Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Uzyskanie PENDLER w TOLL - Norwegia

2 Posty
Anna Kowalska
(Nalepka666)
Wiking
Witam serdecznie,
mam pytanie techniczne odnośnie statusu Pendler. Nie mam stałej umowy o pracę, nie mam stałego pozwolenia na pobyt, nie mam stałego numeru personalnego. Chciałabym się dowiedzieć jak uzyskać status Pendler, aby poruszać się polskim samochodem. Czy muszę iść i się ubiegać do Toll o jakieś specjalne pozwolenie, czy wystarczy, że wożę dokumenty w samochodzie. Jeżeli muszę starać się o pozwolenie w Toll, to jakie dokumenty muszę złożyć, aby poruszać się bezterminowo polskim samochodem. Jeżeli nie muszę się starać o pozwolenie, to jakie dokumenty muszę wozić w samochodzie. Oczywiście małżonek w Polsce, brak dzieci. I tak od razu, czy mając status Pendler w Toll, to muszę iść do Nav-u i też zmienić swój status na pendler, czy może zostać tak jak teraz (standardowe rozliczanie się, żadnych ulg, itp...). Dzięki za odpowiedzi (hehe jeśli jakiekolwiek będą).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
www.toll.no/upload/brosjyrer_veiledere/0...lreg_kjoretoy_BM.pdf

a prosze bardzo

i jeszcze tutaj:
Pendlere til Norge
Pendler du fra utlandet til arbeid eller studier i Norge, kan du bruke utenlandsregistrert kjøretøy i Norge dersom du
pendler hver dag
oppholder deg i utlandet mer enn 185 dager i året
Du kan ikke være innmeldt i norsk folkeregister og heller ikke bo sammen med ektefelle eller barn under 18 år i Norge.

toll.no/templates_TAD/Topic.aspx?id=221734&epslanguage=no

ale pewnie z norweskim na bakier:
u gory na MN masz nawigacje:

Strona główna Społeczność Ogłoszenia Forum Informator CENTRUM USŁUG Wspólna podróż Praca w Norwegii Reklama
klikasz INFORMATOR!!
i dalej interesujacy Cie dzial....
www.mojanorwegia.pl/transport_i_komunikacja/

drugi artykul.....

pomoc w czytaniu czy dalej juz dasz rade??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Anna Kowalska
(Nalepka666)
Wiking
Przeczytałam to i nie uzyskałam odpowiedzi. Chodzi mi o to, że nie wiem ile zostanę w Norwegii. W Polsce mam męża i słyszałam, że można otrzymać od Tolli pozwolenie na jazdę na polskich tablicach rejestracyjnych pod warunkiem, że ileś tam razy się odwiedza Polskę, a nie że jest się 185 dni w Polsce a 185 w Norwegii. Tylko co jest potrzebne i jak to załatwić... Proszę o konkrety...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
Nalepka666 napisał:
Przeczytałam to i nie uzyskałam odpowiedzi. Chodzi mi o to, że nie wiem ile zostanę w Norwegii. W Polsce mam męża i słyszałam, że można otrzymać od Tolli pozwolenie na jazdę na polskich tablicach rejestracyjnych pod warunkiem, że ileś tam razy się odwiedza Polskę, a nie że jest się 185 dni w Polsce a 185 w Norwegii. Tylko co jest potrzebne i jak to załatwić... Proszę o konkrety...
a jak udowodnisz ze byles w PL????? myslisz ze bilety wystarcza???? przestann szukac problemu tam gdzie go nie ma....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
A ja słyszałem, że 23.12.2012 będzie koniec świata..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
alexkawa napisał:
na ch# zgrywac poliglote, skoro jesli ktos ma problemy jezykowe moze znalezc info po polsku toll.no/templates_TAD/Article.aspx?id=22...&epslanguage=en?
a po takiego ch**a bo zadko kiedy tłumaczone jest wszytsko na jezyk PL... a do tego czesto gesto sa bledy,... jeden glupi przecinek albo RZ zamiast Z i nagle zmienia sie sens calego zdania....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok