Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Proszę o pomoc .. :) w sprawie ciąży i porodu .. - Norwegia

Czytali temat:
Eugenia Noicka (461 niezalogowanych)
18 Postów
Wiking
Witam jestem w siódmym miesiącu ciąży i jestem w Norwegii dopiero mam zamiar się zarejstrować tutaj ... czy lekarz przyjmie mnie tak późno do lekarza i będę mogła urodzić tutaj ?? dziękuję i proszę o odpowiedzi pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Prywatnie lekarz jakiś na pewno Cię przyjmie, ale z helfo.no nie. Musisz mieć numer personalny i pozwolenie na pobyt. A na jedno czeka się około 3 tygodni. Oczywiscie jeśli masz predyspozycję do załatwienia tych papierów, bo to nie łatwa sprawa. I wtedy wybierasz swojego lekarza. A jak wybierzesz musisz czekać 2 tyg aż Cie tam zarejsetruja i wtedy mozesz umowic sie na wizyte, bynajmniej ja tak mialam. Tylko, ze ja szybciej zalatwialam papiery w ciazy, bo chyba w 5 lub 6 miesiacu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Wiking
hmmm no właśnie wiem że troszkę jest już za późno i nie wiem jak to wszystko będzie wyglądać a latać też można do 34 tygodnia ciąży jak się nie mylę i trochę jestem zakłopotana tym wszystkim ... ale dziękuję Ci bardzo za odpowiedz .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
75 Postów
Roksana Muszyńska
(roxanka)
Początkujący
Norwegianem mozna latac chyba do 4 tyg przed porodem o ile dobrze pamietam bo ja bylam ok 30 tyg i wizzair nie moglam leciec. Ja tez w 7 miesiacu tu przyjechalam ale mialam papiery zrobione juz wczesniej i do lekarza nie musialam juz isc tylko odrazu do poloznej mnie wyslal. Takze jesli chcesz tu rodzic troszke musisz polatac i poczekac ale miedzy czasie mozesz isc prywatnie do lekarza i upewnic sie czy wszystko jest ok z dzidzia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Wiking
a ile kosztuje prywatna wizyta ??? ... ja chodziłam do lekarza w Polsce więc wiem ze z maleństwem wszystko ok tylko martwie się czy zdołam załatwić tutaj te wszystkie papiery żeby urodzić w norwegii ... bo nie wiem ile trzeba mieć wizyt u lekarza tutaj żeby było tak jak powinno ... jeśli pójdę tylko raz po zarejstrowaniu tez będzie ok ?? bo karte ciąży mam ale z Polski . ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów
Genowefa Pigwa
(GenowefaPi)
Stały Bywalec
tutaj papiery z polski oni nie biorą pod uwage, a do lekarza mozesz isc normalnie powiedziec co i jak dostaniesz tymczasowy numer personalny ze szpitala, bo lekarz Cie tam skieruje
i w miedzy czasie zalatwiaj pozwolenie i numer

ja rowniez nie mialam jeszcze zalatwionych papierow, bo strasznie dlugo na wszystko czekalam i lekarka mnie przyjela normalnie, zglosila mnie do szpitala i dostalam wezwanie na usg w szpitalu i tam dostałam tymczasowy numer personalny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
158 Postów
Genowefa Pigwa
(GenowefaPi)
Stały Bywalec
kobity w ciazy maja tu wszystkie badania i wizyty darmowe
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów

(Kiki86)
Nowicjusz
www.mojanorwegia.pl/zdrowie/ciezarowki_w...opieka_medyczna.html

3 lata temu rowniez nie mialam numeru i pozwolenia a z wizyt lekarskich korzystalam regularnie.
Z reszta w powyzszym linku sa informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok