Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

zmiana szkoły - Norwegia

Czytali temat:
Marek Rajkowski DARIUSZ AGNIESZKA CHROSCINSKI (3428 niezalogowanych)
1 Post
Michał P
(Kedzior)
Wiking
Witam. mam pytanie . chodze do 3 klasy technikum w polsce ale chciałbym sie przeniesc do rodzicow do norwegii, czy jesli sie przeniose to strace jakies lata nauki? jesli tak to ile ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Kędzior napisał:
Witam. mam pytanie . chodze do 3 klasy technikum w polsce ale chciałbym sie przeniesc do rodzicow do norwegii, czy jesli sie przeniose to strace jakies lata nauki? jesli tak to ile ?
Co najmniej jeden rok nauki w szkole uczącej języka Norweskiego związanego z daną szkołą i jej profilem , nie wyobrażasz Sobie chyba , że będziesz dalej uczył się w Norge po polsku...lub dukał z ledwością po angielsku ... jak program jest w języku Norweskim. O ile taka nauka jest przewidziana dla osób w szkole średniej.../Osobiście nie wiem o tym nic/...
Ponadto nie napisałaś/łeś jaka to techniczna szkoła ... , być może w Norge nie ma takiego profilu?.
.Pamiętaj również ,że w Norge jeżeli ktoś przekracza 18lat , a nie kończy akurat klasy kończącej to oznacza to koniec jego nauki bezpłatnej i musi przejść do szkoły dla dorosłych i płacić za dalszą naukę zawodu...
Dlatego Tutaj jest tak wielki odsetek młodzieży nie kończącej szkoły średniej i prawie tylko 30% kończy Maturę ...
Tu za kury i kaczki matury się nie kupi... to całkiem inny Kraj i inne realia...
Moim zdaniem lepiej dla Ciebie będzie jak jednak skończysz tą szkołę w Polsce i to z bardzo dobrymi stopniami zwłaszcza z Angielskiego i przy okazji dodatkowo sam będziesz uczył się Norweskiego...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(arturnor102)
Nowicjusz
Nie czytajcie takich durnych postów, gość skończył ledwo zawodówkę w polsce i nie ma pojęcia jak wygląda edukacja w norwegii, poczekajcie może znajdzie się ktoś kto coś wie na ten temat.
Pozdrówka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Bogumila Jasinska
(bogdanor1)
Stały Bywalec
Niestety Arturnor 102 - Gabriel ma racje . Najpierw niech skonczy szkole w Polsce w miedzyczasie uczac sie norweskiego angielski ma w programie nauczania w Polsce . I rzeczywiscie byloby dobrze gdyby chociaz angielski opanowal w miare dobrze . Aby uczyc sie tutaj - najpierw zacznie od j.norweskiego -przynajmniej rok nauki . Wiec zgadzam sie w calej rozciaglosci z wypowiedzia Gabriela . Ale -jezeli chce sie upewnic na 100% , Niech poczyta w necie na temat szkolnictwa w Norwegii , po angielsku -zrozumie ! www.mojanorwegia.pl/nauka_w_norwegii/jez...kole_norweskiej.html .Pozdrawiam !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bogdanor1 napisał:
Niestety Arturnor 102 -
Z Tym Człowiekiem szkoda rozmawiać , On Jest tak STRASZNIE... zaślepiony Swoją Nienawiścią , Jak niejaki Jarek Kaczyński ...
Jeszcze będzie zdolny Napisać , że dlatego Tak piszesz , by się Mi przypodobać , lub dla Innych Profitów ...
Ot , TRZEBA GO , OMIJAĆ DUŻYM OKRĘGIEM , by zapach -/słowa/-nie waniał , bo szkoda nozdrzy .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
483 Posty
Vivid :)
(Vivid)
Wyjadacz
Nie rób sobie krzywdy i ukończ szkołe w PL.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
94 Posty
Mattias Anelsson
(Matti127)
Początkujący
Kędzior napisał:

Ja tez mysile zebys zrobil szkola w pl.W pl jest poziom wysoki.
A norwescy nauczyciele nie zawsze lepsi od polskich uczniow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Katarzyna Reichel
(kasia32)
Wiking
Ja przyjezdzajac do norwegi 2,5 roku temu wcale nic nie stracilam w szkole.

To nie jest prawda ze cos tracisz.
dalej jestes na tym poziomie co byles.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kasia32 napisał:
Ja przyjezdzajac do norwegi 2,5 roku temu wcale nic nie stracilam w szkole.

To nie jest prawda ze cos tracisz.
dalej jestes na tym poziomie co byles.

TAK...? Na pewno... ? .
I będąc w Polsce w trzeciej klasie technikum zawodowym lub Liceum , po przyjeździe Tu do Norge Poszłaś od razu do takiej samej równorzędnej klasy z językiem Norweskim i Polskim i ot tak sobie zdałaś Norweską maturę w czwartej klasie ... Znaczy Norweski Bokmal oraz Nynorsk , plus Angielski , nie wspomnę o przedmiotach zawodowych i dodatkowych ... pewnie miałaś Polski na dodatek...
Oraz Norweskie Kuratorium sprowadziło cały zespół Polskich egzaminatorów dla Ciebie ...
Ewenement na skalę światową ... .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Bogumila Jasinska
(bogdanor1)
Stały Bywalec
A ja juz myslalam ,ze cudow nie ma ! Oj , i co teraz -musze zaczac wierzyc ! I to KASIA 32 -to spowodowala ! Ale numer ! Rzeczywiscie -ewenement na skale swiatowa ! .Otoz Kasiu 32 - mam wnuczka ,ktory tutaj zaczal 1 - klase . bez przedszkola ,bez jezyka i wierz mi ,naprawde trudno mu bylo sie zaklimatyzowac ! Teraz jest orlem w jezyku . Wiec nie gadaj bzdur ,ze nic nie traci . Szkoda slow , szkoda gadac ! Bo i do kogo ta mowa ,trawa ,swieto lasu !!!! . Pozdrawiam ! I powodzenia zycze ,aby zbyt wiele nie stracic !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok