Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1984 niezalogowanych)
19 Postów

(mariu)
Wiking
a co może ty Aborygen jesteś? ..
Nie rozchodzi mi się o przywileje!! tylko o docenienie roli jaką odegrała Polska na przestrzeni dziejów w rozwoju cywilizacji łacińskiej i tym samym większy szacunek dla Kraju który leży w nie wschodniej ale w środkowej Europie co też często zastępowane jest pojęciem wschodnia Europa.
Oby więcej takich artykułów przedstawiających nas w pozytywnym świetle i i będących zarazem w opozycji dla wszelkich przekłamań wynikających niejednokrotnie z niewiedzy autorów ale również z celowej polityki przyjętej w mediach i rożnych sferach życia społecznego krajów europy "zachodniej" ignorancji Polski na arenie międzynarodowej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(szynkar)
Wiking
a moj 82 letni dziadek potrafi prawidlowo wylonczyc kompa i wie co to sa demotywatory
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Jalu Bielizaki
(Jalu z Oslo)
Wiking
Nie straszcie Norwegów naszym przywiązaniem do naszego WIEKOWEGO ciemiężcy kato-kościoła, przylezie za nami wszędzie i "zbierze wszystkie... , pieniądze swoje rozproszone po całym świecie". Czas ich przepędzić najlepiej na ciemną stronę księżyca ... Aaaa KYSZSZSZ razem ze swoim niemiłosiernie niemiłosierny bogiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Chociaż puste mam kieszenie ..no i wódy czasem brak ..ja już nigdy się nie zmienię "będę zawsze Polakiem.

Więc do kogo pretensje i o co?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
BYNIEK byniek
(byniek)
Wiking
w norwegi jestem 3miesiące i z podiwu nie moge wyjść jak ci ludze zyją ze to wszystko sie jeszcze kupy trzyma .... my to powinniśmy być super mocarstwem wiecej pracujemy jesteśmy bardziej zaradni a norweg siedzi i sie patrzy czy juz z nieba leci.... mój szef to myśli ze polska to afryka gdzie sobie niewolników nałapie ...mierne ma pojecie o Polsce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Mariu - piszesz o szacunku ( albo moze twojemu poczuciu braku szacunku dla Pl. w No.)
Na pewno masz racje, ze Pl. moga byc dumni ze swojej historii i wkladu w kulture i literature , ale nie mozna tylko bazowac na przeszlosci i oczekiwac respektu z racji historii. Na respekt musimy sobie sami zasluzyc naszym codziennym zachowaniem i postawa.

Niestety dla Pl. - jako reprezentantow Pl. - jest sporo przykladow nagannych, wrecz karygodnych zachowan przedstawicieli naszego narodu - przemyt papierosow, alkoholu, narkotykow , jazda po pijanemu, kradzieze itp. - co oczywiscie negatywnie oddzialuje na spostrzeganie nas przez No.

Ale odczuwam rownoczesnie, ze poprzez wlasny, indiwidualny " wklad " mozna to wrazenie moze nie zupelnie wyeliminowac, ale na pewno zminimalizowac.

Pamietajmy, ze to wlasnie kazdy z nas na codzien daje swiadectwo Pl. i w naszym wlasnym interesie starajmy sie aby ono bylo jak najpozytywniejsze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
byniek napisał:
w norwegi jestem 3miesiące i z podiwu nie moge wyjść jak ci ludze zyją ze to wszystko sie jeszcze kupy trzyma .... my to powinniśmy być super mocarstwem wiecej pracujemy jesteśmy bardziej zaradni a norweg siedzi i sie patrzy czy juz z nieba leci.... mój szef to myśli ze polska to afryka gdzie sobie niewolników nałapie ...mierne ma pojecie o Polsce

Drogi byniku

Kazde spoleczenstwo ma swoje negatywy i pozytywy - chyba, ze zyjesz w Utopii
Ja doceniam organizacje niektorych instytucji w No , inne zas nie imponuja mi specjalnie - ale czy w Pl. wszystko jest dopiete na ostatni guzik ?, wszystko ci odpowiada i jest takie super - nie sadze, bo wowczas ciebie by tutaj w No. nie bylo

Co do efektywnosci w pracy - na pozor wyglada na to, ze No. sie ociagaja, maja przerwy na kawe i na pogawedki - ale widze, ze docieraja do celu i potrafia wyrobic sie w czasie - takie sa przynajmniej moje doswiadczenia ze wspolpracy z no. przez wiele lat.

Docen to, ze cie nikt nie goni i nie stoi nad toba z biczem i otworz sie na twoich nowych kolegow z pracy a na pewno to docenia i moze cie zaprosza na sobotnie piwo

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
byniek napisał:
... mój szef to myśli ze polska to afryka gdzie sobie niewolników nałapie ...mierne ma pojecie o Polsce
Jesteś w błędzie i to dużym ....
TWÓJ SZEF bardzo dobrze zna Naszą Minioną Historię ...
A z Twojego Opisu wynika , że Ty nie znasz nie tylko historii Norweskiej Ale i Naszej Polskiej ...
I pewnych faktów nie potrafisz skojarzyć logicznie ...

Otóż zacznę od Norge ... w Norge NIGDY NIE BYŁO PAŃSZCZYZNY...DZIESIĘCINY... PRAWA PIERWSZEJ NOCY ... Tak Jak w PARAFIALNYM KRAJU , ZWANYM DZISIAJ POLSKA ...
W Polsce Chłop był przypisany do ziemi i należał do Pana . Innymi słowy był białym niewolnikiem .
W Norge KAŻDY BYŁ WOLNY I NIEZALEŻNY , i od zawsze płacił jedynie podatki bez względu jak One się zwały .
Dlatego Twój Szef ma takie podejście do Ciebie i Tobie podobnych .

Ponadto napiszę to może już setny raz .
NORWEG PRACĘ TRAKTUJE JAKO JEDEN Z LICZNYCH DODATKÓW DO ŻYCIA NA ZIEMI ... dlatego tak właśnie się w pracy zachowuje ...

A TY i Tobie podobni , PRACĘ TRAKTUJECIE JAKO PODSTAWĘ ŻYCIA codziennego ...
I stąd ten kłopot ze zrozumieniem Norwegów ....
Byłem w Oslo w tamtym i tym roku prawie siedem miesięcy i przeżyłem szok ...
MY SAMI , TRAKTUJEMY SIEBIE GORZEJ W PRACY , NIŻ W CZASIE II WOJNY ŚWIATOWEJ OKUPANT W OBOZIE KONCENTRACYJNYM TRAKTOWAŁ NIEWOLNIKÓW NIE TYLKO POLSKICH ...
Taka jest gorzka prawda ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...byniek

jak juz bedziesz tutaj nie 3m-ce,a np: 3lata to dopiero nie wyjdziesz z podziwu!

zobaczysz jak ladnie norwedzy kradna,jak elegancko upijaja sie do nieprzytomnosci i jak sympatycznie oszukuja...

takze glowa do gory - jeszcze wszystko przed toba!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
panladnyzrodzina napisał:...byniek
jak juz bedziesz tutaj nie 3m-ce,a np: 3lata to dopiero nie wyjdziesz z podziwu!
zobaczysz jak ladnie norwedzy kradna,jak elegancko upijaja sie do nieprzytomnosci i jak sympatycznie oszukuja...
takze glowa do gory - jeszcze wszystko przed toba!

Wszystko się zgadza , i można jeszcze dodać DUŻO więcej , jak chociażby zaśmiecanie dna Fiordów ..tam gdzie Nikt z urzędników nie widzi i WIELE podobnych ewenementów ...
Wszak to są przecież normalni ludzie , ze swymi rękami , które grabią zawsze do siebie a nie odwrotnie .
Niemniej w pracy zawodowej o ile nie robią na Swoim są nie do pokonania ...
Spokój ...spokój...spokój ... a praca i tak idzie do przodu . Powoli bo powoli , ale jaki człowiek wyluzowany w tej pracy .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok