Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Nie chcesz przeplacac? Zrobto sam. - Norwegia

Czytali temat:
(564 niezalogowanych)
87 Postów
Michał Polak
(korepetytor)
Początkujący
Nie chcesz przeplacac? Zrob to sam.
Jak to bywa co dwa lata kazde auto obowiazkowo trafia pod lupe specjalistow od EU-kontrol. Moje piekne auto serwisowane terminowo i przebiegowo nigdy nie sprawialo mi klopotu. Zmiana sezonu wiec i zmiana opon... Postanowilem wesprzec rodaka i zlecilem wymiane opon oraz czesci zuzywalnych jak hamulce itp. Kolega stwierdzil, ze musze dokonac kilku innych napraw. Troche mnie to zdziwilo skoro na zadnym z przegladow nie dopatrzono sie jakielkowiek usterki. Naprawe dokonano ale co dziwne auto zaczelo sie nagle psuc. Cos piszczy, stuka, sciaga na prawo i jakies inne drzenia na kierownicy. Nadszedl czas EU-kontroli i okazalo sie, ze jak auto zawsze bylo zdrowe to po wizycie u kolegi strasznie sie popsulo. Nie bede spekulowal co przy aucie kolega naskrobal ale z raportu kontroli wyniklo, ze naprawy beda kosztowac mnie czterdziesci tysiecy koron. O zgrozo! Zawolalem i za glowe sie zlapalem. Nawet nie szukalem portwela bo wiem, ze juz pusty od polowy miesiaca...

Pomine reszte histori i skupie sie na jednej sprawie a mianowicie Krzyzak pomiedzy walem przednim i srodkowym w Mercedes Vito II. Czesc mala ale jak sie okazalo warsztat za naprawe liczy sobie dziesiec tysiecy koron... Pomyslalem, ze chyba sobie jaja ze mnie robia. Zabralem auto i zaczalem zalatwiac sprawe po swojemu. Obdzwonilem dostawcow lokalnych, szukalem w Mekonomen.no Mercedes reprezentowany przez Bertel O. Steen a koniec w koncu Knoks.no. Niestety nikt nie chcial sprzedac mi tej jednej czesci a jedynie caly zestaw walu co bylo dla mnie absurdem.

Pomyslalem, ze skoro nie moge tego zalatwic w Norwegii sprawcdze jak sprawy sie przedstawiaja w Polsce. Zadzwonilem do lokalnego sprzedawce Mercedesa w miejscowosci, z ktorej pochodze z racji, ze chcialem czesc oryginalna i zawsze tato moze mi ja odebrac. Ucieszyla mnie informacja, ze Tak! Mamy dwa na polce. Cena to jedyne dwiescie zlotych plus wysylka. Super! Juz bylo tak pieknie... Sprzedawca poprosil bym jedynie zmierzyl rozmiar i sprawdzil, o ktory to dokladnie krzyzak chodzi. Oczywisci oba sa takie same ale nigdy nie wiadomo. Zlapalem moja niezawodna suwmiarke, wymierzylem i oddzwonilem. No i klops. Szef sprzedawcy stwierdzil, ze nie moze mi sprzedac samych krzyzakow ale musze kupic przynajmniej jedna czesc walu co kosztuje u nich dwa tysiace zlotych. Zrezgnowalem. Poprosilem przyjaciela o ratunek. Koleg zdobyl nowy oryginalny krzyzak za trzydziesci piec zlotych. Listem poleconym mialem go juz po trzech dniach. Montaz wykonalem wraz z kolega w jego prywatnym garazu. Do naprawy potrzebne bylo imadlo, mlotek, odrobina smaru lozyskowego, kawa i papieros dla kolegi. Ja nie pale.

Jesli komukolwiek z Was EU-kontrol stwierdzi uszkodzenie mellom driftsaksel to nie dajcie sie naciagac na drogie czesci i naprawe.

Cala operacja kosztowala mnie ok. kr 70,- czesc kr 120,- przesylka i kr 200,- za 15 minut pracy na sprzecie kumpla. Oj i bym zapomnial... Jeszcze papieros i kawa.

Mekonomen wycenil naprawe na kr 10.000,- Bertel O. Steen na kr 9.000,- czesc plus ok kr 1.500,- robocizna. Polski przedstawiciel Mercedesa minimum 2.000,- zlotych a my z kolegami poradzilismy sobie za kr 390,- plus papieros, kawa i okolo 5 rozmow telefonicznych do Polski.

Tak wiec jesli tylko wierzysz, ze potrafisz zrobic to sam... Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Nie tylko W NO takie kwiatki.

Jak pracowałem w Holandii miałem stłuczkę: lampa, zderzak, błotnik do wymiany (nawet żarówki sie ostały, obudowa filtra powietrza nienaruszona (plastik) i klima też cała). na oko 500-600euro MAX w NL koszt naprawy. Według warsztatu koszt to 4000euro bo niby rama skrzywiona??? wartość auta 3000euro więc sie nie opłacało według holendrów.
Kumpel kupił mi części za 150euro (600pln) wymieniliśmy na miejscu i pojechałem kraju pomalować autko (500pln malowanie) całość naprawy kosztowała 1100pln 10% tego co w Holandii wycenili.

Z tego co zaobserwowałem to duża część norwegów sama próbuje sobie naprawiać samochody, w miare możliwości bo mechanicy tutaj zdzierają niemiłosiernie. Często tubylcy pożyczali narzędzia z warsztatu w firmie żeby coś samemu naprawić.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Tak jest zwykle, lecz nie jest to regula. Komplet amortyzatorow i sprezyn do Audi S8 r.2001 plus jakies swoznie i laczniki: Polska PLN 9700,- , Norwegia niecale kr13.500,-; Montaz: (Audi Krakow) PLN 400,-/h , Norwegia kr1200,- /h .. plus oczywiscie koszt wycieczki.....

Co sie tyczy kwestii diagnozy w serwisie w No; Taak z doswiadczenia, bo z samochodami mam do czynienia na co dzien : dobrze dokonac drugiej diagnozy w innym warsztacie (np. w serwisie dealerskim i w NAF lub Mekonomen). Diagnoza zdarza sie byc odmienna, a co za tym idzie koszt *naprawy* moze roznic sie o kilka tysiecy procent!!!... Norwegowie sie dziwia.. ale z reguly placa, bo nie za bardzo jeszcze wiedza, czym sa zle intencje..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
Ten sam warsztat ktory opisujesz serwisuje moje auto, panowie wycenili wymiane sprezyny, bo pekla (jak to powieedzieli to bardzo powszechne w mercedesach ze sprezyny pekaja) na jednyne 7000 kr. 1dnej sprezyny. No to w myslach zbluzgalam panstwo norweskie od gory do dolu, zwlaszcza ze w polsce 4 sztuki kosztuja okolo 200 zl.
Jendakze okazalo sie ze jak kupujesz samochod w salonie to masz gwarancje na czesci 5 lat, wiec wszysko pokryla gwarancja
PS przeglada mialam 2 tygodnie zanim sprezyna poszla, nic nie wykryli, moze to jest niewykrywalne, hmm
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(zybi kapusta)
Wiking
rozumiem ze kazdy chce jakos zarobic zeby utrzmac serwer no i siebie ... no ale zeby te reklamy miedzy postamin to juz bardzo duza przesada!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
zybi kapusta napisał:
rozumiem ze kazdy chce jakos zarobic zeby utrzmac serwer no i siebie ... no ale zeby te reklamy miedzy postamin to juz bardzo duza przesada!

Wystarczy zainstalować wtyczkę do przeglądarki(chrome i FF) "ADBLOCK" i po kłopocie, widać tylko napis "reklama gogle"(gość) i nic więcej

Ubaw niezły mam jak widzę reklamy MN na polskich portalach , czego to nie znajdziesz na tym portalu:miłość swego życia, sposób na zdobycie fortuny w NO itp. ehh komercha i tyle.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Zuzu napisał:
zybi kapusta napisał:

Wystarczy zainstalować wtyczkę do przeglądarki(chrome i FF) "ADBLOCK" i po kłopocie, widać tylko napis "reklama gogle"(gość) i nic więcej

Ubaw niezły mam jak widzę reklamy MN na polskich portalach , czego to nie znajdziesz na tym portalu:miłość swego życia, sposób na zdobycie fortuny w NO itp. ehh komercha i tyle.

Ja najbardziej lubie pijane norwezki, ktore zrobia wszystko, pod warunkiem, ze wejdziesz...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kow@lski)
Wiking
zybi kapusta napisał:
rozumiem ze kazdy chce jakos zarobic zeby utrzmac serwer no i siebie ... no ale zeby te reklamy miedzy postamin to juz bardzo duza przesada! Wlasciwie, to czemu nie, czemu przesada? W pewnym momencie jednak myslalem, ze ktos se robi jaja...i az mnie zzeralo, czemu ja tego nie wymyslilem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(zybi kapusta)
Wiking
Zuzu napisał:
zybi kapusta napisał:

mam too zainstalowane ale samo to mnie irytuje!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok