Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wyjazd w Ciemno - Norwegia

Czytali temat:
Łukasz Ch (1523 niezalogowanych)
1 Post
adrian alczkowski
(kajmander)
Wiking
Przeglądnałem to forum , możliwe że zaśmiecam ale nigdzie nie mogłem znaleść odpowiedzi.

Czy wyjezdzając w ciemno na 2 miesiące(do Stavanger) jest możliwość znalezienia pracy (legalną , na czarno)?
Czy w dwa miesiące zarobie tyle, aby pokryć koszty transportu i pobytu(camping)oraz przywieść cokolwiek do Polski?
Czy przyjeżdzając do Stavanger mam obowiązek rejestracji się, meldowania, wyrabiania jakichkolwiek dokumentów pozwalających mi tam przebywać/pracowac(ale tylko 2 mies)?

Bardzo prosze o jakąś pomoc w tych sprawach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
Przemysław Zoń
(Pemon05)
Nowicjusz
Witam!

Z tego co mi wiadomo teraz w norwegii bez znajomości jest bardzo cięszko znaleść prace na czarno a tym bardziej legalną, oczywiście jeśli znasz język angielki przynajmniej na poziomie komunikatywnym lub język norweski wtedy twoje szanse są większe!

Co do zarobków myśle że spokojnie w 2 miesiące odrobisz to co wydasz na przyjazd i rzeczy przywiezione ze sobą!
i spokojnie odłożysz coś do kieszeni ale to już zależy od pracy jaką znajdziesz!he jeśli ja znajdzieszczego Ci życze!

W kwestii zarejestrowania nie jest to konieczne w początkowej fazie pobytu lecz jeśli znajdziesz pracę legalną to będziesz musiał zameldować się ponieważ bedą ci potrzebne papiery takie jak persen numer oraz skattekort no i konto bankowe bez tych papierków nikt nie wypłaci ci pensji.

więc w twojej sytułacji będzie cięzko jeżeli zamierzasz tylko przyjechać na 2 miesiące.

Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów