Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czy i ty, pracując w Norwegii tracisz kilka tysięcy koron każdego miesiąca? - Norwegia

Czytali temat:
Wojciech Swies Anna K Leon . (1362 niezalogowanych)
1 Post

(Hilton)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Czy i ty, pracując w Norwegii tracisz kilka tysięcy koron każdego miesiąca?
zasiłek dla samotnego rodzica wynosi 970 koron, a nie jak pani podaje 660. Skąd pani ma takie info? Po co pani wprowadza ludzi w błąd?
Ja jestem samotnym rodzicem, mam 2 dzieci i dostaje 2910 koron, czyli 2x barnetrygd plus 970 koron.
Kolejna bzdura, ktora pani napisala : "Zasiłek dodatkowy spłacany jest do 3 miesięcy wstecz, tak więc jeśli masz dziecko w wieku lat 1-3 -nie trać czasu- im szybciej postarasz się o zasiłek, tym większa będzie kwota do zwrotu!" Prosze pani, jesli chodzi o kontantstøtte, kwota zwrotu, jesli złozymy wniosek w 16 miesiącu zycia dziecka i pozniej, ZAWSZE BEDZIE TAKA SAMA - 9909 koron, a im szybciej, tym kwota zwrotu bedzie mniejsza, ale za to dłuzszy okres wypłacania.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Rafal W.
(Rafalek)
Wiking
,,zasiłek dla samotnego rodzica wynosi 970 koron, a nie jak pani podaje
660.
Skąd pani ma takie info? Po co pani wprowadza ludzi w błąd?
Ja
jestem
samotnym rodzicem, mam 2 dzieci i dostaje 2910 koron, czyli 2x
barnetrygd plus
970 koron....,,

Z calym szacunkiem Hilton, ale Barnetrygd na
jedno dziecko od dawna jest 970 NOK.
A poza tym nijak na wszystkie sposoby nie
umiem sie doliczyc u Ciebie 2910 NOK... no chyba ze mnie matematyka zawodzi

Pozdrawiam serdecznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Aleksandra F. Eriksen
(Polish Connection)
Wiking
Nieporozumienie wynika zapewne z powodow jezykowych.
Juz probuje wyjasnic:

Småbarnstillegg til enslig forsørger: 660 kr - to oznacza dodatek dla samotnego rodzica z malym dzieckiem.

Utvidet barnetrygd til enslig forsørger: 970 kr - to oznacza rozwiniete (lub dodatkowe) rodzinne dla samotnego rodzica.

Tak wiec wszystko sie zgadza, tylko i my i czytelnicy pisalismy o dwoch roznych dodatkach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Aleksandra F. Eriksen
(Polish Connection)
Wiking
A teraz informacjana temat splaty zasilku dodatkowego czyli kontantstøtte.

"Kontantstøtte kan ikke etterbetales for mer enn tre måneder før den kalendermåneden du søker."

Czyli w tlumaczeniu:
zasilek nie jest splacany za wiecej niz 3 miesiace wstecz przed tym miesiacem, w ktorym zostalo zlozone podanie.

Czyli, jesli dziecko skonczylo rok, to skladajmy od razu podanie, czekajac tracimy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Aleksandra F. Eriksen
(Polish Connection)
Wiking
Swiadczenie pielęgnacyjne na dziecko niepełnosprawne - nie naleza sie jesli ojciec pracuje w Norwegii a dziecko z matka mieszka w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Aleksandra F. Eriksen
(Polish Connection)
Wiking
Niestety, potwierdzam. Nie zawsze, ale juz w wileu przypadkach sie zdarzylo, ze trzeba bylo rodzinne w Polsce zwrocic, dostajac rodzinne w Norwegii. Finansowo jednak nic na tym nie tracimy ystarczy poroznac wysokosc zasilku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Aleksandra F. Eriksen
(Polish Connection)
Wiking
Pobyt w Norwegii od czerwca 2008, wyplata zasilku w maju 2010
zasilki na starsze dziecko (6lat): 23 miesiace x 970kr = 22 310
zasilek barnetrygd na mlodsze dziecko liczone od sierpnia 2008: 22 x 970 = 21 340
zas. dodatkowy na mlodsze dziecko (wyplata max 3 miesiace wstecz od daty zlozenia wniosku, poniewaz
wniosek zlozono we wrzesniu 2009 wiec wyplata od sierpnia 2009 kiedy to dziecko skonczylo rok ): 10 x 3303 = 33 030
Lacznie wyplacono zasilkow na kwote: 76 680 kr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Aleksandra F. Eriksen
(Polish Connection)
Wiking
Dziekujemy za konstruktywna uwage, rzeczywiscie tekst powninen brzmiec:

"Zasiłek dodatkowy spłacany jest do 3 miesięcy wstecz OD DNIA ZŁOŻENIA PODANIA, tak więc jeśli masz dziecko w wieku lat 1-3 -nie trać czasu- im szybciej postarasz się o zasiłek, tym większa będzie kwota do zwrotu!"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
witam.ja czekalam ponad rok na decyzje w sprawie rodzinnego .wogle niewiedzielismy ze cokolwiek nam przysluguje maz pracuje od 2008 roku w norwegi legalnie.dostalismy rodzinne na dwoje dzieci a o zasilku dodatkowym nic niewiedzielismy corka skonczy w tym roku 4 lata.czy jest jakas mozliwosc starania sie o ten zasilek dodatkowy.nikt nas niepoinformowal ze faktycznie cos nam sie nalezy.zuz podatek wszystko placone w norewgi.w polsce mi nic nie przysluguje.maz w norwegi a ja z dziecmi w polsce.prosze o pomoc w tej sprawie.z tego co wyczytalam to juz za pozno na dodatek rodzinny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Aleksandra F. Eriksen
(Polish Connection)
Wiking
Czy NAV ma prawo, to jedna rzecz, czy tak robi to inna...
Rzeczywiscie, nie jest to nietypowe, ze tak dlugo sie czeka. wrecz przeciwnie. "Rekord" jaki znamy to 22 miesiace, tak wiec pana sytuacja nie jest nietypowa. Dlugi okres oczekiwania jest spowodowany dwiema przyczynami:
1. niewystarczajaca ilosc personelu w NAV i jego stala rotacja (NAV zostal niestety najgorszym pracodawca w Norwegii w roku 2009 i pracownicy szybko rzucaja prace)
2. oczekiwaniem na odpowiedz z Polski i dokumenty z polskiego zus.

Sesylia: Jesli pani corka skonczyla juz 4 lata, to rzeczywiscie jest juz za pozno o staranie sie o ten zasilek dodatkowy, bardzo mi przykro. NAV nie poinformowal, bo to nie ich obowiazek. Jesli rodzinne byloby zalatwiane u nas, od razu bysmy na to zwrocili uwage. Na tym polega nasza praca jako "specjalistow"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok