Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Trondheim University of Technology - Norwegia

Czytali temat:
(2551 niezalogowanych)
36 Postów
Wojciech Jeleń
(Hannibal777)
Nowicjusz
Czy ktos sie orientuje czy w TUoT są prowadzone kursy w języku angielskim na poziome bachelor czy tylko master?
może, też ktoś się orientuje jaki nacisk kładzie się na norweksich uczelniach techn na teorie( czyli robienie trudnych dowodów twierdzen itp) z matematyki? czy poziom wdg obiegowej opinii uchodzi za wysoki, przystepny lub niski?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Hannibal777 napisał:
Czy ktos sie orientuje czy w TUoT są prowadzone kursy w języku angielskim na poziome bachelor czy tylko master?
może, też ktoś się orientuje jaki nacisk kładzie się na norweskich uczelniach techn na teorie( czyli robienie trudnych dowodów twierdzen itp) z matematyki? czy poziom wg. obiegowej opinii uchodzi za wysoki, przystepny lub niski?

www.ntnu.edu/studies proszę wszytko jest napisane.

kontakt z uczelnia: www.ntnu.edu/contact

Co do poziomu nauki: jest niższy niż w Polsce, ale tutaj bardziej kładzie się nacisk na praktykę oraz wiedzę tylko w jednej dziedzinie. tytułowy bakałarz, albo magister ma być specjalista w swoim zawodzie, a nie jak w Polsce absolwentem z nadmiarowa wiedza na niepotrzebne tematy.

Co masz na myśli trudne twierdzenia? Całki i rachunek różniczkowy? Jak tak to na kierunku ścisłym w Norwegii Cie nie ominą.

PS
W Norwegii, aby studiować w języku angielskim zdać test TEOFL. Wymóg ten nie tyczy się studiów doktoranckich ( jednak na nie wszystkich uczelniach)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
Wojciech Jeleń
(Hannibal777)
Nowicjusz
dziękuje za odpowiedz Karol,
oczywiście na strne uczelni zaglądałem
Napisałeś mi jednak o bardzo ważnej rzeczy o którą nie zapytałem a chciałem zapytać- mianowicie ze w większym stopniu stawia się na praktykę nad teorię
ja małe kłopoty z analizą matematyczną, a konkretnie dowodami- zawsze miałem tak, ze na początku jakoś szło a potem się zaplątywałem i wracałem do punktu wyjścia.

Faktycznie, jest lista programów studiów całkowicie po ang- dzięki
Poza tym mam pytanie: orientujesz czy ntnu oferuje studia w trybie zaocznym/wieczorowym/online czyli takim który umożliwiałby pracę full time lub 3/4time?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Hannibal777 napisał:
Napisałeś mi jednak o bardzo ważnej rzeczy o którą nie zapytałem a chciałem zapytać- mianowicie ze w większym stopniu stawia się na praktykę nad teorię
ja małe kłopoty z analizą matematyczną, a konkretnie dowodami- zawsze miałem tak, ze na początku jakoś szło a potem się zaplątywałem i wracałem do punktu wyjścia.

Poza tym mam pytanie: orientujesz czy ntnu oferuje studia w trybie zaocznym/wieczorowym/online czyli takim który umożliwiałby pracę full time lub 3/4time?

Nie ma a co. Co do pracy is studiów: musisz wykazać,ze możesz się utrzymać w czasie studiowania, ale jest jedno ale. Możesz pracować maksymalnie na pól etatu. Szczerze nie wiem jak to wygląda w Trondheim, bo studiuje na UiS. Moi znajomi pracują i studiują jednocześnie, raczej nie maja problemow z pogodzeniem obu rzeczy.

Środowisko akademickie w Norwegii jest całkiem inne niż w Polsce. Zajęcia tez inne, podejście kadry akademickiej tez inne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
Wojciech Jeleń
(Hannibal777)
Nowicjusz
a czy orientujesz się może jakie uczelniei techniczne oferują studia w trybie innym lub dziennym- tzn takim który by wąłśnie pozwolil pracowac dłużej niż połowa etetu o ile w ogóle jest to mozłiwe?
ja mam ten problem, ze mam osóbkę na utrzymaniu a nieługo bedę miał dwie dlatego w moim wypadku pół etatu odpada
Konkretnie interesuje mnie informatyka/telekomunikacja lub studia sportowe(wiem, spora rozbieżnosć )

Piszesz o innym podejsciu kadry oraz innym środowisku studenckim- co mas zna myśli;p?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Karol.Ky napisał:
Hannibal777 napisał:

Nie ma a co. Co do pracy is studiów: musisz wykazać,ze możesz się utrzymać w czasie studiowania, ale jest jedno ale. Możesz pracować maksymalnie na pól etatu. Szczerze nie wiem jak to wygląda w Trondheim, bo studiuje na UiS. Moi znajomi pracują i studiują jednocześnie, raczej nie maja problemow z pogodzeniem obu rzeczy.

Środowisko akademickie w Norwegii jest całkiem inne niż w Polsce. Zajęcia tez inne, podejście kadry akademickiej tez inne.

Tak a pro po :
Ewentualny ... zagraniczny pretendent do Miana Norge Studenta / dzienne/ ... "Musi" ... posiadać finansowe zabezpieczenie , na Własnym Imiennym Koncie Bankowym , w kwocie ponad 90 tys. Nok. . na normalną , egzystencję poza uczelnianą .
---
Wszak same studia , są "darmowe" ... Jednak Student nie Wielbłąd ... Jeść i PIĆ / trunki również / Niestety powinien , coby dotrwać co najmniej , do końca Danej Sesji ... a gdzie tam ,........................................................................................................ !!! .
---
Jednak Faktograficznie , nie znam tego zagadnienia , że strony Osób chcących studiować Wieczorowo lubo zaocznie / a tak w Ogóle ... jest Li taka możliwości ... !??????????????????????? .
---
ACH i OCH
...ŚWIĘTA ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Hannibal777 napisał:
a czy orientujesz się może jakie uczelniei techniczne oferują studia w trybie innym lub dziennym- tzn takim który by wąłśnie pozwolil pracowac dłużej niż połowa etetu o ile w ogóle jest to mozłiwe?
ja mam ten problem, ze mam osóbkę na utrzymaniu a nieługo bedę miał dwie dlatego w moim wypadku pół etatu odpada
Konkretnie interesuje mnie informatyka/telekomunikacja lub studia sportowe(wiem, spora rozbieżnosć )

Piszesz o innym podejsciu kadry oraz innym środowisku studenckim- co mas zna myśli;p?

Niestety nie wiem, nie znam pełnych ofert uczelni, ale raczej problemow nie powinni robić. Pisząc o innym podejściu mam na myśli o zachowaniu kadry. Jest inne niż w Polsce, hmm może bardziej przyjazne? Przykładowo: początkowo miałem problem ze zwracaniem się do swojego promotora i szefa zakładu po imieniu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
gabriel napisał:
Karol.Ky napisał:
Hannibal777 napisał:

Tak a pro po :
Ewentualny ... zagraniczny pretendent do Miana Norge Studenta / dzienne/ ... "Musi" ... posiadać finansowe zabezpieczenie , na Własnym Imiennym Koncie Bankowym , w kwocie ponad 90 tys. Nok. . na normalną , egzystencję poza uczelnianą .
---
Wszak same studia , są "darmowe" ... Jednak Student nie Wielbłąd ... Jeść i PIĆ / trunki również / Niestety powinien , coby dotrwać co najmniej , do końca Danej Sesji ... a gdzie tam ,........................................................................................................ !!! .
---
Jednak Faktograficznie , nie znam tego zagadnienia , że strony Osób chcących studiować Wieczorowo lubo zaocznie / a tak w Ogóle ... jest Li taka możliwości ... !??????????????????????? .
---
ACH i OCH
...ŚWIĘTA ....

Gabrielu masz racje, ale to się nie tyczy doktorantów
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
Wojciech Jeleń
(Hannibal777)
Nowicjusz
dzięki Karol- będę szukał to pewnie cos znajdę