Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Snakk norsk ! - Norwegia

Czytali temat:
(615 niezalogowanych)
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Snakk norsk !
wiec wszystkie polskie mamy na kurs norweskiego to nie jest głupi pomysł moim zdaniem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
Kto nie bedzie chciał się zintegrować to pojedzie do domu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Wiking
to nie jest głupi pomysł ,tylko że są co niektóre mamy co będą miały mały problemik z bajtlami. chyba że zostaje jedno wyjście przedszkole do którego jest się ciężko dostać......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Lucjan Dziurgot
(lucjusz)
Wiking
Nie bierzcie tak od razu wszystkiego do siebie, myślicie,że te 80% rodziców to Polacy? Nie pochlebiajmy sobie.
A poza tym strasznie wszystko tragizujecie, i to nie tylko w tym temacie... , wyluzujcie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
nie no mysle ze te kursy mozna by jakos zintegowac ze dzieci tez by na nie uszczeszczały niech sie tez ucza 'snake pa norsk' Ludzie no bez przesady połowa z was chce tu zostac na stałe i co... wciaz bez jezyka a jak dzieci pojda do szkoły jak sobie wyobazacie wywiadowki czy pomoc "bajtlom" w nauce ?????
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Marek Domagala
(emdom)
Wiking
fremskrittpartiet wyrażnie zaznaczyła,ze problem dotyczy w większości kolorowych obywateli tego raju.......polacy i inne østeuropeiske stanowią nikły promil tego problemu.A najgorsze jest to,że jedynie wschodnioeuropejscy uczestnicy rynku norweskiego nie mają dostępu do DARMOWEJ i OBOWIĄZKOWEJ nauki norweskiego......miło by było gdyby szanowni "postępowi " dopomogli polakom w dostępie do nauki języka....bo znając zacięcie większości polskich emigrantów gdyby mieli takie możliwości nauki jak "opaleni protegowani" ,ich asymilacja byłaby błyskawiczna.....a tak , kto ma na tyle zacięcia by samemu lub na raczkujących ,a horrendalnie drogich kursach językowych dla polaków przez polaków,próbować łapać wiedzę,coś niecoś chwyta i zaczyna bąkać w tym w sumie opartym na schemacie cepa języku,a kto nie ma na tyle samozaparcia ,zalicza rok po roku w Norwegii dukając po angielsku,bez możliwości pomożenia swym dzieciom w nauce(dzieciaki łapią tak błyskawicznie język,że nawet ostro uczacy sie rodzić w krótkim czasie zostaje w tyle)...piekne marzenie...co?!Miło by było mieć do dyspozycji bezpłatny i obowiązkowy kurs dedykowany przez rząd Norwegii do polaków......
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty

(monisia)
Nowicjusz
prosze bardzo ja juz chodze na kurs za wlasna kase i maz tez ale musimy miec opiekunke co tydz do dziecka jezdzimy do niej do domu w jedna strone 25kmzeby zostawic malego wtedy 15 do miejscowosci w ktorej sie uczymy po szkole znowu 15 i z tamtad do domu 25 to chyba zasluguje na ta kase hmmmmm a jak wezma mi malego do przeczkola i kaza dziennie jezyka sie uczyc to super ja bede w niebo wzieta bo moze w koncu dadza mi prace i nie myslcie ze wszyscy polacy sa zacofani i nie chce im sie uczyc czy cos ja pol roku na te lekcje chodze i rozumiem duzo co oni do mnie mowia raz w tyg to za malo a do tego nie zawsze mamy okazje byc na leklcjach wystarczy ze maz ma nadgodziny i dupa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Lech Sarnowski
(kresy)
Wiking
Polscy pracownicy zatrudnieni w Norwegii powinni uczyc sie systematycznie jezyka norweskiego od pierwszego dnia pobytu.
Potrzebna jest to z dwoch powodow.
1.Znajomosc jezyka pozwala na lepsze porozumienie sie z tubylcami-co moze byc tylko pozytywnym objawem dla swiezego emigranta.
2.Bardzo wazne!!!Nie wierzcie w "uczciwosc skandynawska".Przedsiebiorcy norwescy OSZUKUJA swych pracownikow,jak i nasi w Polsce.
Instrukcje pracy,
przepisy dotyczace PRAW socjalnych
itp.sa pisane w jezyku norweskim-rzdziej po angielsku.Zreszta tylko niewielka ilosc Polakow zna angielski na tyle dobrze aby sie zorientowac
w dzungli przepisow i praw w sprawach socjalnych.
Nie badzcie naiwni.Znam Norwegow od bardzo wielu lat.Wcale nie sa lepsi od reszty narodow,pomimo codziennego postulowania tej opinii w miejscowych brukowcach lub w rodzimym kanale propagandy NRK(radio,telewizja).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok