Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

videregående po maturze - Norwegia

Czytali temat:
Paul Paul (3378 niezalogowanych)
5 Postów
Arif s
(arif)
Wiking
Witam,
mam 20 lat, i teraz chcialbym zacząc studia w Norwegii.
Wiem o bergenstest ale czy ktoś próbował po maturze polskiej zalapac sie do videregående np na rok i pozniej na norweskich zasadach skladal papiery na studnia?
Zdanie bergenstestu wymaga czasu dlatego szukam jakis innych mozliwosci,

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
arif napisał:
Witam,
Wiem o bergenstest ale czy ktoś próbował po maturze polskiej zalapac sie do videregående np na rok i pozniej na norweskich zasadach skladal papiery na studnia?

Pozdrawiam

Rok w szkole tez wymaga czasu, wiec co za roznica?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
arif napisał:Witam,

Pozdrawiam

MAŁO LOGICZNY ten twój tok rozumowania ...
---
Oraz totalna nieznajomość Norweskiej Edukacji , jednymi słowy WSTYD ... !!! , jak cholera .
---
Chcesz Tu studiować , a ZERO wysiłku z twojej strony by zaznajomić się z tym zagadnieniem ...!
---
Skoro masz już maturę , oraz władasz Angielskim w mowie i piśmie , to szukaj takiego kierunku Studiów , na którym jest nauka Norweskiego na "podkładzie" angielskiego .
---
W średniej szkole norweskiej , nie nauczysz się przez rok Norweskiego , ponieważ nie ma tam takiego kierunku nauczania !.
---
To dokładnie tak samo jak w twojej szkole , Czy w jakiejkolwiek klasie uczono Polskiego od Podstaw ...?!!! .
---
Następny ciężki przypadek ... aliensa ... z wydumanymi aspiracjami , bez krzty wiedzy o edukacji , w Obcym kraju ... do którego zmierza ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Arif s
(arif)
Wiking
spytałem czy czy ktoś próbował po maturze polskiej zalapac sie do videregående, a dostałem od gabriela cały wywód. zawsze np taki rok lepiej pobyc w szkole, nauka jezyka najlepsza bo w otoczeniu mlodych a i do studiow pewnie cos mozna powtorzyc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
arif napisał:
spytałem czy czy ktoś próbował po maturze polskiej zalapac sie do videregående, a dostałem od gabriela cały wywód. zawsze np taki rok lepiej pobyc w szkole, nauka jezyka najlepsza bo w otoczeniu mlodych a i do studiow pewnie cos mozna powtorzyc
Jako ripostę zacytuję znowu Mój tekst ...

"... bez krzty wiedzy o edukacji , w Obcym kraju ...."
---
Zamiast się durnowato puszyć , to w tym samym czasie , trzeba było poszukać coś o Norweskich szkołach średnich ...
- CO ... ?
- Jak ... ?
- Dlaczego ... ?

---
Może wtedy nie napisał byś tej swojej powyższej DURNOTY ...
---
Wyjaśnię ...
---
MASZ skończone 20-lat ... DWADZIEŚCIA LAT ... !!! .
A Tu szkołę średnią ... kończy się w wieku maksymalnie w wieku lat 18 - OSIEMNASTU LAT ...!!!
---
W ostatniej klasie ...NIKT NIKOGO ... nie będzie uczył języka Norweskiego od podstaw ... !!! .
ponieważ wszyscy przygotowują się do BARDZO CIĘŻKIEJ NORWESKIEJ MATURY ... !!!
---

EGZAMIN Z TRZECH JĘZYKÓW ...!!! DWA NORWESKIE I ANGIELSKI + RESZTA PRZEDMIOTÓW ...!!! + Inne Balangi ...
Tu nie ma głupich studniówek .../ jeden wieczór w knajpie / tu maturzyści BALUJĄ ... !!! 18 bitych dni ...!!!
---
I myślisz , że ktoś się tobą w takiej klasie będzie zajmował jak dzieckiem ...!?
---
A może jako 20-latek , pójdziesz do Pierwszej klasy ... i będziesz pośmiewiskiem dla 15-16-latków ...!?
---
[b[b]]WEŹ[/b] się ogarnij ...! [/b]
---
Niestety , pozostaje jedynie Rok Nauki na Uczelni o ile faktycznie znasz dobrze Angielski w mowie i piśmie ... lub nauka w Polsce ...
---

Co ty sam zrobisz to już Inna sprawa ...
---
Ponieważ widzę , że wcale nic nie szukałeś na Forum w Tym temacie .
To muszę drastycznie oziębić twoje zapędy ...
---
W Norge co prawda , Nauka na Studiach Jest Darmowa ...!!!
- Niemniej Słuchacze Zagraniczni ... MUSZĄ ... mieć na Koncie Studenckim , zabezpieczenie na ŻYCIE w wysokości grubo ponad 90000-NOK .
... DZIEWIĘĆDZIESIĄT TYSIĘCY KORON NORWESKICH ... !!! .
---
O ile nie mają tutaj osiadłej Już Rodziny ...
---
By mieć na "chleb" , "mleko" i czynsz za pokój nawet ten studencki ...
To tyle z Mojej strony w Tym temacie .
Pozdrawiam
ŚWIĄTECZNIE
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
121 Postów
Jerzy Świerzykał
(Fredzio)
Stały Bywalec
arif napisał:
Witam,

Poczytaj tutaj:
http://www.samordnaopptak.no/info/utenlandsk_utdanning/index.html
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(Lainves)
Wiking
A nie lepiej po prostu studiowac w Polsce? Nauczenie sie jezyka zajmie Ci sporo czasu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Arif s
(arif)
Wiking
ok, dzieki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
30 Postów
Jan Kowalski
(German)
Nowicjusz
Polacy to są chyba jednak genetycznie wredni. Nie warto się pytać o cokolwiek przeciętnego Polaka bo siedzi wiele lat w obcym kraju i albo nic nie wie albo wie ale nie powie.
Oto link do wiki no.wikipedia.org/wiki/Videreg%C3%A5ende_skole
Szkołę średnią Videregående skole można zacząć do 25 roku życia. To ograniczenie zostało wprowadzone niedawno, dawniej jeszcze starsi mogli zacząć.
W Norwegii szkoła średnia nie jest obowiązkowa więc często ludzie do niej nie idą i dopiero po prau latach decydują się "a może jednak". Wcale nie będziesz pośmiewiskiem, pośmiewiskiem jest ten kto się nie uczy.
Jeśli wiążesz swoją przyszłość z Norwegią to warto skończyć tam szkołą średnią.
Dowiedz się tylko gdzie i jaki kurs językowy tobie przysługuje. A może matura międzynarodowa po angielsku IB.
Sam pomyśl 3 lata w szkole średniej wciągną cię między Norwegów. Wyobraźmy sobie Rosjanina chcącego mieszkać w Polsce, który jest bardziej Polakiem, ten co przyjechał tu na studia czy ten co zrobił tu szkołę średnią.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
German napisał:
Polacy to są chyba jednak genetycznie wredni. Nie warto się pytać o cokolwiek przeciętnego Polaka bo siedzi wiele lat w obcym kraju i albo nic nie wie albo wie ale nie powie.
Oto link do wiki no.wikipedia.org/wiki/Videreg%C3%A5ende_skole
Szkołę średnią Videregående skole można zacząć do 25 roku życia. To ograniczenie zostało wprowadzone niedawno, dawniej jeszcze starsi mogli zacząć.
W Norwegii szkoła średnia nie jest obowiązkowa więc często ludzie do niej nie idą i dopiero po prau latach decydują się "a może jednak". Wcale nie będziesz pośmiewiskiem, pośmiewiskiem jest ten kto się nie uczy.
Jeśli wiążesz swoją przyszłość z Norwegią to warto skończyć tam szkołą średnią.
Dowiedz się tylko gdzie i jaki kurs językowy tobie przysługuje. A może matura międzynarodowa po angielsku IB.
Sam pomyśl 3 lata w szkole średniej wciągną cię między Norwegów. Wyobraźmy sobie Rosjanina chcącego mieszkać w Polsce, który jest bardziej Polakiem, ten co przyjechał tu na studia czy ten co zrobił tu szkołę średnią.

Czy Ty POMOCNY RODAKU Przeczytałeś Dokładnie Temat i Zastanowiłeś się Dokładnie Nad Własną Wypowiedzią ... !?? .
---
Czy Tylko ... "Kłapiesz Jęzorem" ... tylko po to , by przez Mgnienie zaistnieć ...
---
To co napisałeś dotyczy Szkoły Dziennej ... !!!
Wieczorowo , Szkołę Średnią , Można ROBIĆ DO ZASRANEJ ŚMIERCI ...!
---
MAM PYTANIE ...
Kto go w tej dziennej utrzyma / wyłoży forsę na życie ... amciu + nocleg /
TY czy My ...? .
---
Ponadto by dostać się do Szkoły Średniej Dziennej czy też Wieczorowej , to trzeba zaliczyć testy z Norweskiego ... A może tak sobie , dadzą mu się uczyć bo on chce i już ...
---
Dobra , daję sobie na luz ...
Zresztą , już cały problem z tym panem , został tutaj jasno i klarownie wyłożony .
---
Szkoda "Śliny" by się dalej Bezproduktywnie droczyć ...
---

Pozdrawiam Wielkanicno
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok