Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

szkola - Norwegia

Czytali temat:
(1106 niezalogowanych)
10 Postów
Wiking
witam,czy ktos wie czy jest szkola w bryne ,bo chce sie przeprowadzic z dziecmi do meza a moj synek ma 6lat i chce go do szkoly zapisac tylko niewiem czy da se tam rade i wie ktos cos na temat szkol w Norwegi i panujacych tam zasadach prosze o odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Po przyjezdzie do Norwegii mozesz zapisac syna do szkoly bez problemu. Szkoly w Norwegii sa wszedzie, czesto sa nawet dwie oddalone o 300 metrow od siebie
Maz powinien isc do kommuny i dowiedziec sie w jakiej szkole syn mialby miejsce. Rok szkolny rozpoczyna sie w sierpniu , w polowie lub w ostatnim tygodniu - to zalezy od kommuny.
Twoj syn najprawdopodobniej pojdzie do klasy *mottak* dla nowoprzybylych, ktorzy nie znaja jezyka. Ale jezeli to mala miejscowosc i jest mniej szkol i obcokrajowcow, to pojdzie do normalnej szkoly i powinien dostac nauczyciela prowadzacego, mowiacego po polsku.
W zasadzie dziecko moze rozpoczac nauke w dowolnym miesiacu po przyjezdzie, ale moze tez zdarzyc sie tak, ze nie bedzie miejsca i dziecko czeka w domu np. 2 miesiace, ale to zdarza sie rzadko.
Nie martw sie na zapas, syn da sobie swietnie rade, moj po pol roku mowil juz po norwesku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ilona
(Ilonaa)
Nowicjusz
Witam,mam takie pytanie czy dziecko aby mogło rozpocząć naukę w Norwegii musi mieć najpierw zameldowanie oraz numer personalny? Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Mozna zapisac dziecko do szkoly bez nr personalnego, ale trzeba go szybko doniesc. Niebardzo rozumiem Ilona twoje pytanie Dziecka przebywajacego w Norwegii nielegalnie nie mozna zapisac do szkoly.
Zameldowanie zalatwiasz od reki a nr personalny skladasz wniosek w skatte i czekasz 2 tygodnie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ilona
(Ilonaa)
Nowicjusz
Hehe Właśnie o to mi chodziło przyjeżdzamy do No 23 stycznia od lutego chciałabym aby moja córka rozpoczeła nauke.Nie wiedziałam czy na taki meldunek długo się czeka,a chciałabym zgłosić szybciej do szkoły nasz przyjazd aby wiedzieć co ją tam czeka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
dziekuje za odpowiedz,to rozumiem ze zameldowac moge sie jak juz tam przyjade ,a malego tez moge zapisac jak juz tam bede ?bo myslala ze maz go musi predzej zglosic zanim tam przyjedziem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Wiking
A do jakiej miejscowosci sie przeprowadzacie? bo ja do Bryne.a w jakim wieku jest wasza coreczka .?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ilona
(Ilonaa)
Nowicjusz
Nie wiem gdzie jest ta miejscowość do której się przeprowadzasz? My będziemy mieszkali w Lysekloster okolice Os,Fana.Corka ma 9 lat a jak jest u was?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ilona
(Ilonaa)
Nowicjusz
Hilton napisał:
Mozna zapisac dziecko do szkoly bez nr personalnego, ale trzeba go szybko doniesc. Niebardzo rozumiem Ilona twoje pytanie Dziecka przebywajacego w Norwegii nielegalnie nie mozna zapisac do szkoly.
Zameldowanie zalatwiasz od reki a nr personalny skladasz wniosek w skatte i czekasz 2 tygodnie.
Hilton a czy mój mąż może juz teraz zgłosić nasz przyjazd do szkoły?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Moze. Niech zapyta czy maja miejsce, jezeli wiedza wczesniej ze bedzie nowe dziecko to potem jest prosciej, bo moga juz szukac nauczyciela/ wziac pod uwage ze bedzie kolejne dziecko do klasy mottak. A jak juz przyjedziecie to pojdzcie z nr pers. do szkoly i zapiszcie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok