Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dziecko do przedszkola - Norwegia

Czytali temat:
(1084 niezalogowanych)
19 Postów
Anna Ryszkowska
(Baska34)
Wiking
Witam serdecznie.Ok. sierpnia wybieram się z dzieckiem(6 lat) do Norwegii (Agotnes) do mojej drugiej połowy która nie jest niestety ojcem mojego syna ale jest sto razy lepszy niż nie jeden znany mi ojciec biologiczny,ale nie o tym mowa.tak więc mój partner pracuje w Norwegii i chcemy do niego dojechać.Ponieważ nie jesteśmy po ślubie a ja na początku nie będę pracowała i nie posiadam numeru ID czy będę mogła zapisać syna do szkoły?Ponieważ słyszeliśmy że ten numer wymagany jest do załatwiania wszystkich spraw urzędowych itd. Jeżeli ktoś orientuje się w temacie proszę o odpowiedz lub pokierowanie.Z góry dziękuję i pozdrawiam.Justyna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Jesli byliscie w Polsce zameldowani pod wspolnym adresem 2 lata, to nie bedzie problemu. Oprocz tego, oczywiscie, ze ojciec dziecka podpisze zgode na jego zamieszkanie w Norwegii.
W przeciwnym wypadku nie macie szans na zalegalizowanie pobytu na zasadzie laczenia rodzin.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Anna Ryszkowska
(Baska34)
Wiking
Dziękuję za odpowiedź.Niestety nie mieliśmy wspólnego meldunku.Jeśli chodzi o ojca to wyraził zgodę na paszport i dowód(mam już te dokumenty) ale takowego pozwolenia na wyjazd czy mieszkanie w Norwegii nie mam .Czy to ma być zwykłe oświadczenie od niego napisane na kartce czy chodzi o jakiś dokument podpisany w urzędzie? Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Zwyczajne pisemko, ale dobrze by bylo gdyby potwierdzone u notariusz aroznie sobie zycza w roznych odzialach UDI. Tlumaczone na angilski lub norweski.
Tylko, ze Twoj chlopak nie moze zalegalizowac pobytu dla Ciebie i Twojego dziecka na laczenie rodzin. Musisz znalezc prace, a wtedy zalegalizujesz pobyt swojego syna.Innej drogi nie ma, chyba ze slub.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
286 Postów

(marecki00)
Stały Bywalec
Lindemans napisał:
Zwyczajne pisemko, ale dobrze by bylo gdyby potwierdzone u notariusz aroznie sobie zycza w roznych odzialach UDI. Tlumaczone na angilski lub norweski.
Tylko, ze Twoj chlopak nie moze zalegalizowac pobytu dla Ciebie i Twojego dziecka na laczenie rodzin. Musisz znalezc prace, a wtedy zalegalizujesz pobyt swojego syna.Innej drogi nie ma, chyba ze slub.

Warto zapytac DAvida co ma w tej sprawie do powiedzenia. On jest swietnie zorientowany w sprawach dzieci...Zwlaszcza cudzych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
marecki00 napisał:
Lindemans napisał:

Warto zapytac DAvida co ma w tej sprawie do powiedzenia. On jest swietnie zorientowany w sprawach dzieci...Zwlaszcza cudzych.

Moze lepiej nie bo nastraszy i rodzina sie nie polaczy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Anna Ryszkowska
(Baska34)
Wiking
Dziękuję za odpowiedzi i jeszcze jedno pytanie.Jeśli więc wyjadę np.. w sierpniu i pracy będę szukała np. przez miesiąc dwa to mój syn w tym czasie nie może zostać zapisany do szkoły,zgadza się?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
286 Postów

(marecki00)
Stały Bywalec
Karol.Ky napisał:
marecki00 napisał:
Lindemans napisał:

Moze lepiej nie bo nastraszy i rodzina sie nie polaczy...

Bez slubu koscielnego pary nie mozna nazwac prawdziwa rodzina!!!

Tako rzecze pan!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
ellia napisał:
Dziękuję za odpowiedzi i jeszcze jedno pytanie.Jeśli więc wyjadę np.. w sierpniu i pracy będę szukała np. przez miesiąc dwa to mój syn w tym czasie nie może zostać zapisany do szkoły,zgadza się?

Nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
ellia napisał:

Teoretycznie mozesz zapisać dziecko do szkoły , przedszkola
Ale jak przyjdzie pózniej do byle jakieś sprawy poproszę o numer personalny a
ty o zrobisz? A jak trafisz złe to sie odrazu wami zaczną interesować
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok