Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Krótkio o Stavanger i okolicy - Norwegia

Czytali temat:
(685 niezalogowanych)
3 Posty
Tomek Ka
(TomKa)
Wiking
Cześć,

wpadłem na szkolenie do Stavanger, mieszkam w Randaberg i zostaję prawdopodobnie do 18 Maja.
Możecie mi polecić co warte jest tu zobaczenia? Gdzie z kim i dlaczego warto coś zobaczyć?
Niestety tu gdzie mieszkam mam bardzo słaby net, a w pracy odcieli mi wyjście.....

Póki co to zwiedziłem kilka górek, zdeptałem trochę mchu, raz prawie wpadłem do wody i zszokowany wyszedłem ze sklepu spożywczego

z góry dzięki za pomoc!

ps.
Norwegia przez te kilka dni od kiedy to jestem bardzo mi się spodobała

ps.2
O co chodzi z tą młodzieżą w kolorowych spodnia? ;o
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
W Stavangerze warto zobaczyć Muzeum Konserw (Norsk Hermetikkmuseum) znajdujące się w najstarszej części miasta Gamle Stavanger. Niegdyś funkcjonowało w mieście kilkadziesiąt zakładów produkujących konserwy i przetwarzających ryby. Miasto znane jest również z połowów szprotek.
Do najcenniejszych zabytków należą m.in: katedra romańska z przełomu XI i XII w., dwór Ledal z XVIII w. oraz pałac Biskupi, zawierający bogate zbiory archeologiczne, zwłaszcza z epoki brązu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów
sebastian sebastian
(sebaseba)
Stały Bywalec
www.mojanorwegia.pl/rozrywka/russ__trzy_...ie_zabawy!-7768.html odnies sie do artukulu w linku powyzej. reszty dowiesz sie z biegem czasu. P.s--- w Stavanger (Stavangerze) a raczej w Sandnes(Sandnesie) musisz jedynie uwazac,abys nie wpadl na osobnika zwanego Jasta- (sam siebie tak przedstawia) wiec uwazaj. Pozbawi Ciebie Polskosci i wszystkiego co z Nia zwiazane.W zamian przedstawi jak zyc,jakiej mowy uzywac,co jesc,historii poduczy.Gdzie pojechac-skad uciekac,jak utrzymac tak wazna na tym forum-wysoka frekfencje... powie jak wyciagac slome z butow,a jak wkladac.Wogole to Ciebie wszystkiego nauczy.Taki fenomen,wielki Omnibus- lysy leb.Taki caly Jasta-(Polak).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów
sebastian sebastian
(sebaseba)
Stały Bywalec
Szybki.Najszybszy nasz Jasta.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Tomek Ka
(TomKa)
Wiking
nooooo dzięki bardzo, z prostego pytania doszliśmy do lokalnych waśni....
coż.... nie będę w takim razie wchodził w polemikę kto jest lepszy, dziękuję wam obu za namiary

jak pogoda dopisze to postaram się zwiedzić ile się da

a tylko jeszcze zapytam: jak najlepiej udać się do Preikestolen - wpiąć się w wycieczke zorganizowaną czy samemu dotrzeć??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów
sebastian sebastian
(sebaseba)
Stały Bywalec
zorganizuj sobie autko,promem doTau Z CENTRUM STAVANGER ,dalej popytasz i znajdziesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok