Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

legalizacja pobytu dziecka w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
beata rudzionek (409 niezalogowanych)
7 Postów
Mira xxxxx
(mirjon)
Wiking
Witam
Mieszkam i pracuje legalnie w Norwegii od sierpnia zeszłego roku. Pracę mam w niepełnym wymiarze godzin. Chciałabym zalegalizować pobyt 16 letniej córki, ale mam z tym problem. W kraju rozwodzę się z mężem, a on nie chce mieć nic do czynienia z dzieckiem, do tego stopnia, że stara się o zniesienie praw rodzicielskich i tu powstaje problem, ponieważ córka nie ma z kim pozostać w kraju. Słyszałam że istnieje możliwość połączenia rodzica z dzieckiem, gdy dziecko nie ma opieki w Polsce, nawet gdy nie mam wystarczających dochodów w Norwegii. Nie umiem znaleźć odpowiednich przepisów, ani nie wiem kto mógłby mi pomóc w legalizacji dziecka. Proszę o pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
78 Postów
Hubert Hubert
(hooba007)
Początkujący
Nie ma znaczenia ile zarabiasz w Norwegii. Po prostu dzieciak przyjeżdża tu (do Norwegii) zgłaszasz to we wszystkich potrzebnych urzędach(tam się dowiesz co trzeba mieć)+szkoła i tyle...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
mira64 napisał:
Witam
Mieszkam i pracuje legalnie w Norwegii od sierpnia zeszłego roku. Pracę mam w niepełnym wymiarze godzin. Chciałabym zalegalizować pobyt 16 letniej córki, ale mam z tym problem. W kraju rozwodzę się z mężem, a on nie chce mieć nic do czynienia z dzieckiem, do tego stopnia, że stara się o zniesienie praw rodzicielskich i tu powstaje problem, ponieważ córka nie ma z kim pozostać w kraju. Słyszałam że istnieje możliwość połączenia rodzica z dzieckiem, gdy dziecko nie ma opieki w Polsce, nawet gdy nie mam wystarczających dochodów w Norwegii. Nie umiem znaleźć odpowiednich przepisów, ani nie wiem kto mógłby mi pomóc w legalizacji dziecka. Proszę o pomoc.

Hm ciężki przypadek ...
---
Niemniej ...
Moim zdaniem , powinnaś się jednak z mężem dogadać tak czy inaczej ...!!! .
---
Ponieważ 16-to letnie dziecko -/emigranckie -Polskie /- w Norge , To Bardzo duży problem .
Dla wszystkich , a zwłaszcza dla Ciebie samej .
---
Nie napisałaś , czy Córka się uczy i jakim językiem włada poza Polskim - Oczywiście ze szkoły .
---
W Norge jest Obowiązek Nauki w Szkole , do 18-roku życia Małolata .
Ponadto Dziecko ...bez względu na płeć , MUSI MIEĆ OSOBNY I NIEZALEŻNY POKÓJ , a już w tym wieku bezwzględnie ... Takie są przepisy .
---
Reasumując :
Nie wiem ile sama zarabiasz , a ile Twój Mąż , jednak zaoferuj Mu Legalnie i na Piśmie ... Alimenty Do 18- roku życia Dziecka , po DWA TYSIĄCE ZŁOTYCH ... -/to jest niecałe - cztery tysiące koron / .
Tu w Norge więcej będziesz wydawać na dziewczynę , a i same kłopoty będą z adaptacją ...
Tak mniemam ...
ECH... szkoda Dziewczyny .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok