Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Mieszkam w Norwegii, chce rodzic w Polsce - Norwegia

Czytali temat:
4 Posty
Wioletta Torp
(wiolette)
Wiking
Witam,

Od kilku lat mieszkam i pracuje w Norwegii. Jestem tu ubezpieczona i przysluguja mi wszelkie socjalne swiadczenia dla kobiet w ciazy. Rozwazam jednak wyjazd do Polski na czas porodu, chcialabym tam urodzic. Czy ktos sie orientuje jakie trudnosci i problemy moge napotkac decydujac sie urodzic dziecko w Polsce a nie w Norwegii? Czy beda przyslugiwac mi swiadczenia takie same jakbym urodzila dziecko w Norwegii? Jakie formalnosci musialabym zalatwic w Norwegii przed porodem? Bede wdzieczna za informacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
najlepiej wizyta u psychologa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wioletta Torp
(wiolette)
Wiking
Prosze o bardziej konstruktywne wypowiedzi, a nie glupie zarty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
to absolutnie nie było żartem
tobie jest potrzebna wizyta u psychologa, tudzież inna osoba niech ci wyprostuje twoje życiowe dylematy i decyzje
a tak poważnie to też mam już dość patrzeć i słuchać jak ludzie szukają sobie problemów, gdzie ja ich zupełnie nie dostrzegam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
wiolette napisał:
Witam,

Od kilku lat mieszkam i pracuje w Norwegii. Jestem tu ubezpieczona i przysluguja mi wszelkie socjalne swiadczenia dla kobiet w ciazy. Rozwazam jednak wyjazd do Polski na czas porodu, chcialabym tam urodzic. Czy ktos sie orientuje jakie trudnosci i problemy moge napotkac decydujac sie urodzic dziecko w Polsce a nie w Norwegii? Czy beda przyslugiwac mi swiadczenia takie same jakbym urodzila dziecko w Norwegii? Jakie formalnosci musialabym zalatwic w Norwegii przed porodem? Bede wdzieczna za informacje.

nie rozumiem jednego...pracujesz i mieszkasz tu parę lat....prawda?...mówisz po norwesku zapewne,więc jaki masz problem się dowiedziec np w Nav...a jak nie to dowiedziec się w PL...czy to takie trudne dla Ciebie? jasta ma rację sama szukasz sobie problemów...taką sprawę powinnas z powodzeniem załatwić sama...tutaj mozesz otrzymac błędne odp a to nie jest sprawa błaha,więc lepiej sama poszukaj odp...
druga sprawa to nie wiem czemu nie chcesz rodzic tutaj...ja tu rodziłam dwa razy i nie mam powodów zadnych do narzekania,jak dla mnie duzo lepiej niz w PL,no ale chyba,że boisz się porodu i chcesz miec cesarkę na życzenie no to tak tylko PL...pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wioletta Torp
(wiolette)
Wiking
Oczywistym jest ze informacji szukam w roznych miejscach rowniez w instytucjach. Na forum pytam, bo interesuja mnie prywatne doswiadczenia osob, ktore podjely podobna decyzje. Nie uwazam za konieczne tlumaczyc moja decyzje, to sprawa prywatna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Wioletta Torp
(wiolette)
Wiking
Dodam, ze nic nie wiecie o moich problemach i nie zycze sobie podobnych komentarzy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
wiolette napisał:
Prosze o bardziej konstruktywne wypowiedzi, a nie glupie zarty.
Jak sie glupio pytasz to ci glupio odpowiadaja...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
wiolette napisał:
Dodam, ze nic nie wiecie o moich problemach i nie zycze sobie podobnych komentarzy.

To teraz juz wiesz, ze jak sie ma powazne problemy, to sie nie zadaje takich pytan na tym akurat forum (nietrudno bylo rzucic okiem i zorientowac sie na jakie komentarze mozesz tu liczyc), tylko sprawdza sie u zrodla. Jesli urodzisz dziecko w Polsce nie tracisz prawa do platnego urlopu macierzynskiego, ewentualnie do becikowego. Stracisz jednak sporo nerwow i czasu na zalatwianie papierkowych spraw, ktore tu bylyby "z automatu". I tyle.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
ale przynajmniej ma wizyte u ginekologa od reki i USG bez czekania

Jesli urodzisz dziecko w Polsce nie tracisz prawa do platnego urlopu macierzynskiego, ewentualnie do becikowego.
tak ?????
a jak Norwezka pojedzie na wczasy i urodzi przed terminem za granica to tez traci

porod to nie wyrywanie zebow zeby zaplanowac co do dnia
i co na to przepisy EOG
bo o dziwo mozna chorowac w Polsce
ba nawet sa tacy co do polskiego sanatorium jezdza na koszt podatnikow i jeszcze im za to placa
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok