Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
apaczuno (13117 niezalogowanych)
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
no i dobrze zrobili, wiele osób mi mówi że tutaj zima to tylko syntetyk, kiedys miałem vaneo 1.7 cdi i tam własnie był zalecany 5w/50, marka oleju mało ma na znaczeniu, wazne zeby miec dobra lepkość oleju. w polszy głownie jezdziłem starymi trupami olejem 15w/40, na lotosie lub oleju z lidla. kiedys zalałem 5w/40 to m isie silnik rozszczelnił z nagarów i zaczał ciec ...minerał to minerał...dobrze uszczelnia wyeksploatowane trupy a jak wam juz silnik cieknie mocniej i chcecie go na jakis czas uszczelnic to smiało 20w/40..to juz do cieżarowych klekotów typu Man co widział jeszcze gierka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
wieści polskich mondrali
91 to w zasadzie najwyższa w USA
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
AndersB...jak chcesz to mozesz..tylko kazdy produkt ma jakąs date waznosci w silniku, srednio dla tych olejów co teraz sprzedają to te 2,3 lata maks chodz jak chcesz to mozesz wiecej.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
tak tylko że w usa auta mają niższe spreżanie w silnikach i dlatego inne sa parametry spalania stukowego, dlatego mają mniej oktanów. Wezcie sobie jakis amerykanski silnik 5.0 czy 4.0...i zobaczcie ile mają koni pod maska. Ale jest tez druga strona medalu...dłuzsza żywotnosc
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
taa
a w jakich to samochodach można trzymać olej dłużej niż rok?
chociażby się 500 km przejechało
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
maciejpa napisał:
AndersB...jak chcesz to mozesz..tylko kazdy produkt ma jakąs date waznosci w silniku, srednio dla tych olejów co teraz sprzedają to te 2,3 lata maks chodz jak chcesz to mozesz wiecej.ja wymieniam co roku w aucie które mam w polsce i robie około 2tys km na rok lub co 10tys (10w/40)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
w kazdym
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
trabant warburg syrena
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Wiking
a nie lepiej mieć dobry silnik niż gadac minerał to minerał???
to tak samo powiedz mi dlaczego 2 takie same silniki tego samego producenta maja różne daty wymiany oleju??
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
Papis, co ma piernik do wiatraka miec dobry silnik...pozatym pytałem sie tutaj o benzyne 91 oktanowa a nie tłumaczyc tłokom na jakim oleju jezdzic, zalejcie sobie olej kujawski jak wasza wiedza niewykracza poza ramówki forum
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok