Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

lekcje w szkolach norweskich - Norwegia

Czytali temat:
Monika Hopek Panda xoxo Wujek Józek Konrad Samuś (6098 niezalogowanych)
1 Post

(monia2)
Wiking
W najbliższym czasie moje dziecko idzie do szkoły norweskiej okolice Arendal wiem, z tego co piszecie ,że jeśli w polsce jest w 1 gimnazium tam pójdzie o rok wyżej , chciałam jednak zapytać mamy które już się orjętują jak odbywają się lekcje tam w norwegii ,ile godzin dziecko jest w szkole ? czy te lekcje są podzielone np.kilka godzin jest z dziećmi w klasie a potem ma dodatkowe zajęcia ? no i oczywiście jak jest z pomocą tłumacza bo z tego co piszecie w jednej szkole jest w innej nie ma , czy to zależy od szkoły czy od kogoś innego ? jak Wasze dzieci sobie radzą ?podzielcie się informacjami które już tam zdobyliśćie a nam pomogą pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Moja córka chodzi do podstawówki. Lekcje trwają do 13.25 potem idzie do świetlicy. W gimnazjum pewnie jest inaczej, bo oni już nie muszą korzystać ze świetlicy. Dostaniecie informaję o zajeciach i godzinach zajęć. Co do tłumacza to wiem, że zależy to od szkoły. My mamy to szczęście, że nasza córka ma nauczyciela polskiego. Wiem, że nie we wszystkich szkolach tak jest.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Monia, moj syn poszedł tu do szkoly nie znając języka. Nie mial nigdy polskiego nauczyciela, ani tłumacza. W tej chwili chodzi tu do klasy 7, czyli zaczał trzeci rok nauki. Chodzi no normalnej norweskiej klasy, gdzie sa rodowici Norwegowie i 2 Polakow. I nie ma żadnego problemu. Po norwesku biegle , oczywiscie na poziomie 10cio latka, bo tyle wtedy mial lat, mowil po 4 miesiącach. Na poczatku jest troszke trudno, trzeba wysiłku, ale uwierz mi, ze jesli nie bedzie miec do okola szansy pytac po polsku, to jezyka nauczy sie w mig.
Kazdy rodzic ma wlasne zdanie, kazdy sie martwi dziecko i to jest zrozumiale. Ale ja twierdze, ze nie ma sensu sie martwic i na prawde nie potrzebny jest dziecku polski nauczyciel.
Twoje dziecko świetnie sobie poradzi. A co do lekcji, to roznie bywa. Czasem sie koncza o 13, czasem o 15. Jest duzo wycieczek, duzo imprez na ktore dzieci sie przygotowują, np. ucza sie gry na keybordzie, gitarze itp.
Norweska szkoła w porownaniu do polskiej jest wspaniala, dzieci nie ucza sie tam niepotrzebnych rzeczy i nie musza nosic ciezkich plecakow.
Nie ma typowych wywiadowek, rodzice sa zapraszani do szkoly indywidualnie, dostaniesz tłumacza jesli bedzie potrzebny.
Powodzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Ania Makowiecka
(Ania Mak)
Wiking
ebkas - mozesz mi coś napisać o polskich nauczycielach w norweskich szkołach? Szukam takiej pracy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Ewa Kasprzyk
(ebkas)
Nowicjusz
Aby pracować jako nauczyciel musisz mieć zaliczony bergentest. W kommunie dowiesz się więcej. Tam skladasz swoje cv. Tylko tyle wiem.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Justyna x
(justyna85)
Początkujący
ebkas napisał:
[quote]Aby pracować jako nauczyciel musisz mieć zaliczony bergentest.[quote]
to akurat nie dokońca prawda bo moja znajoma zdała tylko nosrkprove 2, i właśnie pracuje jako dwu jezyczny nauczyciel ,prace dostala normalnie odpowiedziala poprostu na ogloszenie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
Witam
Mam zamiar sie przeprowadzic i szukam jakichkolwiek info na temat szkół i przedszkoli. Jesli mozna spytac gdzie w Oslo są polskie szkoly??bo podobno są ...
Jak jest z przedszkolami?od jakiego wieku dzieci są przyjmowane?czy trzeba spełniać jakieś konkretne wymagania?(tak jak w Polsce).Mam 12letniego syna, 4 letnią córcię i 2 letniego synka.
Z góry dziękuję za informacje
Kasia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
Witam
Mam zamiar sie przeprowadzic i szukam jakichkolwiek info na temat szkół i przedszkoli. Jesli mozna spytac gdzie w Oslo są polskie szkoly??bo podobno są unsure:
Jak jest z przedszkolami?od jakiego wieku dzieci są przyjmowane?czy trzeba spełniać jakieś konkretne wymagania?(tak jak w Polsce).Mam 12letniego syna, 4 letnią córcię i 2 letniego synka.
Z góry dziękuję za informacje
Kasia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
1 Post

(donia180894)
Wiking
Witam mam 17 lat i mieszkam w norwegi juz 6 lat, okolice drammen. hmmm.. i z tego co ja wiem to wcale nei ejst prawda ze jezeli sie w polsce chodzilo rok do gimnazjum to tu idzie sie o rok wyzej... jest tak samo.. tyle ile ma lat tam przydzielaja.. jak sie nei umie jezyka to oczywiscie ze daja do kalsy spejcjalnej gdzie pomagaja wiecej tutaj klada na to nacisk straszny.. w gimnazjum sa zazwyczaj lekcje od 8.30 do 14 czasami do 15 lub 13 ale najczesciej do 14... w tym okolo 3 przerwy dziennie jedna dluga dwie krotkie.. w gimnazjum jest prosto bardzo niski poziom, balam sie strasznie a jakas sobei poradzilam moze nie na jakies 5 i 6 ale dostalam sie do liceum tam gdzie chcialam... w gimnazjum przygotowuja dzieci juz do tego kim chca zostac wprzyszlosci , co chca wybrac dalejm i w jakim keirunku by chcieli isc, pomagaja w tym bardzo...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok