Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Alimenty z Polski - Norwegia

Czytali temat:
Lena Tkaczyk Karolina Karolina Jolka57 (2132 niezalogowanych)
2 Posty
holly dolly
(HollyDolly)
Wiking
Witam może znajdzie sie ktos kto bedzie mi mogl pomoc
Od niedawna mieszkam z dziecmi w norwegi (ojciec dzieci mieszka w polsce).Mam zasadzone alimenty przez polski sad. Niestety ojciec dzieci unika placenia sprawa trafila do komornika ale sciaganie alimentow jest bezskuteczne bo pracuje na czarno. Czy jest jakas mozliwosc aby dostac alimenty w norwegi?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
52 Posty
en kvinne i norge
(enkvinneinorge)
Nowicjusz
Norwegia nie ma nic wspolnego z wyrokami zasadzonymi w Polsce.
Jedyne o co mozesz sie tutaj starac to podwojny zasilek rodzinny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
holly dolly
(HollyDolly)
Wiking
ok rozumiem . A moze orientujesz sie jakie dokumenty sa potrzebne?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
52 Posty
en kvinne i norge
(enkvinneinorge)
Nowicjusz
Na stonie NAV wypelniasz wniosek i wysylasz.
Jest wyszczegolnione jakie dokumenty musisz dolaczyc, wiec najlepiej jak wczesniej je sobie zeskanujesz i jako pliki dolaczysz do wniosku. Nie bedziesz musiala wtedy biegac na poczte.

www.nav.no/no/skjema/Skjemaer/Privatpersoner/skjemaveileder/skjemaveileder?key=312706&languagecode=53

Edit: Dodam jeszcze, ze niektore urzedy NAV wymagaja wyroku orzekajacego o rozwodzie lub oswiadczenia od adwokata, ze faktycznie zwiazek sie rozpadl i dzieci przebywaja u jednego z rodzicow.
Nie wiem czy tak rzeczywiscie stanowia przepisy, czy to tylko wymysly urzednikow, bo znam osoby, ktore bez tych dokumentow dostaly utvidet barnetrygd

Sama otrzymywalam sprzecze informacje z NAV z dwoch roznych urzedow w jednym miescie.
Urzednik norweski, ciekawym zjawiskiem jest

Edit2: Jeszcze mi sie przypomnialo, ze jest overgangsstønad, tez mozesz zlozyc wniosek jako samotna matka. Pewnie sa informacje w tym temacie na forum.
www.nav.no/no/Person/Familie/Enslig+mor+eller+far/Overgangsstønad.1039.cms#chapter-1
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok