Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czy mozna zwolnic kobiete w ciazy - Norwegia

Czytali temat:
Dawid Sowiński Amanda Bakowicz ona mam Agnieszka8928 Andzika (2299 niezalogowanych)
30 Postów
mniyst nciysu
(Magda86)
Nowicjusz
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wspomniałam jestem w pierwszych tygodniach ciąży. Moja szefowa ciągle mnie zachwala i uważa za jednego z najlepszych pracowników. Jednak nauczyłam się nie ufać za bardzo, wiec mam obawy, czy nie zwolni mnie gdy powiem o ciąży? kiedy i w jakich sytuacjach ma do tego prawo? Chciałabym powiedzieć jej jak najszybciej z tego względu, ze to dosyć ciężka praca i nie chce aby za bardzo mnie tam męczyli (np z noszeniem jakichs ciężkich rzeczy co sie rzadko zdarza) Chciałabym pracować jak najdłużej, ale wiadomo, ze nie mogę ryzykować przemęczając się za bardzo. Czy mogę powiedzieć jej o tym teraz, bez obaw o zwolnienie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Wiking
Ja swojej szefowej powiedzialam o ciazy w 11 t.c Teraz jestem w 20 i wciaz pracuje, ale sama jestem ciekawa co mnie czeka za miesiac, kiedy umowa dobiegnie konca:/ Tym bardziej, ze spodziewam sie blizniaczek Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów
mniyst nciysu
(Magda86)
Nowicjusz
Tzn ja mam umowę na czas nieokreślony. Kazdy mi mówi, ze im później powiem tym lepiej, ale wolałabym wcześniej jak uzasadniłam wyżej. Nie znalazłam w internecie konkretnej odpowiedzi, dlatego pytam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów
mniyst nciysu
(Magda86)
Nowicjusz
golewicz gratuluje tak w ogóle w którym tygodniu dowiedziałaś się o płci dzieci? Ja dopiero zaczynam dowiadywać sie o norweskich prawach dla kobiet w ciąży i np wkurza mnie, ze tak dlugo czeka sie na pierwsza wizytę...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
202 Posty
Agnieszka N.
(AgaN)
Stały Bywalec
Jesli masz fast stilling a rozumiem ze masz ( czas nieokresony ) to nikt a ani nic nie moze Ciebie ot tak wyrzucic z pracy, no chyba ze przyjedziesz po alkoholu, narkotykach, i inny wymyslnych "cudach"
Jesli nalezysz do zwiazku zawodowego to jeszcze lepiej, wtedy kazde "ale" zostaje wyjasnione...
W ciazy jestes pracownikiem "chronionym" w Norwegii i nawet jakbys miala byc w domu od poczatku ciazy to nikt nie ma prawa Ciebie zwolnic...Jak najbardziej powiadom o ciazy pracodawce bo jesli cos sie z Toba stanie podczas wykonywanej pracy to przy ustalaniu ubezpieczenia moga byc problemy zwiazane z tym ze nie poinformowalas o swojej sytuacji, pozatym szefowa jest zobowiazana to powierzenia Tobie innej pracy, ktora nie ponosi ze soba ryzyka uszczerbku na zdrowiu Twoim i dzidziusia

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów
mniyst nciysu
(Magda86)
Nowicjusz
AgaN, dziękuję Ci za wyczerpującą odpowiedz naprawdę mi pomogłaś
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj