Jeśli wysypka wraca, a zwłaszcza w różnych miejscach, to może to być alergia. Ja mam wysypkę, bo jestem uczulona na nabiał. Swędzi, czerwone, pojawia się w pachwinach, gdzie skóra jest najcieńsza i najwrażliwsza. W aptece kupiłam Hydrokortison 1%, farmaceutka powiedziała, że tylko tę maść mają tu bez recepty. Pomogło, ale czasem wraca. Lekarz rodzinny natomiast dał mi coś na receptę, Apolar. Powiem, że jak mam wysypkę, to wyglądam jak ciężko chora, a o wizycue u dermatologa nie było mowy, oni to załatwiają u lekarza rodzinnego. Tyle, że ja wiem, co mi dolega i wiem, że przede wszystkim dieta, a jak się jej trzymam, to nie ma problemu. Pomogła mi kiedyś taka pielęgniarka, która powiedziała, że mam wyeliminować z diety prawie wszystko, zostawić tylko płatki owsiane i melon, a potem powoli, jeden produkt tygodniowo włączać do diety i sprawdzać na co moja skóra reaguje. Nie wszystko wychodzi w testach alergicznych, ponieważ alergia to jest silna nadwrażliwość, a ja mam nietolerancję, czyli że reaguję na większą ilość, a nie na kropelkę mleka, jak prawdziwi alergicy. A jak pięknie wtedy schudłam.............