Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dziecko i pobyt w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
(365 niezalogowanych)
1 Post
karolina moja
(karolina30)
Wiking
Witam
Jestem z corką od 1.5 miesiąca w Norwegii mieszkamy u znajomej i nie chciałabym juz wracać do Polski. Córka ma nazwisko ojca biologicznego i wyraził on w tym roku zgode na paszport dla dziecka ale nie wiedział że wyjeżdzamy gdzieś. Ja nie mialam z nim ślubu i nie mieliśmy dobrych relacji między sobą więc dlatego wyjechałam z mała , NIE jest on pozbawiony władzy rodzicielskiej ma tylko zasadzone przez sad alimenty do placenia na nasze dziecko.

Potrzebuję informacji na temat załatwienia tutaj papierów dla mnie i dla małej. Czy jeżeli będziemy miały meldunek to numer personalny dostaniemy.....

Z góry dziękuje za info.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
Numeru personalnego nie dostaje sie z tytulu meldunku.. Co by to bylo
Numer otrzymasz jesli :
- zrobisz laczenie rodzin... tylko z kim,w twoim przypadku?
- zaczniesz pracowac i otrzymasz kontrakt
- zalozysz wlasna firme
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
daris napisał:
zalozysz wlasna firme
To chyba najwygodniejsze jest?

A ile wynosi zus w Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów

(JusCep)
Nowicjusz
tak tylko jeśli nawet znajdziesz pracę dziecko nie otrzyma numeru personalnego, ojciec musi wyrazić zgodę na pobyt dziecka w NO. Jesli ojciec dziecka nie wyrazi zgody pozostaje ci pozbawić go władzy rodzicielskiej bo zawieszone prawa tu nie wystarczą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
571 Postów
helen :)
(pozazycie)
Wyjadacz
JusCep napisał:
tak tylko jeśli nawet znajdziesz pracę dziecko nie otrzyma numeru personalnego, ojciec musi wyrazić zgodę na pobyt dziecka w NO. Jesli ojciec dziecka nie wyrazi zgody pozostaje ci pozbawić go władzy rodzicielskiej bo zawieszone prawa tu nie wystarczą.

Musi do w/w byc zasadnosc i dowody.
Lecz do rozpoczecia i toczenia sie procesu...moze ojciec rzadac dziecka w karaju.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok