Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

uniwersytet w Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
(2155 niezalogowanych)
34 Posty

(strix)
Nowicjusz
Jestem tu nowa, więc na początek witam wszystkich serdecznie.

Chcialabym się dowiedzieć, czy jeśli zdaje się na uniwerek w Oslo, to oni patrzą na oceny z matury czy na świadectwo ukończenia szkoły średniej? Ja maturę zdawałam w 2000 roku i mam na niej oceny super, ale ze świadectwem już gorzej, bo jestem z tych, co mają dobre oceny tylko z przedmiotów, które im się podobają :/

Będę wdzięczna za info

Ewa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Witaj strix

Bardzo dobrze, ze masz dobre oceny na swiadectwie maturalnym bo to ci jest wlasnie potrzebne do skladania papierow na uniwersytecie w No . Oczywiscie musisz dokument przetlumaczyc na angielski

Tu masz linka do uniwersytetu w Oslo - info dla codzoziemcow :

www.uio.no/studier/emner/?query=utenland...emne&vrtx=search

Powodzenia w studiach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-10  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty

(strix)
Nowicjusz
he he dzięki.

Ja już tego linka przeanalizowałam i tam pisze, ze oni chće 'świadectwo ukończenia liceum ogólnokształcącego' a nie 'świadectwo maturalne'.

A ja maturę zdawałam w 2000 roku i mam wsio na jednym papiórze. Ale ostatnia strona tegoż (tam, gdzie wpisują maturę) wygląda dużo lepiej niż część wewnętrzna, gdzie wyszczególnione mam wszystkie przedmioty.

Różnica spora, bo z matury 5.0 a ze świadectwa ukończenia liceum 3.58

No i leję w majty, bo sobie wsio zaplanowałam, a tu taki pech! Panie przez telefon nie wiedziały, mam tam iść i z kimś gadać, ale postanowiłam zapytać tutaj, bo oni się ze mną moga spotkac dopiero za tydzień :/

Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty

(strix)
Nowicjusz
Ok, właśnie dostałam odpowiedź od pani z Samordna Opptak, więc się z Wami podzielę, żebyście nie musieli szukać, jeśli Wam się zachce studiować.

Pod uwage brane są wszystkie oceny ze świadectwa ukończenia szkoły średniej. Także te, które w Polsce nie miałyby żadnego znaczenia.

Poza tym, nie interesuje ich, że w Polsce ocena 6 wymaga wyjścia poza program (przynajmniej wymagała, kiedy ja byłam w szkole średniej). Tutaj 6 dostaje 10% najlepszych uczniów.
W rezultacie nasze 5 równe jest ich 4.

Niewesoło, no ale cóż, pozostają szkoły prywatne.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Jezeli chodzi o te szostki - to powiem ci / wam, ze ja w ciagu tych ok 16 lat pracy w szkole postawilam 6 jako ocene koncowa z 10 razy

Wcale nie jest tak latwo dostac 6 zwlaszcza na egzaminie koncowym. Tu tez wymagane jest to cos ekstra, zeby zasluzyc sobie na najwyzsza ocene

To czy twoje oceny sa "wystarczajace" do przyjecia cie na dany kierunek zalezy rowniez od popularnosci tego kierunku - jak jest duzo kandydatow na jedno miejsce to rzecza oczywista jest, ze srednia wzrasta.

Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty

(strix)
Nowicjusz
Z tym, że w Norwegii raczej nie spotyka się nauczycieli takich, jak w mojej szkole (tzw. 'renomowane' liceum), którzy uważają, że na 6 to umie pan Bóg, na 5 oni, więc uczniowie co najwyżej na 4.

Ponieważ matura nawet nie jest wymagana przy przyjęciu na studia w Norwegii (tak mi powiedziano w samordna opptak), nagle osoby z lepszym świadectwem ale z gorszych szkół, które maturę zdały na tyle słabo, że nie dostały się na uniwerek w Polsce, mają większe szanse na studia w Norwegii! Trudno to uznać za sprawiedliwe. :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
strix napisał:
... nagle osoby z lepszym świadectwem ale z gorszych szkół, które maturę zdały na tyle słabo, że nie dostały się na uniwerek w Polsce, mają większe szanse na studia w Norwegii! Trudno to uznać za sprawiedliwe.

..ZNACZY PISZESZ TUTAJ OCZYWIŚCIE O SOBIE... w tym przypadku...? .

Niemniej i tak wstyd przynosisz Sobie i Twojej RENOMOWANEJ szkole , takim przykładem pogardy dla Innych...

O ile dostaniesz się Tutaj w Norge na studia i nadal będziesz miała takie podejście ja wyżej zaprezentowałaś ....
T nie wróżę Tobie Tutaj , wielu znajomych na roku lub w grupie...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty

(strix)
Nowicjusz
Nie było moim zamiarem obrażanie nikogo.

Słowo 'renomowane' celowo umieściłam w cudzysłowiu, aby pokazać mój stosunek do tego określenia. Owo liceum słowo 'renomowane' ma na swojej stronie internetowej, nic na to nie poradzę. Moge jedynie zaświadczyć, jak wyglądają realia nauki w tym liceum. Albo jak wyglądały, kiedy ja się tam uczyłam. Było ciężko, chwilami bardzo ciężko, choć fakt, że na studia dostał się cały mój rocznik.

Co do twierdzenia dotyczącego matury, to wybacz, ale taka jest prawda. Jak już pisałam, mam jeden dyplom, ale nieprzydatny w Norwegii. Wraz ze mną na studia zdawały osoby, które chodziły do innych szkół, miały dobre oceny na świadectwie ukończenia szkoły średniej. Jednak matura poszła im źle, bo okazało się, że nie przerobili w szkole całego programu.

Nie rozumiem, dlaczego moje słowa zostały odebrane na tyle personalnie? Ja się z tymi osobami do dziś przyjaźnię i sobie o tym rozmawiamy. Myślę, że uderzyłam w czuły punkt, jeśli tak, to przepraszam.

Powtórzę raz jeszcze: nie uważam, aby ignorowanie egzaminu maturalnego, który jest jedynym obiektywnym sprawdzianem wiedzy w polskiej szkole średniej było zasadne. Ale nie jest to krytyka konkretnych osób, lecz systemu.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów

(annullkka)
Początkujący
Właśnie - forum - ludzie uwielbiają oceniać,szczególnie negatywnie!Najlepiej nie zwracać na to uwagi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
annullkka napisał:
Właśnie - forum - ludzie uwielbiają oceniać,szczególnie negatywnie!Najlepiej nie zwracać na to uwagi.
Kij zawsze ma dwa Końce...
Przecież to ..."strix"..rozpoczęła "OCENIANIE"...i to PO CHAMSKU ... uwłaczając Sama Sobie...
Przeczytaj Jej Post Jeszcze raz , to Może i do Ciebie dotrze to co tam napisała...
A może i Ciebie dotyczy również Jej ORDYNARNA wypowiedź .,.
Oczywiście w szerszym znaczeniu...
Chyba ,że i Ty też jesteś z podobnego "RENOMOWANEGO" Przybytku Edukacji Narodowej...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok