Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

becikowe? - Norwegia

Czytali temat:
(713 niezalogowanych)
2 Posty
Magdalena Stefanow
(magda09)
Wiking
Czy może mi ktoś udzielić odpowiedzi?
mąż pracuje w Norwegii od lutego 2012; jestem obecnie w ciąży; gdy urodzę dziecko w Polsce przysługiwać nam będzie norweskie becikowe? lub jakikolwiek urlop dla męża z tytułu urodzenia dziecka?
z góry dziękuję za odp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
magda09 na forum bylo werbowane to setki razy... wejdz w wyszukiwarke tutaj i znajdziesz mnostwo odpowiedzi... ja jako pierwsza to mam taka

www.mojanorwegia.pl/forum/view/227/mamy_...we_%3f%3f%3f%3f.html

Jesli matka dziecka nie spelnia warunkow uprawniajacych do otrzymywania <FORELDREPENGER> (platny urlop macierzynski) to zostanie wyplacony zasilek porodowy <engaangsstonad>. Przysluguje on tylko jesli matka (w dniu porodu) jest czlonkiem Folketrygden (ma pozwolenie na legalny i minimum roczny pobyt w Norwegii - oppholdstilatelse).

Wypelniony druk nalezy zlozyc w lokalnym Trygdeetaten. W pierwszej rubryce nalezy zaznaczyc punkt 1.2.

Zasilek moze byc wyplacony przed porodem (po26tyg ciazy), w takim wypadku nalezy zlozyc podanie odpowiednio wczesniej.

www.nav.no/skjema/Skjemaer/Privatpersoner/Skjemaveileder11/SkjemaveilederPrivatperson?entrance=classic&key=267385

zrodlo NAV

dokumenty potrzebne do otrzymania becikowego:
1.pozwolenie
2.paszport
3.wlasciwie wypelniony wniosek
4.zaswiadczenie od lekarza

Jeszcze raz w skrocie ode mnie... gdybys urodzila w PL to moze i byscie uzyskali becikowe..ale tylko wtedy gdyby to byl nagly porod, nie planowany...

na pewno maz moze starac sie o zasilek rodzinny dla dziecka(po jego narodzinach)...ale to juz inny temat.
Jezeli chodzi o urlop, to zalezy od pracodawcy... najczesciej tatus moze go wziac, ale jest on bezplatny...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok