Jak masz na umowie 70Mbit to tyle powinno być (z małym marginesem błędu)(chociaż ja mam na umowie upload 2.5Mbit a jest prawie 5

), jak u mnie był technik to sobie od razu sprawdziłem przy nim jak to śmiga, poza tym masz dwa tygodnie na przetestowanie usługi jak nie pasuje to rezygnujesz bez konsekwencji.
kwestia tego czy sam test łącza jest przygotowany na coś pow 25Mbit. nie mówiąc już serwisach z których się ściąga dane. Fajnie jest mieć taką prędkość łącza tylko czy cena nie jest zbyt wygórowana bo 1447nok(70Mbit to nie 547nok za 25Mbit(447nok jak masz już kablówkę to masz 100nok taniej)
No i transfer nie jest stały bo w godzinach szczytu spada u mnie do 18Mbit ale na to czasem nie ma wpływu dostawca netu, bo łącze szybsze od możliwości samego internetu w danej chwili.
Nie wydaje mi się żeby to było stale w granicach 70Mbit, jeśli można zrezygnować w ciągu dwóch tygodni to pewnie można zejść na wolniejsze łącze jak sie nie wyrabia.
Ciężko jest zapchać takie łącze 25Mbit, tym bardziej szybsze. Na moim łączu trzy kompy naraz są podłączone(każdy jakiegoś torenta zasysa+ mecz albo jakiś program ogląda i przeglądarkę z kilkoma zakładkami otwartymi na raz) jeszcze do tego na konsoli gram po sieci i nie ma lagów.
Ping jest ok.30ms po Norwegii, Europa poniżej 100ms a jułesej 150-200ms wiec jakoś bardzo dobra.
Przy tej technologi (net przez tv kablową) nie uzyskasz tak dużego Upload w stosunku do Download,ba nawet jak ściągasz z max pr. łącza to wtedy nie masz max. wysyłania. takie coś to tylko przy łączu symetrycznym albo fiber(światłowód) (download/uplodad 1/1)
żeby ściągać coś z max przepustowością łącza 70Mbit to trzeba by zasysać coś z kilku(nastu) źródeł na raz
o dużym upload.
Jak nie masz dostępu do światłowodu (100/100Mbit za 799nok

) to taki net jest najlepszym rozwiązaniem.
Dodatkowo Za 600 nok dostaniesz dekoder HD i abonament 300nok/rok za 20kanałówHD plus ok. 3tyg na początku full pakiet za free.
tu masz link gdzie możesz sprawdzić co możesz na swoim adresie podpiać.
www.bredbandsguiden.no/
PZDR.