Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Polska oddała złoża gazu łupkowego za bezcen - Norwegia

Czytali temat:
(241 niezalogowanych)
1 Post

(LGB)
Wiking
Z informacji jakie posiadam w Polsce wydobywa się surowce na podstawie nie licencji tylko koncesji. Każdy kto posiada technologie i środki finansowe może ubiegać się o koncesję i wydobywać. Zastanawiam się czy amerykański koncern powinien być bardziej obciążony finansowo niż polscy koncesjonariusze. Czy może wystarczy jak nie będziemy musieli dopłacać do ZUS dla górników gazu łupkowego, tak jak to się dzieje z węglem. Polskie firmy Lotos czy Orlen, nie mają ani środków ani pewnie ochoty aby zajmować się tą sprawą. Polskie firmy wydobywcze mają strategię pasienia się na surowcach a nie intensyfikacji wydobycia i przynoszenia wymiernych korzyści dla właściciela. Taka sztuka dla sztuki spowodowana małą ilością złóż ropy i gazu w imię bezpieczeństwa energetycznego albo innej bzdury (new world order ). Tak było dotychczas. Czy to się zmieni w następnej dekadzie? tego nie wiem, ale myślę, że jeżeli ktoś pisze artykuł w gazecie to powinien posiadać wiedzę. Pisać żeby zaistnieć ot co.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Jalu Bielizaki
(Jalu z Oslo)
Wiking
Na razie nas tylko sondują... , ale im większy zrobimy raban tym lepiej dla sprawy... , czyli sprawa katastrofy w Smoleńsku "wyłania się z tej sztucznej mgły". O tym gazie wiedzą już "kupę" lat.
Na swojej działce mam zaczopowany odwiert. W okolicy ktoś wykupuje grunty.... , Jest jedno zasadnicze pytanie: "CZY W POLSCE SĄ JESZCZE RODOWICI POLACY???" . Setki lat negatywnej selekcji, rozpijania, MORDOWANIA naszej inteligencji i wreszcie ostateczna próba "rozpierzchnięcia" po świecie... , myślę, że w kraju większośc "już ma pejsy".*
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok