Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Szpital połozniczy Ulleval Sykehus :) - Norwegia

Czytali temat:
Patrycja D Mariusz Lewandowski Angelika Kalinowska Oliwia Maćkowiak IzaW Ka Wu (3087 niezalogowanych)
92 Posty
Maja00 z
(maja00)
Początkujący
Czy rodziła któraś z was w szpitalu na Ullevalu??? Pytam bo mam tam rodzić i chciała bym sie dowiedziec conieco??? Dziekuje bardzo za info
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Aneta Bolewska
(Antena)
Wiking
Witam
Ja rodzilam 7,5mies temu cesarskim cieciem po 13 h oczekiwania na rozwarcie pielegniarki niesamowicie mile lekarze tez bylo ich kilkoro bo synek mial problemy z tetnem bylo zbyt niskie i pielegniarka nie opuszczala mnie na krok ale jak juz pisalam byla bardzo mila maz byl caly czas przy mnie, przy cesarce tez wogole mimo bolu wszystko wspominam bardzo dobrze.
W sumie to mozesz zapytac co cie niepokoi czego sie obawiasz a ja chetnie odpowiem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Maja00 z
(maja00)
Początkujący
Dzięki z góry za info Niepokoi mnie przede wszystkim ze z językiem nie jest najlepiej i czy bedzie ok a tak pozatym to bedzie mój drugi poród pierwsze dziecko rodziłam w Polsce i mam złe wspomnienia mała również miala problemy z tętnem i wszystko było nie tak jak trzeba . A były jakieś polki jak ty rodziłąś????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Aneta Bolewska
(Antena)
Wiking
Witam
Z jezykiem u mnie nie bylo problemu mowie po angielsku,ale wiem ze jak bedziesz chciala to mozesz sobie wziac tlumacza tylko musisz to zglosic odpowiednio wczesnie.Jak ja rodzilam to mialam pokoj w ktorym bylam sama przez 13h tzn bez innych rodzacych dopiero po cesarce przeniesli mnie do pokoju w ktorym lezalam z jakas kobieta,nie polka ale z tego co wiem na oddziale nie bylo zadnej rodzacej polki.Rodzialas wiec wiesz ze jezyk ci nie bedzi do tego potrzebny hihi,po porodzie mozesz kozystac za darmo z bufetu kiedy tylko chcesz ale tylko ty sama,twoi goscie nie chyba ze twoj maz bedzie z toba to moze sie poczestowac kawa badz herbata bynajmniej tak mi powiedzieli.Nastepnego dnia po porodzie,urodzilam o 13.08 a o 18 bylam juz na nogach ,przyniesli mi obiad do pokoju ,w nastepne dwa dni podali mi na stolowce.Pewnie wiesz juz o tym ze nie musisz dla maluszka brac pampersow i ubranek choc dobrze ze ja wzielam jakies body bo te szpitalne takie porozciagane byly no i u mnie np nie bylo husteczek nawilzanych...do pupy,no i wszystko dla kobiety typu podklady i takie tam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Maja00 z
(maja00)
Początkujący
Bardzo ci dziekuje za info mam nadzieje ze bedzie ok ja mam jeszcze troche czasu do porodu alewole wczesniej ze wszystkim sie zorientowac jakby sie znalazła jeszcze jakas rodząca na Ulleval to piszcie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów

(Martu)
Wiking
HEj a na kiedy masz termin:> czy może juz urodziłaś bo ja też tam bede rodzić
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(nata29)
Wiking
Witam , kolwżanka pisała 4 miesiace temu.. może już urodziła Ja też rodziłam na Ullevalu i podobnie jak Antena, mimo bólu wspomnienia pozytywne położne bardzo miłe.. a Ty Martu kiedy rodzisz? Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
92 Posty
Maja00 z
(maja00)
Początkujący
Hej Martu ja mam termin na 30 stycznia więc już niebawem a ty kiedy rodzisz????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Wiking
Witam,
Będę rodzić w Ulleval. To mój pierwszy poród w NO. Jeden w PL mam za sobą i dobrze go wspominam. Mam kilka pytań : czy któraś z Was pobierała podczas porodu krew pępowinową? Jak wyglądają inne sprawy technicze? tzn. czy badane jest tętno dziecka podczas akcji porodowej i czy robią KTG przed porodem? Tak wyglądał mój poród w PL.
A po porodzie czy dziecko zostaje zaszczepione na wzw b i gruźlicę?
(To miała moja Córeczka od razu po urodzeniu)
Chciałabym porównać poród w NO z opieką w PL. Widziałam, wiele wpisów
o ciepłej i miłej atmosferze... Mam też inne pytania
Jakie badania ma robione dziecko po urodzeniu?
W PL rano przychodził neonatolog i badał dzieci, ważenie i jak niepokoił go kolor skóry
zlecał dodatkowe badania(żółtaczka fizjologiczna)

Dziękuję za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(nata29)
Wiking
Ka737 witaj
Tętno dziecka jest ciągle pod kontrolą , jak rodziłam odrazu mnie podpieli i aż do samego rozwiazania tetno było kontrolowane.. na początku przez brzuch a jaj już miałam większe rozwarcie to podczepili do głowki dziecka.. ( ponoc takie dokładniejsze ) po porodzie na wzw nie szczepią, tutaj chyba wcale nie szczepią na to.. ja jak miałam wizytę u położnej to pytała czy chcę synka zaszczepic na wzw ale to dodatkowo, bo słyszała że w polsce to normalne. Po urodzeniu na drugi dzien dziecko oglada lekarz ( sprawdza odruchy, osłuchuje ,waży, bada kolor skóry) mój synek był zółty wiec miałam dodatkowo pobranie krwi i okazało się ze ma zółtaczkę wiec zostaliśmy w szpitalu trochę dłużej( leżał pod lampą )

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok