozliwosc niepozadanej ciazy w przypadku niestosowania antykoncepcji (czego zreszta twoj kosciol chce rowniez zabronic...).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
113 Posty

(Kowalsky)
Początkujący
@MBO:
Mówiąc o ustanawianiu moralnych ram zachowań społecznych należałoby zapytać kto takie ramy miałby ustanawiać i wg jakich kryteriów. No bo nie da się ukryć, że społeczeństwo jako takie jest pod tym względem zróżnicowane. Wówczas nasuwa się pytanie o moralne autorytety. Bo jeśli moralnym wyznacznikiem pod tym względem miałyby być jedynie nauki KK, to przysłowiowy Kowalski mógłby zapytać "a właściwie dlaczego?", a sam Kowalsky pokazałby na dodatek Kozakiewicza gest.

Łatwo jest o tym rozprawiać, kiedy rzecz nie dotyczy nas samych. Możemy sobie wówczas teoretyzować do woli, albo żonglować słowami jak tylko chcemy.
MBO, sprobuj wyobrazić sobie sytuację kiedy sam jesteś gejem, albo rzecz dotyczy kogoś z Twojej bliskiej rodziny, kogoś kogo znasz od zawsze.
Tu przytoczę wypowiedź pewnego młodego człowieka znalezioną w necie:
"...jestem homoseksualistą i wydaje mi się, że Panu Bogu w zasadzie jest to obojętne z kim śpię, czy z kobietą czy mężczyzną, przecież nie robię nikomu krzywdy więc nie rozumiem dlaczego mam być szykanowany przez organizacje typu kościół, przecież kocham drugiego człowieka (podkreślam słowo człowieka) nie współżyję ze zwierzętami, a poza tym też mam znajomych heteroseksualnych, którzy widzą we mnie człowieka, nie homoseksualistę i nie uwazają tego za wadę. Ludzie jeśli czegoś nie znają i nie rozumieją (nawet nie próboją zrozumieć) to od razu to odpychają i skazują na potępienie, tylko szkoda, że być może ludzkość odrzuciła w ten sposób wielu dobrych ludzi, którzy mogli mieć znaczący wpływ na jej losy jakby nie było. Niektórzy nie wiedza że jestem homoseksualistą i traktują mnie jako normalnego człowieka, a gdy sie dowiadują to i tak nie dają mi wiary, albo są bardzo zdziwieni. Miałem paru znajomych , którzy jak się dowiedzieli to odwrócili się ode mnie, ale większość z nich i tak za jakiś czas potrafiła wrócić i zatolerować to, bo zrozumieli że nie było ażne kogo ocham, tylko jaki jestem dla nich, polecam ten sam krok tej "niby normalnej reszcie" która od razu spisuje kogoś na straty tylko dla tego , że są uprzedzeni doczegoś, co na dobrą sprawę ich nie dotyczy i nie robi im krzywdy...".

Dla poszerzenia spektrum dyskusji proponuję jeszcze słowa Dalaj Lamy na ten temat:
"...Jeżeli jednak nie przynależycie do żadnej religii, a chcielibyście połączyć się w stosunku seksualnym z osobą tej samej płci, który to stosunek oparty byłby na wzajemnym zrozumieniu a w żadnym razie na wykorzystywaniu czy też gwałcie, i jeśli znajdujecie w tym obopólne zadowolenie, nie miałbym nic przeciwko temu.
Moim zdaniem, i tu tkwi sedno sprawy, wielką niesprawiedliwością jest, że homoseksualiści spotykają się czasem ze społecznym odrzuceniem, są karani albo tracą pracę. Nie można ich traktować na równi z kryminalistami.
Zgodnie z moim pojmowaniem i według ogólnego ujęcia buddyjskiego homoseksualizm w pierwszym rzędzie stanowi wykrocznie przeciw niektórym regułom, w odróżnieniu jednak od gwałtu, morderstwa, czy tez innych czynów, sprawiających ludziom cierpienie, nie jest sam w sobie szkodliwy(...). Dlatego też nie istnieje zupełnie żadna przyczyna, by wykluczać homoseksualistów bądź tez podejmować wobec nich jakiekolwiek przedsięwzięcia dyskryminacyjne.
Chciałbym dodać, ze niewłaściwym jest także systematyczne potępianie wszystkich religii, które zabraniają niewłaściwych zachowań seksualnych, tylko dlatego, że nie odpowiada to naszym oczekiwaniom, wyobrażeniom albo naszemu stylowi i sposobowi życia..
Zanim poddamy krytyce jakąś regułę, powinniśmy spróbować zrozumieć prawdziwe przyczyny jej powstania..."

To na razie tyle i do roboty.
Z heteroseksualnym pozdrowieniem:
Kowalsky.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
MB0 napisał:
> Nie rozumiem co to ma do rzeczy, skąd u Ciebie to przełożenie
Jedna z funkcji prawa stanowionego jest funkcja wychowcza. Jesli cos jest zabronione, to ludzie odczuwaja to jako moralnie naganne i przeklada sie to realnie na zmiany w spolecznstwie. Na przyklad zakaz aborcji w Polsce przeklada sie na coraz mniejsze poparcie dla aborcji i coraz mniej morderstw nienarodzonych dzieci wsrod Polek. Tak wiec wyrazne stwierdzenie w spolecznstwie, ze homoseksualizm jest zboczeniem (bo przeciez jest!) i choroba, ktora trzeba leczyc, spowoduje spadek homoseksualisto i tym samym kontaktow homoseksualnych a zatem zarazen.

acha.. ciekawe bardzo!
www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/...nie_wsrod_polek.html

Kościół strasznie cierpi bez tych swoich stosów, a i społeczeństwo juz wykształcone i nie słucha baśni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów

(wygrys)
Początkujący
@MBO
Tak wiec wyrazne stwierdzenie w spolecznstwie, ze homoseksualizm jest zboczeniem (bo przeciez jest!) i choroba, ktora trzeba leczyc, spowoduje spadek homoseksualisto i tym samym kontaktow homoseksualnych a zatem zarazen.

po pierwsze homoseksualizm został wykreślony z listy chorób w 1973 i obecnie jest traktowany jako jedna z 3 równoprawnych orientacji psychoseksualnych - jeśli chcesz to zmienić skończ odpowiednie studia, dochrap się stanowiska profesora i próbuj

po drugie, w ubiegłych wiekach praktyki homoseksualne były piętnowane i zakazane, a jakoś odsetek osób homoseksualnych w społeczeństwie był taki jak teraz

po trzecie, nawiązując do tego co napisała Jasna, to jak wyjaśnisz mi fakt, że w Polsce (kraju, który ma 38 mln mieszkańców) jest tylko ok 500 legalnych aborcji, a przyrost naturalny oscyluje wokół 0?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Mariusz ---
(MB0)
Wiking
> Wyjasnij wobec tego, dlaczego w wielu krajach Afryki nawet 70 % ludnosci jest nosicielami wirusa HIV (z tego oczywiscie wiekszosc hetero).
Po ierwsze to moglbys sobie podarowac niepotrzebne i nie wnoszace nic do dyskusji epitety personalne, bo nie bede w ogole z Toba dyskutowac.
- dystrybucja prezerwatyw i ogolnie mentalnosc antykoncepcyjna
- stosunki pozamalzenskie (rozwiazlosc seksualna)
- brak (mentalnosci) wstrzemiezliwosci seksualnej a wrecz odwrotna
- leczenie skutkow zamiast przyczyn
- wierzenia w bajki typu, ze stosunek z dziewica moze uleczyc z HIV

A homoseksualisci zarazaja sie czesciej niz hetero bo ich nienormalne praktyki seksualne maja wieksze ryzyko zakazenia. Poza tym maja oni wiecej partnerow seksualnych niz hetero.

A Kosciol Katolicki od zawsze zabranial stosowania antykoncepcji tak gwoli doprecyzowania. Poza tym, jesli sie nie ma kontaktow seksualnych pozamalzenskich, to brak antykoncepcji nie odgrywa zadnej roli i nie ma zadnego zagrozenia zarazeniem sie HIV (poza oczywiscie zupelnie innymi sposobami, ale to jest statystycznie zaniedbywalne).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
MB0, jestes ignorantem. Po czesci jest to smieszne, a po czesci zasmucajace. Chodzi mi o twoja wiedze elementarna na temat czlowieka.
Gdybys wiedzial, ze orientacja seksualna czlowieka zostaje ustalona juz w zyciu plodowym i w zwiazku z tym nie mamy na nia wplywu, to byc moze nie pisalbys, ze homoseksualizm to choroba.
Z homoseksualizmem jest podobnie jak z leworecznoscia. Wiekszosc ludzi na swiece jest praworeczna, wiekszosc jest heteroseksualna.
Dawniej leworecznych na sile zmuszano do uzywania prawej reki, co bylo zle, poniewaz za bycie lewo czy prawo recznym odpowiada odwrocenie wlasciwosci polkul mozgowych.
Z homoseksualizmem podobnie, tylko ze zabobony niestety nadal istnieja, a ty MB0 jestes ich niezlomnym kultywatorem.
Moze powinienes poszerzyc horyzonty?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
670 Postów
Dorota K..
(Jasna)
Wyjadacz
Hilton napisał:
MB0, jestes ignorantem. .
Moze powinienes poszerzyc horyzonty?

Nauki kościoła mu nie pozwolą. Może zauważyliście, że tam gdzie brakuje mu naukowych argumentów zasłania się moralnością ( kościoła oczywiscie). Niestety kościół od maleńkości uczy braku samodzielnego myślenia i jeśli rodzina i najbliższe środowisko są też tym przesiąknięci, to taki mały MBO nie miał niestety szans na posiadanie otwartego umysłu.
Pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Krzysztof .
(blitz)
Wiking
wygrys napisał:

po pierwsze homoseksualizm został wykreślony z listy chorób w 1973 i obecnie jest traktowany jako jedna z 3 równoprawnych orientacji psychoseksualnych - jeśli chcesz to zmienić skończ odpowiednie studia, dochrap się stanowiska profesora i próbuj

A teraz po drugie to nie usprawiedliwiaj jakis dewiacji za rzecz normalna, dlatego iz istnieje aktualnie taki zapis prawny. W III Rzeszy zgodnie z prawem osoba jawnie przyznajace sie do homoseksualizmu trafiala do obozu koncentracyjnego.

Dla mnie osobiscie ci zboczency budza obrzydzenie(jak i dla wiekszosci tej normalnej czesci spoleczenstwa).Jak widze tych zboczencow paradujacych przez miasto albo mowiacych o checi adoptowania dzieci, to wtedy naprawde mam ochote zrobic porzadek raz na zawsze z tymi degeneratami!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Mariusz ---
(MB0)
Wiking
A propos wykreślenia homoseksualizmu z listy chorób Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
To jest smiech na sali i niegodne nauki i naukowcow. To wykreslenie odbylo sie metoda glosowania. Nauka nie zna zas glosowan i jest niedemokratyczna. Nauka dochodzi prawdy i moze byc tak, ze jeden ma racje a wszyscy inni nie.

Tutaj wiecej na temat tego haniebnego glosowania: homoseksualizm.edu.pl/index.php/co-mowi-...-chorob-psychicznych

"Chyba najważniejszą informacją jest fakt, że homoseksualizm usunięto ze spisu chorób w wyniku głosowania. Naukowcy nie otrzymali rzetelnego raportu podsumowującego badania nad homoseksualizmem. Zamiast tego spotkania naukowców, członków APA były przerywane przez grupy aktywistów gejowskich rzucających emocjonalne oskarżenia – porównujących psychiatrów z nazistami i zarzucających im prześladowania.
"Dzięki atmosferze farsy jeden epizod z dziejów współczesnej psychiatrii uzyskał legendarny status. W korespondencyjnym głosowaniu z roku 1974 członkowie Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychiatrycznego (APA) przegłosowali – raczej niewielkim marginesem głosów – usunięcie homoseksualizmu ze swego katalogu zaburzeń psychicznych. Głosowanie poprzedzone było szalonym, a czasem brutalnym lobbingiem: spotkania stowarzyszenia były szturmowane przez aktywistów Gay Lib (…). Podczas kongresu przemówił przebrany i zakryty kapturem "Dr Anonymous", który zadeklarował, że jest gejem i zakomunikował, że ponad 200 innych członków APA też jest gejami, w ten sposób niejako grożąc ich ujawnieniem. (1)"

(1) Porter R. (1997) Bringing order to mental disorders Nature, 389: 805-806 (artykuł płatny)

Mit nr 1.
Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne wykreśliło homoseksualizm z listy chorób bazując na wielu obiektywnych i dobrze zaplanowanych badaniach naukowych.

Mit nr 2:
Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne podjęło decyzję o wykreśleniu homoseksualizmu z listy chorób w sposób wolny od jakichkolwiek nacisków aktywistów homoseksualnych.

Mit nr 3:
Zdecydowana większość psychiatrów i psychoterapeutów była (i jest) przekonana, że homoseksualizm jest zdrowym wariantem ludzkiej seksualności.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(akan)
Początkujący
Nie wiem, dlaczego uczepiles sie homoseksualizmu, MB0. Czy w twoim kosciele nie ma wiekszych problemow? Prawie codziennie slyszy sie o nowych aferach zwiazanych z molestowaniem dzieci przez kler. Na ten temat jakos nie wypowiadasz sie.
Osobiscie nic mi (i kosciolowi!) do tego, co dwie pelnoletnie osoby robia ze soba za obopolna zgoda (niezaleznie od plci). Natomiast pedofilia w kosciele, a co gorsze powszechna praktyka ukrywania tego przez biskupow, sprawia, ze jedyne, co odczuwam wobec twojego kosciola, to pogarda.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok