Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jesli norwegia to Stavanger? - Norwegia

Czytali temat:
Kamil M Przemysław Padoł (553 niezalogowanych)
1 Post
Daniel Kozieł
(xhandsoffx)
Wiking
Witam wszystkich uczestników tego forum.

Chciałem zapytać, czy wybierając ponownie Norwegię jako kraj emigracji zarobkowej wybralibyście ponownie Stavanger? Jeśli tak to co jest czynnikiem przemawiającym na jego korzyść? Pytam pod kątem cen mieszkań/pokoi, latwości ze znalezieniem pracy lub innymi aspektami np checi/niechęci samych norwegów w kontaktach z polakami.

Obserwuję to forum od jakiegos czasu bo sam planuję przeprowadzkę. Widzę, że własnie w tym temacie użytkownicy sa jednymi z najaktywniejszych dlatego licze na wasze opinie.

Mam nadzieje, ze praca dla osoby z wyższym wykształceniem i 5 letnim doswiadczeniem w korporacjach (bankach) się znajdzie. Czy w Stavanger jest centrala jakiegos banku?

Pozdrawiam serdecznie, Daniel
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Jesli bedziesz znal jezyk norweski to i owszem bedziesz mogl poszukac czegos w swoim zawodzie.
Wiec nauke moze czas zaczac.

Co do Stavanger gdybym miala ponownie mozliwosc wyboru nie przeprowadzilabym sie tutaj.
Przedtem mieszkalam w Kristiansand tzn okolicach i mam jakies porowanie.
Ciezej znalezc prace, Stavanger jest tzw miastem olejowym jest tutaj duzo obcokrajowcow, co sie z tym wiaze wielu z nich poszukuje pracy, jest duzo ogloszen ale jest tez duzo chetnych, mysle ze trzeba uzbroic sie w cierpliwosc i dobrze wszystko zaplanowac.

Mieszkania hmmm ceny rozne ale ogolnie tanio nie jest, ja nie mieszkam w Stavanger jakies 30 km od mozna powiedziec ze to wiocha za mieszkanie 60m2 place 9 tys. Fakt ze jak sie dobrze poszuka mozna cos znalezc innego, trzeba wziasc pod uwage nie czesta ale niechec norwegow jak uslysza w sluchawce ze polak, wiec najlepiej wybrac sie z jakism norwegiem naprzyklad szefem jak tak zrobilam i bylo o wiele prosciej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
172 Posty
Marek S
(telemarek)
Stały Bywalec
Jako ze tez mialem okazje mieszkac w dwoch totalnie roznych miejscach w Noregii pozwole sobie tez wypowiedziec.
Stavanger, jak kazde miejsce ma swooje zady i walety. Do najwiekszych zalet zaliczylbym wlasne lotnisko z calkiem niezlymi polaczeniami, oraz wielkosc miasta, ktora mnie akurat odpowiada, ale to moze byc odczucie bardzo osobiste. Nie jest to wielkie miasto, gdzie spedzisz pol dnia w korkach (chociaz w godzinach dojazdowych z i do pracy trzeba troche pokombinowac, zeby nie spedzic godziny w samochodzie), ale nie jest to tez totalne zadupie skad wszedzie jest daleko (a mieszkalem wlasnie w takim miejscu w Sogn og Fjordane - piekna okolica, ale ciezka do zycia).
Podstawowa wada sa ceny mieszkan, zarowno do wynajmu jak i kupna. Ceny w przeciagu 4 ostatnich lat osiagnely poziom kosmiczny, i zeby mieszkac w miare przyzwoitych warunkach i dobrym miejscu, musisz sie pogodzic z utrata 1/3 do nawet polowy swojej wyplaty. Zeby tego uniknac, mozna mieszkac gdzies poza miastem, wynajmowac wspolnie z kims, ale kazde z takich rozwiazan ma swoje wady.
Z praca w Twoim zawodzie nie bardzo sie orientuje, ale nie wydaje mi sie, zeby Stavanger bylo stowrzone dla Ciebie, z tym ,ze moge sie mylic, po prostu sektor bankowy to zupelnie nie moja bajka. Zgodze sie z Anna, ze inzynierow tu sporo, i mimo ze pracy tu nie brakuje, to znalezc cos nowego nie jest latwo, bo konkurencja tez spora.
Mnie zyje sie tu calkiem dobrze, ale Stavanger to nie raj na ziemi i kraina mlekiem i miodem plynaca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok