Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(839 niezalogowanych)
810 Postów
Maniak
Anna82 napisał:
Znajdź jakiegoś norwega i niech gada z Tobą
Dla mnie najgorsze są dialekty mieszkając parę latek w Kristiansand przyzwyczaiłam się do ichniego dialektu jak przeprowadziłam się do Stavanger to karpia przyjęłam strasznego no ale teraz jest już ok rozumiem co gadają

Ale i tak myślę że najlepiej uczyć się od rodowitego Norwega

No masz racje, to dobry pomysl.

Gorzej bedzie jak sie zakocham, to jeszcze w ciaze zajde
zamiast studiowac Norweski!

Kto wie czy nie lepiej jaka dziewczyne poderwac,
mnie to nie bedzie przeszkadzalo,
ze ona kocha inaczej?!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Norwedzy są przystojni ale i tak myślę że nie ma to jak "polskie" ciasteczka
Jeszcze wszystko przed Tobą młoda jesteś
W pieluchy nie ma co się od razu pchać, szkodniki są fajne ale nie za wcześnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
Olga O.
(oolgita)
Nowicjusz
Tez uwazam, ze jezyka najlepiej uczyc sie od kogos kto mowi nim od "urodzenia", chociaz fakt mieszkania w kraju, ktorego jezyka sie obecnie uczysz tez pomaga. Ja w tym samym czasie nauczylam sie hiszpañskiego (mieszkam w Hiszpanii) i niemieckiego (wyszlam za niemca). Sa to bardzo rozniace sie od siebie jezyki, ale jak ktos chce to moze sie ich nauczyc. Nie uczylam sie calych zdan na pamiec,uwazam ze tak nie powinno sie uczyc jezyka, trzeba "zlapac" jego sens, gramatyke. Jedyne czego sie uczylam na pamiec to slowka (to oczywiste), ale zeby w krotkim czasie byc w stanie prowadzic jako taka konwersacje trzeba znac podstawy a nie wyuczone na pamiec zwroty. Nigdy zaden nauczyciel nie zaproponowal mi takiej metody. Bardzo mi tez pomoglo ogladanie telewizji i czytanie czasopism. Takie sa moje doswiadczenia, najlepszy jest kontakt z "zywym" jezykiem, w ten sposob nauczylam sie 3, obecnie jestem przy norweskim i mimo iz bardzo jest podobny do niemieckiego sprawia mi troche problemow, bo nie mam zadnego norwega pod reka...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok