Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Porod w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Agnieszka Ptasinska (1017 niezalogowanych)
5 Postów
Beata mi
(betty07)
Wiking
Mam nietypowy dla mnie problem. Moj narzeczony pracuje obecnie w Norwegii od wrzesnia. Prace ma legalna. Ja mieszkam w Irlandii od kilku lat. Jestem w 4 miesciacu ciazy i chcialabym urodzic w Norwegii. Pobieramy sie w styczniu w polskiej ambasadzie w Oslo.
Mam pytanko

-szpital (czy nalezy mi sie opieka bezplatna przed porodem i w czasie porodu)

Jezeli ktos z was byl w podobnej sytuacji bardzo bym prosila o jakies wskazowki .

Z gory dzieki i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty
Katarzyna Pamula
(kathrina)
Nowicjusz
Wystarczy ze zaraz po twoim przybyciu do norwegii zamelduje cie na siebie, jako jego zona bedziesz podlegala pod jego ubezpieczenie. Naleza ci sie wszystkie swiadczenia jak innym ciezarnym kobietom. Czyli cala opieka zdrowotna, wszystkie badania i porod masz za darmo. No i oczywiscie becikowe 35 263nok (tak bylo w zeszlym roku) plus rodzinne 970nok do 18-tego roku zycia dziecka. Zaraz po tym jak dostaniesz nr personalny umow sie od razu do lekarza. Lekarz musi cie zapisac do szpitala. Po za tym jako obcokrajowiec musisz przejsc testy, nie pamietam jak to sie dokladnie nazywalo. Ja przybylam miesiac przed porodem i wszystko mialam za darmo. A moj maz mial zaledwie od miesiaca legalna umowe.
Niczym sie nie przejmuj, zalatwicie wszystko od reki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Beata mi
(betty07)
Wiking
dziekuje ci bardzo za pomoc...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Beata mi
(betty07)
Wiking
jezeli ktos z was mial jeszcze podobna sytuacje to pisze dalej.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Na forum Mlode mamy w Norwegii bylo opisanych pelno informacji na takie tematy...wystarczy tylko poczytac ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
491 Postów
Dobrochna AS
(lady_dosia)
Wyjadacz
Opieke lekarska powinnas dostac od razu, zanim otrzymasz nr personalny - przynajmniej ja tak mialam, na nr czekalam kilka tygodni i w miedzyczasie bylam u poloznej, ktora zglosila mnie do szpitala, tam mialam usg i badania krwi. Wszystko bezplatnie.

Poza tym wszystko jest na forum mlode mamy w norwegii, to fakt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok